URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Iunie 2021, 17:16

Oradea pune la bătaie 136,7 milioane lei pentru achiziția a patru motoare termice care să înlocuiască vechiul cazan pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Municipalitatea orădeană pune la bătaie 136,7 milioane lei pentru achiziția a patru motoare termice și două cazane cu apă fierbinte care să înlocuiască vechiul cazan pe gaz al CET.

În loc de cazan, motoare termice...

Investiția cofinanțată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației va constitui etapa finală a modernizării capacităților de producție a agentului termic în Oradea.

„Proiectul prevede înlocuirea grupului energetic de cogenerare G1 din CET Oradea, aflat la sfârşitul perioadei de viaţă, cu motoare termice pe gaze naturale cu funcționare în regim de cogenerare și două cazane de apă fierbinte”, se menționează într-un comunicat transmis, marţi, de Primăria Oradea.

Cazanul în discuție este ultima instalație rămasă în funcțiune din vechiul CET orădean. „Centrala electrică de termoficare CET Oradea a fost pusă în funcțiune din anul 1966, cazanul având peste 320.000 ore de funcționare, iar turbina peste 310.000 ore de funcționare”, se menționează în comunicat.

Potrivit municipalității, investiția în noua sursă de producție, numită Grupul 7, se va desfășura etapizat și va cuprinde: unitatea de cogenerare de înaltă eficiență cu patru motoare termice de ultimă generație, schimbătoare de căldură cu plăci pentru preluarea energiei termice în sistemul de termoficare și două cazane cu apă fierbinte de câte 25 MW.

Contribuție proprie de 15%

Contractul pentru finanțarea investiției de peste 32 milioane euro a fost semnat la sfârșitul lunii ianuarie de primarul Florin Birta și ministrul Dezvoltării, orădeanul Cseke Attila.

Potrivit contractului, municipalitatea orădeană va beneficia de o finanțare de 134 milioane lei, reprezentând 85% din valoarea proiectului. Diferența de 15% urmează să fie acoperită din bugetul local cu titlu de contribuţie proprie (23,6 milioane lei) şi cheltuieli neeligibile (10,1 milioane lei).

Investiția în noile capacități de producție a fost amânată anul trecut în așteptarea unei finanțări care să o facă posibilă.

Cel mai probabil anul acesta se va face doar proiectarea noilor instalații de producere a agentului termic și energiei electrice. Lucrările efective vor începe anul viitor cu termen de predare în 2023.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@kp
'Cand tu lucrai la proiectul de integrare :::::)))))'. Mai si vorbesti ca un prost-crescut aici sa te vada toata lumea. Ti s-a atras atentia civilizat de mai multi oameni ca vorbesti fara tine, reciti ce citesti si tu pe google. La toate esti gigi contra si dezinformezi. Tu le-ai facut pe toate la viata ta, de la virusologie si biologie moleculara la energetica si toate intre, mai ales cultura. Doar ca nu intelegi nimic din ce vorbesti. In loc sa injuri mai bune ti-ai face un mic altar sa-ti pupi mana in fiecare zi ca esti cel mai dashtept si toti care iti atrag atentia ca te faci de ras sunt niste brosti. Merci lui sandu ca e mai pe faza ca mine si iti pune campac mai des sa nu ne improsti pe toti.
Postat 23 Iunie 2021, 10:06 de nihil
KP
Cand tu lucrai la proiectul de integrare :::::))))) ai fost dat afara de Bolojan pt ca esti lenes, si apoi te-ai transferat la virusologie si acum esti expert in GOAGLE , Covid , Gates ::::)))) dCa erai asa expert , stiai ca CET-ul are cazanul din 66 si nu asigura pt 300.000 de locuitori.
Postat 23 Iunie 2021, 09:19 de Sandu2100
Re: "nihil ești prost ca bâta".
Când eu lucram la proiectul de integrare a surselor energetice pe cărbune cu cele pe apă geotermală specifice zonei noastre, pe care ăștia de acum nu sunt în stare nici măcar să-l deslușească, tu mâncai din propriu-ți fund materie fecală cu lingura. Mama ta nu ți-a explicat că trebuie de la o vârstă să renunți la lingura aceea?
Postat 23 Iunie 2021, 07:34 de KP
@kp
am scris un comentariu mai lung si apoi l-am sters ca nu are rost. Iti spun din nou: Enunti principii, dai cifre dar pare ca nu intelegi. Nu intelegi cum functioneaza cet-ul si grila nationala, nu intelegi cum se genereaza/transforma/transporta/disipa energia in formele ei si nu intelegi procesele economice care guverneaza productia industriala. Zi-ne te rog ce presupune o astfel de centrala, si ca sa nu te lungesti zi-ne cat exact e in timp si bani investitia(cuprinzand inclusiv recalificarea personalului), cat costa anual(incepand de la primul an) si cu cat ajunge la beneficiar energia termica /Gcal. In comparatie cu ce avem acum. La energia electrica nu discut cu tine pana nu intelegi cum functionaza grilele nationale si internationale de transport/distributie ca sa intelegi ca electronii de la tine din aparate nu sunt miscati de generatorul din Oradea. Si foloseste unitati de masura cat de cat reprezentative. Pentru termoficare sa folosim locuinta.
Postat 22 Iunie 2021, 22:01 de nihil
KP
Minti mai prost decat PSD si AUR
Postat 22 Iunie 2021, 20:26 de Sandu2100
Mint ăștia de o să le înghețe gazul în nări.
Vechiul cazan despre care e vorba a provenit din reconversia pe gaz, în urmă cu nici 4 ani, a cazanului montat în 1966. Așadar, au băgat niște milioane ca să-l facă pe gaz, iar acum vor să-l arunce la fier vechi ca să mai aducă niște mici motoare de avion. O clipă nu i-a dus capul ca cei peste 120 milioane Euro turnați precum gazul pe foc, să-i fi investit într-o centrală integrată eoliană și fotovoltaică care ar putea asigura energie și căldură la vreo 300.000 de locuitori. Că atât costă o astfel de investiție prin lumea civilizată, sub 4.000 Euro de beneficiar.
Postat 22 Iunie 2021, 19:39 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON