URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Oradea va fi ceva „Wow!”: Interviu cu Mariana Negru, unul dintre cei mai experimentați ghizi locali

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La începutul anilor ’90, Mariana Negru, absolventă a Facultăţii de Construcţii a Politehnicii timişorene, era convinsă că-şi va petrece viaţa pe şantiere, unde se simţea în elementul ei. Din cauza unor probleme de sănătate, însă, n-a putut să-şi consolideze cariera în domeniu, aşa că şi-a exploatat o altă pasiune: turismul. "Eram deja ghid turistic autorizat, fiindcă era pasiunea mea, iar după prima mea vacanţă în Turcia, cu o agenţie din Oradea, care acum nu mai există, am decis să-mi înfiinţez propria agenţie", povesteşte orădeanca.

Oasis Travel este astăzi cea mai veche agenţie turistică din Oradea, cu peste 30 de ani de activitate. "Am văzut toată lumea cu turiştii noştri. Numai într-o mică parte din Croaţia şi în Elveţia n-am ajuns încă", zice Mariana. Sătulă de călătorii, a decis să se concentreze acum asupra oraşului natal, unde organizează tururi ghidate nu doar pentru turişti, ci şi pentru localnici, ajutându-i să-l (re)descopere. 

Oradea, tot mai căutată

- Ce categorii de turişti apelează la serviciile dvs., de ghid local în Oradea şi ce aşteptări au?

- Avem toate tipurile de turişti, de la delegaţii oficiale din diferite domenii, la clienţi ai agenţiilor de turism din lume. Dar niciodată n-am avut atât de mulţi turişti ca anul acesta. De obicei, lunile ianuarie-martie sunt moarte, acum am lucrat intens. Oraşul este foarte căutat, şi nu doar pentru vacanţe, ci şi pentru evenimente: am asigurat ghidaj pentru elevii de la olimpiada naţională de fizică, pentru Consiliul European al Geodeziei, Banca Mondială, poliţişti din mai multe ţări... Deseori, turiştii spun că vor să se plimbe jumătate de oră prin oraş, dar când trec cele 30 de minute, mai vor. Sunt surprinşi, nu le vine să creadă că există un oraş aşa cum e Oradea. Dacă sunt din România, spun "La noi de ce nu se poate?". Sigur, sunt surprinşi şi de numărul mare de şantiere, care ne şi încurcă. Dar asta e, şi atunci când construieşti ceva acasă, ai un deranj. La final, sunt convinsă că Oradea va fi ceva "wow!". 

- De unde vin turiştii?

- De peste tot. Din Europa cel mai mult, dar conferinţele aduc vizitatori şi din Ghana, Filipine ori alte ţări îndepărtate. 

Moştenirile Mariei Tereza

- Ce le arătaţi din oraş? Ce îi impresionează?

- Depinde cât timp au. Dacă alocă mai mult timp, facem un tur complex prin centrul istoric, începând cu Muzeul Masoneriei, care le place foarte mult. Le prezint istoria şi arhitectura locurilor, dar şi poveşti. Ceva ce nici orădenii nu ştiu este că Oradea are trei lucruri importante de la Maria Tereza: sistemul cu lună de la Biserica cu Lună, două trepiede monumentale din Catedrala Sf. Nicolae au picturi cu Împăratul Iosif al II-lea, fiul ei, şi cu ea, iar în Bazilica Romano-Catolică avem orga donată de Maria Tereza, încă funcţională. Pe turişti îi impresionează poveştile, iar eu încerc să le spun cât de multe. Pentru fiecare obiectiv mă documentez serios. De exemplu, puţini ştiu că palatele Moskovits-Miksa şi Apollo sunt ca nişte piese de şah, au pe acoperiş regele şi regina. Iar dacă venim spre Palatul Gerliczy şi clădirea sa geamănă, avem două turnuri. Centrul istoric e ca o tablă de şah. 

- Ce nu le place turiştilor? 

- Avem două probleme mari: lipsa toaletelor de pe domeniul public şi lipsa unor parcări de îmbarcare şi debarcare pentru autocarele turiştilor. 

Ai ce vizita şi în Bihor

- Cât timp poate petrece un turist în Oradea fără să se plictisească? 

- Dacă aş fi turist în Oradea şi nu m-aş grăbi, turul prin centrul istoric l-aş face în 2-3 zile, combinat cu partea de relaxare la o cafenea, teatru, Băile Felix. Oradea nu e un oraş de văzut într-o zi, fără nicio discuţie. Un turist are ce face în Oradea cel puţin o săptămână, mai ales dacă vine într-o perioadă cu evenimente. Dacă vine în city-break, recomand minimum trei nopţi de cazare, altfel va face doar o trecere în revistă. Şi dacă nu sunt festivaluri, tot are ce face. Vă dau un singur exemplu: Joia la Darvas, evenimente cu tematică diversă la Casa Darvas, la care oricine poate să participe gratuit. 

- Autorităţile locale au eşuat în animarea Cetăţii, iar turiştii nu prea au ce face acolo. Dvs., ca specialist în turism, ce soluţii aţi aplica în Cetate?

- Pentru turişti, Cetatea în sine este un obiectiv important, le place acolo, ghizii din interior sunt dornici să le ofere detalii. De obicei, este inclusă în tura mea ghidată, dar acum este foarte greu de ajuns, din cauza lucrărilor, aşa că o evit. Mai e un aspect: am fost recent cu un grup şi turiştii au fost dezamăgiţi că meridianul zero, de care noi le vorbim, nu este marcat. E un aspect care deranjează. 

- Ce le recomandaţi turiştilor să viziteze în Bihor? 

- Putem să mergem la degustări de vin pe Valea Ierului. La Diosig şi Sălacea găsesc şi mâncare tradiţională, muzică şi dansuri locale. Mai recomand Salonta, chiar şi pentru orădeni. Sunt multe de vizitat aici: Muzeul Ţăranului, ferma de bizoni, Muzeul Arany Janos, circuitul caselor istorice şi casa lui Arany Janos, apoi încheiem cu un hamburger de bizon la Slavia. Am mai organizat circuite la peşterile Farcu şi Meziad, la Lacul Vida, la Vadu Crişului, unde puţină lume ştie că există şi o poartă a sărutului, formaţiune naturală, la Budureasa, unde se fac lăzile de zestre... Ai ce vizita şi în Bihor.

Oradea, la pas

- Serviciile HoReCa răspund aşteptărilor turiştilor?

- Nu am avut reclamaţii. Preţurile de cazare sunt foarte bune în Oradea şi nici cu localurile nu sunt probleme, ai soluţii pentru orice buget, oferte diversificate. Să bei bere la metru la Csikisor, şase păhărele cu 15 lei, mi se pare mai mult decât acceptabil. În ce priveşte mâncarea, turiştii caută şi românească, şi ungurească, iar ofertele răspund cerinţelor.

- Periodic, organizaţi şi vizite ghidate gratuite pentru localnici. Sunt interesaţi orădenii să-şi cunoască oraşul? 

- Eu fac tururi ghidate în perioadele în care în oraş nu există asemenea servicii. Din 1 iunie până pe 17 septembrie, Visit Oradea organizează în fiecare vineri, sâmbătă şi duminică tururi gratuite, iar în restul lunilor încerc să fac eu, pentru că îmi place oraşul! După 32 de ani de călătorii, eu nu mai vreau să merg în lume, şi ador să vorbesc despre Oradea. Am avut turişti care au venit din Cluj special pentru turul meu ghidat, ceea ce m-a impresionat. 

Şi orădenii sunt foarte interesaţi, îşi descoperă oraşul, au întrebări, merg acasă şi se mai documentează. Pregătesc un tur şi pentru străzile laterale din centrul istoric, am studiat foarte multe clădiri şi vreau să îi duc pe orădeni şi într-un asemenea tur. Când oamenii îţi mulţumesc pentru că i-ai făcut să se simtă turişti acasă, ca ghid, te simţi perfect. Eu nu am satisfacţie nicăieri în lume cum am acasă. Mai am cinci luni până la pensie şi voi dedica şi mai mult timp Oradiei.

- Aveţi cea mai veche agenţie de turism locală, Oasis Travel. Unde merg bihorenii în vacanţă? 

- În România, le place mult Maramureşul, zona de sud, Târgu Jiu şi Herculane, şi Delta Dunării. Noi am promovat foarte mult şi Covasna, insula Ostrov, rododendronul (n.r. bujorul de munte) de la Borşa. În toamnă voi mai propune un circuit pentru Dobrogea, fără Deltă. În lume, eu le-am văzut pe toate alături de turiştii din Bihor. Nu aş putea să spun că există o preferinţă anume, am însoţit turişti atât în Grecia sau Dubai, cât şi în croazieră în Cuba.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
“meridianul zero”
Pe vremea aia, renastere, erau mai multe meridiane zero. Practic, aproape fiecare astronom se raporta la propriul meridian. Meridiane zero existau in multe orase, Pisa, Roma, Copenhaga, ulterior chiar Rio si Washington DC. Abia in secolul al XIX lea s-a introdus standardizarea cu Greenwich. Cred ca nici un oras care se respecta nu ar face un caz din asta, l-ar mentiona si basta, o placuta ar fi suficienta. Tine de cultura generala sa faci deosebire intre ceva exagerat si ceva decent, de bun simt. Realitatea e ca, cetatea oradeana, desi s-a investit mult in ea, nu are semnificatia istorica si nici macar appeal-ul Albei Iulia. Nu mai vorbesc de estetica, valoare arhitecturala, cat de spectaculoasa e poarta lor, ce aduce aminte de portile fostelor ziduri de aparare ale Vienei si cat de banala e poarta noastra.
Postat 27 Mai 2023, 06:25 de User anonimizat
adi13-bolnăvel
* ca nu sa scris multe, nu sa scris, asta nu înseamnă sa nu se scrie de acum înainte. In timpul ala eram Imperiul Austro-ungar, cel mai mic imperiu din lume, si mai nașpa, dar asta nu înseamnă că nu am fost acolo . Tu nu accepți ca Bolojan a pus oradea pe HARTA nu FILIP, prea iubitul tau primar din Ialomița, acolo aproape de Teleorman si nu departe de Vaslui. Face de acum înainte Oradea sa fie mare, si pe tine te doare.
Postat 26 Mai 2023, 22:45 de Sandu2100
adi13 bolnăve articol strain
https://www.geocaching.com/geocache/GCZPEF_oradea-fortress
Postat 26 Mai 2023, 22:18 de Sandu2100
adi13-bolnăvel-FRAIERE articol strain
https://www.eib.org/en/stories/romania-oradea-urban-development
Postat 26 Mai 2023, 22:17 de Sandu2100
adi13-bolnăvel-FRAIERE articol strain
https://pubs.aip.org/aip/acp/article-abstract/1043/1/78/828750/Astronomy-in-Fortress-of-Oradea?redirectedFrom=fulltext
Postat 26 Mai 2023, 22:12 de Sandu2100
adi13-bolnăvel-FRAIERE articol strain
https://www.tourhq.com/article/did-you-know-that-oradea
Postat 26 Mai 2023, 22:11 de Sandu2100
sandu mincinosu, Pinochio
Cauta pe google in articole straine, nu cele din propaganda sa vezi ca nu gasesti niciodata nimic de Oradea cu meridianul zero. Oportunitatea ta e propaganda mincinoasa Ciucle
Postat 26 Mai 2023, 19:39 de adi13
Meridianul 0
Are dreptate cu Meridianul, cândva dupa harta veche Oradea era Meridianul 0, acum e Greenwich, London. Ar trebui promovat intens, și amenajat ceva mai frumos ca la Greenwich, unde nu exista istorie in spate. Oradea trebuie sa profite de orice oportunitate.
Postat 25 Mai 2023, 20:37 de Sandu2100
Advertorial clar
Agentie bla,bla,bla si de fapt ei sunt doar niste intermediari cu comisioane, intre Christian Tour( o agentie de...) si turisti.Despre asa-zise "regenerari" nu mai spun nimic, ca ma face iar unu' pe aici, psd-ist.
Postat 25 Mai 2023, 17:36 de Maikeltroll
::::))))))
Nu poti spune nimic frumos despre Oradea, ca rapid sare propaganda deranjați de dezvoltare ::::::)))))
Postat 25 Mai 2023, 16:12 de Sandu2100
Problema cu promovarea excesiva, pe langa ca atrage toti cretinii (gen cei ce se aruncau de pe cladire in canal la Venetia) e ca produce overtuourism.
Asta vine cu dezavantaje inerente pentru localnici afectandu-i direct, ori eventualele avantaje sunt indirecte. Oradea s-ar fi mulat pe un turism cultural intretinut de activitati periodice, teatre, spectacole, scene in piete publice, proiectii, cinematografe de arta. Desi se observa o imbunatatire in profilul turistului, se vad si aud din ce in ce mai multe natii, mai e multa cale, turistul predominant ramane cel cu voucher via Felix (nu degeaba media de cazare e 1.6 zile fiind trasa in jos de cei care vin si dau o tura prin oras si apoi se intorc in statiune).
Postat 25 Mai 2023, 15:04 de User anonimizat
Wow ... e gata și cu Oasis Travel.
Atât de frumos s-a dezvoltat acest oraș și atâta prosperitate a înregistrat de vreun deceniu încoace ... încât au ajuns agențiile de turism locale să promoveze până și praful ce s-a ales de străzile pe care își mai au încă sediile.
Postat 25 Mai 2023, 14:32 de KP
Mda…
Duamna suna a advertorial, cap/coada. O saptamana? E clar ca traim realitati paralele. Epocala aia cu deranju acasa, credeam ca doar aici in comentarii o gasesc. Ce sa faca si ea, isi promoveaza afacerea. Pentru mine orasul a devenit extrem de neprietenos, disfunctional. Ca turistul il gaseste mirobolant, denota lipsa etaloanelor, reperelor, lipsa culturii calatoritului. (daca tot ar fi sa promovez un local as sugera Origini pe Independentei, produse locale de la A la Z, impecabila servirea, mancarea, in contrast cu sictirul de la Csiki).
Postat 25 Mai 2023, 12:21 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON