URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2024, 15:36

Oradea va găzdui mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale. Vezi lista lor!

Oradea va găzdui mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Naţionale. Vezi lista lor! (Sursa foto: Filarmonica de Stat din Oradea - Life in frames by R.S.)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Oradea vor avea loc luni, 15 ianuarie, mai multe evenimente artistice organizate pentru a marca în mod festiv Ziua Culturii Naţionale. Acestea se vor desfășura în muzee şi instituţii de cultură din oraş, între care se numără Filarmonica de Stat din Oradea, Muzeul Memorial Iosif Vulcan sau Casa Darvas - La Roche. La cea dintâi este programat un spectacol de gală. 

Activităţile sunt organizate de Primăria Oradea, Oradea Heritage, Universitatea din Oradea şi de mai mulţi parteneri ai acestora.

Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al PMO, evenimentele încep la ora 10, în sala General Traian Moşoiu din Primăria Oradea, cu intonarea imnului naţional şi aducerea steagului cavalerilor, urmate de recitaluri ale Corului "General Traian Moşoiu", recitaluri de poezii şi prelegeri ale unor personalităţi, precum profesorii Mihai Drecin şi Karina Ochiş.  

Ziua va continua cu mai multe activităţi programate la statuia lui Mihai Eminescu, în pasajul Bazar, la Casa Darvas - La Roche, Muzeul Memorial Samuil Vulcan şi Filarmonica de Stat Oradea.

Între acestea se numără prezentarea expoziţiei "Nestemate", de la ora 14, la pasajul Bazar din centrul oraşului, sau proiecția filmului „Eminescu şi Cernăuţi", de la ora 17, la Filarmonica de Stat.

De asemenea, potrivit unui comunicat al Universităţii din Oradea, Facultatea de Litere organizează evenimentul "Familia în dialog cu tinerii filologi", care va avea loc de la ora 13, în amfiteatrul C023.

"Pornind de la un model cultural care a rezistat în istorie, dialogul îşi propune înainte de toate să dea şansa tinerilor filologi să afle aspecte legate de culisele istoriei acestei instituţii culturale, Revista Familia, dar totodată ne dorim să evidenţiem mărci ale valorii culturale din perspectivă literară, respectiv cum pot fi acestea recunoscute şi cultivate pentru posteritate. Din partea Familia vor dialoga Mircea Pricăjan, Tamás Mihok şi Miron Beteg, iar din partea gazdelor vor media conf. univ. dr. Ioana Cistelecan şi lect. univ. dr. Anca Tomoioagă", se arată în comunicat.

Ziua se va încheia cu un spectacol de gală organizat la Filarmonică, de la ora 19, unde tenorul Daniel Magdal şi pianistul Alexandru Burcă, alături de alţi artişti, vor interpreta romanţe celebre precum "Sub vişinul înflorit", "Smaranda" sau "Foaie verde, foaie lată".  


Programul complet al activităţilor organizate de Primăria Oradea şi Oradea Heritage:

10.00 – 12.00 Primăria Oradea – Sala General Traian Moşoiu

- Intonarea Imnului Naţional şi aducerea Steagului Cavalerilor;

- Corul "General Traian Moşoiu" – lieduri şi romanţe pe versurile lui Mihai Eminescu;

- Proiecţii Metropole, Cetăţi - Col. Ing. Dan N. POINAR;

- Moment poetic: Rugăciunea unui dac, recită col. Ioan LUPEA;

- Mesaje de salut: Primăria Oradea

- Prof. univ. emerit dr. Mihai DRECIN – Membru titular al A.O.Ş.R., Colegiul ştiinţific;

- Prof. Dr. Karina OCHIŞ – "Eminescu – un brand naţional pentru generaţiile viitoare";

- Colind pentru Eminescu - Grupul de la Hidişelul de Sus – prof. Crina PUIE;

- Prof. univ. Dr. Mircea POPA, Eminescu, Iosif Vulcan şi "Familia"

- Eminescu: Criticilor mei - recită Vanesa SERCHELI, Clasa a-IX-a C, Colegiul Naţional "Mihai Eminescu";

- Prof. univ. emerit Dr. Paul Magheru, EMINESCU, File rupte din Cetatea Cavalerilor;

- Festivitate de premiere: revista Cetatea Cavalerilor conferă Trofeul şi Diploma "Rădăcini", Medalia şi Placheta Galei "Eminescu".

12.30 – 13.30 Statuia Mihai Eminescu

- Întâmpinarea oficialităţilor şi invitaţilor

- Intonarea Imnul Naţional şi desfăşurarea Drapelului României;

- Flori pentru Eminescu. Moderatori: Angela Lupşea, col. Ing. Dan POINAR

- Alocuţiuni:

Reprezentant Primăria Oradea;

Prof. univ. Dr. Mircea Popa – Eminescu, Vulcan şi Familia;

- Montaj Luceafărul - clasa a  IX -a A, prof. dr. Carmen Elena Andrei - WENFORD ACADEMY Oradea: Baboş Pârcălab Iarina; Buciuman Sasha Gabriel; Ciuciu Carol Mihai; Musca Mara; Neagoş Cezar Horaţiu; Plisco Alexis; Nicolas; Popa Vasile David; Pruncuţ Maria; Raţ Tudor Gabriel; Ritter Ştefan Raul; Rus Tudor; Sim Ana; Sofia; Vaida Alex Vlad; Vesa Alexandru David.

- Festivitatea depunerii de buchete de flori.

14.00 - 15.00 Pasajul Bazar, str. Madách Imre

- Expoziţie "Nestemate" – cu ilustraţii ale maestrului Ştefan Popa Popa’s

Prezintă: General Lazăr Cârjan

Recită: Elevi din clasa IX C, de la Colegiul Naţional "Iosif Vulcan", prof. Dr. Elena Moţoc-Chivari-Sabău, Bigan Anastasia, Pop Isabelle-Sophie, Sandu Daliana, Moriconi Summer Nefertari, Trip Daniela-Consuela, Bonca Sofia Maria, Marc Antonia Sara, Pop Alexia-Maria, Domocoş Diana-Mariana, Moţoc-Chivari Ioan-Cristian

15.00 - 15.30 – Casa Darvas – La Roche

- Expoziţie - Partituri Muzicale Regale în parteneriat cu Muzeu Naţional Cotroceni şi Filarmonica de Stat Oradea.

16.00 - 17.00 – Muzeul Memorial Aurel Lazăr

- Expoziţie de documente şi cărţi despre Mihai Eminescu, din colecţia generalului prof. univ. Dr. Lazăr Cârjan

17.00 – 20.30 – Filarmonica de Stat Oradea: 

17.00 - 18.30 - Film documentar – "Eminescu şi Cernăuţii". Producător – finanţator: Dumitru POHUŞ, scenariu Ionel Novac

19.00 - Spectacol de Gală - Eminescu

Expoziţie  - "Eminescu în culori de copii"

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Muzeul Memorial Iosif Vulcan si statuia lui Mihai Eminescu
Sper sa ajung macar la aceste doua manifestari. Ar fi bine sa pot merge la toate, insa, timpul (serviciul), nu-mi permite.
Postat 12 Ianuarie 2024, 18:38 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON