URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Septembrie 2011, 17:29

Orădeni, puneţi suflet pentru a-i sprijini pe semenii bolnavi de cancer!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria a lansat miercuri o campanie prin care doreşte să obţină sprijin pentru proiectele cu impact în comunitatea orădeană.

Primele două proiecte pentru care municipalitatea apelează la contribuţia financiară a orădenilor şi firmelor din oraş se referă la construirea Centrului Oncologic şi ridicarea unui Hospice, în fapt un centru de îngrijire a bolnavilor în fază terminală, care să deservească acest centru. Valoarea proiectelor se ridică la 19,4 milioane lei.

"În luna februarie, printr-o hotărâre de consiliu, am creat Fondul municipal de solidaritate, un instrument financiar prin care vrem să implicăm agenţii economici şi cetăţenii în proiecte importante în domenii diverse, precum: sănătate, cultură, sport, social, educaţie şi mediu, pentru ca împreună să se aducă un plus de bunăstare în comunitatea din care facem parte", a declarat miercuri în cadrul unei conferinţe de presă consilierul local Florica Cherecheş, şeful Comisiei Sociale.

"Oradea pune suflet" va fi prima campanie finanţată prin Fondul municipal de solidaritate, iar toate informaţiile cu privire la modul în care orădenii şi agenţii economici pot să contribuie la aceasta sunt postate pe site-ul www.oradeapunesuflet.ro.

18.000 de bolnavi de cancer în Bihor

Primul proiect din cadrul campaniei "Oradea pune suflet" se referă la construirea noului Centru Oncologic pentru care, pe lângă alocările bugetare de la Ministerul şi Primărie, tot ar mai fi nevoie de 7,5 milioane de lei.

Al doilea proiect presupune construirea de la zero a unui Hospice în care să fie îngrijite persoanele bolnave de cancer, care nu mai pot fi salvate. "Până acum bolnavii care erau în tratament la Spitalul Judeţean stăteau în acelaşi loc cu cei aflaţi în fază terminală, ceea ce era îngrozitor pentru ei. Acum vrem să separăm cele două compartimente în aşa fel încât cei care pot fi trataţi să fie separaţi de bolnavii de cancer aflaţi în fază terminală", a spus viceprimarul Gheorghe Carp.

Necesitatea construirii unui centru oncologic şi al unui hospice pentru pacienţi nu poate fi pusă la îndoială. "În judeţul Bihor există aproximativ 18.000 de persoane care suferă de cancer iar incidenţa bolii este şi de 2.400 de cazuri noi pe an. Dacă vă uitaţi doar la prietenii apropiaţi, la vecini sau cunoştinţe este imposibil să nu găsiţi măcar o persoană care să sufere de cancer", a explicat Simona Mihuţiu, medic oncolog la Spitalul Clinic Judeţean Oradea.

Cu ajutorul orădenilor

Valoarea investiţiei pe care o presupune construirea Centrului Oncologic se ridică la 20 de milioane de lei din care Ministerul Sănătăţii a alocat 11,9 milioane lei iar Primăria 600.000 lei. Această finanţare asigură, din păcate, doar construcţia clădirii şi o mică parte din dotări.

Pentru finalizarea investiţiei, municipalitatea are nevoie de încă 7,5 milioane lei. În cazul Hospice-ului, Primăria a pus la dispoziţie terenul iar Fundaţia Hospice Emanuel va asigura parţial finanţarea investiţiei şi funcţionalitatea centrului după finalizare.

Pentru construirea lui sunt necesari 11,5 milioane de lei, bani pe care municipalitatea speră să-i obţină de la firmele care au avut profit anul trecut şi de la orădeni. "Mediul de afaceri din Oradea plăteşte şapte milioane de euro anual către bugetul de stat. Aceşti bani nu merită pierduţi, trebuie donaţi comunităţii pentru nevoile stringente ale ei. Orice firmă poate dona, conform Codului Fiscal, 20% din impozitul pe profit pentru acţiuni de mecenat. În plus, şi orădeanul de rând poate contribui prin donarea celor 2% din impozitul pe venit pentru această campanie", a spus Dan Octavian, directorul Asociaţiei Firmelor Bihorene, parteneră în această campanie.

Conform declaraţiilor directorul executiv al Fundaţiei Hospice Emanuel, Marinela Murg, organizaţia se ocupă în prezent de îngrijirea a 240 de pacienţi pe an iar numărul acestora ar putea creşte la circa o mie de persoane anual după finalizarea noului centru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Vai de noi
Cred ca ideea i-a venit de la fratii de la Emanuel -Fundaţiei Hospice Emanuel . Am vazut ceva poze asemanatoare, iar cat sunt de cochete si rujate si fardate doamnele din prezidiu cred ca nu mai pot de durerea celor necajiti si neajutorati. Mi-ar fi usor rusine... doamna Florica
Postat 15 Septembrie 2011, 13:24 de george
fara cuvinte!!!
ascutiti va toparele astai nu se lasa pana nu va ia si ultimul ban din buzunar, feresca d-zeu dar GUVERNUL ce face? CE FACETI? va bateti joc de noi, unde am ajuns : "aveti bani donati " ca Guvernul chefuieste la protocoale si protocoale, realizati ca orfanii sunt ai nimanui, ce vor face cu ei ? TRAFIC
Postat 14 Septembrie 2011, 17:37 de fara cuvinte !
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON