URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2016, 07:48

CET cu viteze: Aflată în rodaj, centrala pe gaz a Oradiei a fost concepută modular pentru a satisface nevoile de consum în orice perioadă a anului

CET cu viteze: Aflată în rodaj, centrala pe gaz a Oradiei a fost concepută modular pentru a satisface nevoile de consum în orice perioadă a anului CET - DE TOP. Investiţie de peste 55 milioane euro, noul CET pe gaz este cel mai modern din România. "În câţiva ani, prin continuarea investiţiilor începute, orădenii vor beneficia de cele mai performante servicii de termoficare în sistem centralizat din ţară", spune directorul Termoficare, Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Principiul e pe cât de simplu, pe atât de ingenios: turbina pe gaz funcţionează tot anul, toamna e pus în funcţiune şi cazanul pe gaz păstrat din vechiul CET, iar iarna, în funcţie de necesităţi, sunt pornite încă două cazane cu apă fierbinte.

"Sistemul de producere a energiei termice e gândit modular pentru a obţine cel mai bun randament şi a asigura căldura necesară oraşului în orice condiţii", explică directorul Termoficare, Stănel Necula

Turbină cu "ajutoare"

Stănel Necula, director Termoficare OradeaNoul CET al Oradiei este o maşinărie cu patru "motoare". Indiferent care dintre ele s-ar opri, sistemul de termoficare al oraşului tot funcţionează. "Capacităţile de producţie se suplinesc reciproc, aşa că avariile nu afectează consumatorii", spune directorul Necula.

Potrivit curbei clasate a sarcinii termice pe baza căreia a fost proiectată noua centrală, adică modul în care îi sunt puse în funcţiune componentele, "inima" noului CET este turbina pe gaz. În valoare de 18,8 milioane euro, cel mai modern model de turbină al General Electric din Estul Europei are o capacitate de producţie de 47 mw electric pe oră şi 53 mw termic pe oră.

Ţinut în funcţiune tot timpul anului, utilajul produce atât curent electric (pe care Termoficare îl vinde, câştigând bani inclusiv din bonusul de cogenerare plătit de stat), cât şi energie termică pentru apa caldă şi căldura necesare oraşului.

Toamna, când temperaturile coboară la 3 grade Celsius, este pus în funcţiune şi cazanul pe gaz preluat din vechiul CET, care la rându-i produce electricitate şi furnizează oraşului energie termică de încă 70 mw pe oră.

Iarna sunt pornite, pe rând, încă două cazane cu apă fierbinte (CAF), fiecare cu o capacitate de câte 116 mw termic pe oră. Acestea sunt lăsate la urmă pentru că, producând doar apă fierbinte, sunt mai puţin rentabile decât turbina pe gaz şi cazanul pe gaz al vechiului CET.

Cu o rezervă de 25%

Aritmetic vorbind, necesarul de energie termică al oraşului e asigurat, indiferent cât de grea este iarna. "Turbina produce 53 mw/oră, cazanul pe gaz încă 70, iar cele două CAF-uri câte 116 fiecare. Asta înseamnă o capacitate totală de peste 355 mw/oră, în condiţiile în care cel mai mare consum înregistrat în 2012, pe un frig de minus 15 grade, a fost de 265 mw/oră", spune Necula. Actuala rezervă de 25% (diferenţa de 90 mw/oră între capacitatea totală şi necesarul maxim) urmează să crească pe viitor, pe măsură ce se vor reduce pierderile din reţele.

Directorul dezminte zvonurile cum că oprirea turbinei ar influenţa confortul termic din locuinţele orădenilor. "Dacă turbina se opreşte, populaţia nu simte nicio diferenţă. Motivul e simplu: intră în funcţiune primul CAF, care are o capacitate de producţie de două ori mai mare", explică Necula.

Turbina pe gaz are cea mai redusă capacitate de producţie pentru că a fost dimensionată după necesarul oraşului pe timp de vară. "O capacitate mai mare efectiv nu s-ar fi justificat. În primul rând fiindcă vara, când oraşul consumă doar apă caldă, nu am fi avut ce face cu agentul termic obţinut suplimentar. În al doilea rând, pentru că investiţia ar fi crescut cu câte 900.000 euro pentru fiecare megawat instalat suplimentar", arată purtătorul de cuvânt al Termoficare, Dan Creţu.

În optimizare

Pusă în funcţiune pe 7 octombrie, turbina s-a oprit până acum de 6 ori, din motive care nu au nicio legătură cu agregatul. Practic, sistemele de protecţie ale acestuia sunt atât de performante încât ultima dată, la începutul lui decembrie, utilajul s-a decuplat automat doar din cauza unor banale filtre înfundate. Piesele au fost înlocuite, iar de săptămâna trecută turbina a fost repusă în funcţiune.

Totuşi, termenul limită de 14,6 zile/an în care aceasta poate fi oprită pentru a se încadra în disponibilitatea de funcţionare de 96% garantată prin contractul de mentenanţă încheiat cu General Electric se apropie de sfârşit. "Dacă termenul va fi depăşit din vina sa, firma va plăti penalităţi", spune Creţ, care subliniază că asemenea opriri neprogramate sunt normale: "Turbina e în faza de optimizare. Petrom a reuşit să-şi pună în regim normal de funcţionare centrala de la Brazi abia după 2 ani"...

Limitaţi de instalaţii

Săptămâna trecută, Termoficare furniza agent termic la 108 grade Celsius în reţeaua de transport primar, iar la intrarea în blocuri temperatura era stabilită prin diagrama de reglaj între 42 şi 50 grade, în funcţie de frigul de afară. "Ţinta noastră este să asigurăm 22-23 grade în locuinţe. Dacă nu reuşim tot timpul este pentru că instalaţiile interioare au fost proiectate în comunism să asigure doar nivelul minim de confort", afirmă Creţu.

Pe de altă parte, intervenţiile neautorizate prin montarea de elemenţi suplimentari în balcoane, a unor sisteme de încălzire în pardoseală sau conductele înfundate provoacă dezechilibarea sistemului şi pierderi de temperatură şi debit. "Instalaţiile sunt construite telescopic. Dacă la parter conductele mai mari se colmatează, apar imediat probleme de circulaţie a agentului termic la etajele superioare", spune Creţu.

În fond, încălzirea apartamentelor este un efort comun. Aşa cum oraşul investeşte zeci de milioane de euro în reţelele de termoficare, şi orădenii vor trebui să facă la fel cu instalaţiile din propriile blocuri. Care au aceeaşi vechime şi acelaşi grad de uzură...

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Bolojan a explicat - nu sunt bani pentru gaz, i-am praduit pe toti !!!
De azi,parca sunt mai calde caloriferele ! ...".guvernul Cioloş ne-a dat un ajutor de 25 milioane de lei pentru încălzirea oraşului". "Asta ca să putem trece peste iarnă ?" Da! Bolojan a explicat - nu sunt bani pentru gaz, i-am praduit pe toti !!! Deci,acesta este adevaratul motiv pentru care nu aveamm regimul termic optim in locuintele noastre.Nu ne mai intereseaza nici diagramele,nici diafragmele de reglaj.Avem caldura ! Acum e bine. Bravo Bolojan.Esti unic!Mai ce primar...
Postat 28 Decembrie 2016, 22:22 de platona
Gigi diafragma aka platona
Nici eu nu mai insist sa incerc sa te lamuresc, pentru ca discutia cu tine e "vanare de vant". Am pornit de la aroganta-ti afirmatie ca purtatorul de cuvant al Termoficare SA a folosit gresit termenul de diagrama, cel corect fiind, in acceptiunea ta, diafragma. Inca odata afirm, diqagrama de reglaj si nici intr-un caz diafragma. Diafragma, in unul din sensurile acestui cuvant, poate regla cel mult fluxul luminos. In hidraulica, diafragma este un dispozitiv care masoara viteza si debitul unui fluid si asta e sensul cel mai apropiat de cel folosit de tine. Aberezi in continuare, spunand ca, citez: "Alegerea corecta a dimensiunii diafragmei montate la un consumator,va determina si asigurarea regimului termic optim,spetei respective." Care speta monser? Reglarea punctuala la consumator se face printr-un robinet de reglaj. Si cu asta eu am terminat explicatiile. Cine a vrut sa inteleaga, a inteles, cine nu, adica matale, nu! Daca tot cunosti pe cineva la Termoficare, da-i o bere si roaga-l sa-ti explice toate aceste notiuni pe intelesul tau! Am rude si cunostinte care locuiesc la bloc si pe care le vizitez frecvent si nicaieri nu sunt 14-18 grade in apartament. Asa cum am mai afirmat, in cazul in care exista astfel de situatii,lucrurile pot fi foarte simplu clarificate. Integratorul de la aparatul de masura de la intrarea agentului termic in scara, afiseaza pe langa debit si temperatura turului si a returului, deci se poate afla simplu temperatura de intrare si debitul. Aceste marimi trebuiesc comparate cu diagrama de reglaj, repet diagrama de reglaj, care indica ce valori trebuie sa aiba aceste marimi in punctul respectiv. De aici concluzia e simpla, daca se respecta diagrama (sau valorile sunt foarte apropiate) problema este la instalatia interioara, daca nu, problema este la cei de la Termoficare. Simplu, asa cum ingineria poate fi! Restul e gargara! Cat despre birtinez si faradelegile sale, am doar un lucru de spus: e problema lui personala si nu ma priveste in niciun fel. Daca tu dupa intreg expozeul meu referitor la diagrama de reglaj, cu definitii, citate din lucrari de doctorat, explicatii de bun simt, ai inteles ca singurele mele argumente sunt atacul la persoana, atunci, cu toata dragostea, dar ai probleme mari de logica. Si ca sa inchei, esuatat ta incercar de a fi spiritual, aia de la final cand ma cataloghezi drept securist in rezerva e mai mult decat puerila, e penibila de-a dreptul. Stiam ce imi asum in momentul in care m-am decis sa intervin, atunci cand neaveniti ca tine, falsifica adevarul, fabuland, pentru a-si plati politele pe care le au cu primarul. Concluzie: diagrama de reglaj, repeta chestia asta de cate sute de ori pana te prinzi si tu!
Postat 28 Decembrie 2016, 00:35 de User anonimizat
"anti"comunist-diagrama de reglaj a birtinezului
Am considerat de bun simt sa nu mai continuu o polemica,cu cineva,pe care nu-l intereseaza in fapt,explicarea unei stari anormale/deficitare, execrabile,de funtionare a serviciilor/deserviciilor de utilitate publica , prestate de SC Termoficare catre consumatorul oradean.In fapt,singura problema,perceputa si de mine, precum de majoritatea oradenilor, beneficiarii serviciilor prestate de o unitate aflata in subordinea administratiei Bolojan,este neasigurarea confortului termic optim, din locuinte ( temp. medie, este de 14-18 grade Celsius),precum nici calitatea apei calde(de regula murdara),aceasta,cu toate mega investitiile initiate si infaptuite pentru"bunastarea si prosperitatea" cetateanului. In fapt,toate acestea se dovedesc a fi o mare cacialma,o alta inginerie ticluita de acesta administratie in praduirea banului public.Evident ca ,acum se arunca toate problemele ivite,in carca consumatorului.Ba ca nu si-a inlocuit instalatia,ba ca sunt "uzate cunductele",ba ca sunt colmatate"...deci responsabilitatea situatiei reclamate de zeci de oradeni,este eminamente a lor,ei sunt cauza.Daca il veti intreba pe oricare lucrator din catrul SC Termoficare,acesta va sti sa va spuna ce sunt aceste"Diafragme de reglaj",cum arata,unde se monteaza si dimensiunea acesteia, functie de capacitate radianta a consumatorului.Alegerea corecta a dimensiunii diafragmei montate la un consumator,va determina si asigurarea regimului termic optim,spetei respective. Daca insa il veti intreba pe Stanel,acesta precis o sa va povesteasca de Diagrame de reglaj,de grafice tabelare,prin care-si vor justifica... incompetenta, diletantismul si nesimtirea fata de cetatean. @"anti"comunist birtinez-diagrama de reglaj,singurele tale argumente sunt jignirile,atacul la persoana, injurii aduse celor care iau o pozitie critica la adresa administratiei Bolojan,ingaduite si parca incurajate de moderatorul Bihoreanului.Parca ati impus un regulament,un cod etic de adresare,de relationare... Sa nu credeti ca momentul adevarului,al examenului dat de acesti corifei ai Oradei,in fata procurorilor DNA este prea indepartat.Pentru fiecare proiect fuserit, pentru fiecare expropriere,pentru fiecare proiect aprobat fara avizele si acordurile legale, pentru praduirea banului public.Atunci sa vad cum ii mai veti lua apararea.Deci,temperatura in locuinta este de 14,17,18 grade Celsius si vinovatii,suntem noi, consumatorii.Asa ne spune diagrama de reglaj a lui Stane. Acum am inteles.Sa traiti bine ,domnule securist in rezerva,anicomunist birtinez reactivat de sistem.
Postat 27 Decembrie 2016, 16:38 de platona
@grigore
Baiete, asta ca sa te citez, tu pe langa ca esti prost, mai pui si frana. Vezi, asta e problema voastra, a detractorilor, imediat ce va "demoleaza" cineva elucubratiile, il catalogati. De ce sunt pupincurist, pentru ca ii demonstrez unui semidoct cu aere de inventator al apei calde, ca pe langa ca abereaza liber, mai e si arogant, jongland cu termeni pe care nu-i intelege. Un cititor neutru de pe forum, ar avea senzatia ca omul chiar stie despre ce vorbeste, vazand determinarea cu care face afirmatii, cand in fapt, el este in decor, fiind atat de departe de subiect, incat nici macar nu mai poate sa-l zareasca. Nu ma intereseaza sa-l apar pe primar, e mare si vaccinat, asa ca poate si singur, dar nici nu pot sa rabd sa-i vad pe toti neavenitii cum isi dau cu parearea aberand nevoie mare. Toti sunt incompetenti, in opinia voastra, in schimb voi, competentii orasului, habar nu aveti despre ce vorbiti! Am demostrat asta la multe articole, motiv pentru care sunt birtinez, comunist si mai stiu eu ce. Asa ca pe viitor, cand vreti sa va mai dati mari cunoscatori, daca nu stapaniti topicul, puneti dracu', vorba lui vanghelion, mana pe niste almanahe!
Postat 27 Decembrie 2016, 09:16 de User anonimizat
Doamne fereste...
Cita loialitate la ..anticomunist!Groaznic pupincurismul acestui birtinut!Ce teorie,ce convingeri ,ce iexplicatii ...Baiete,daca in pt reglajul se face la o temperatura de 50 in casa e cald ..E simplu nu?Iar moldovanul tau zice ca cetul raketa e pt curent nu caldura!Ce cauta un neica nimeni care a falimentat alt oras Braila aici???Incompetenta il caracterizeaza..Juma din oras 3 zile i-au umplut frigiderul de carne...la fel si prietenului sau,mentorul tau...anti,anti,anti Oradea,..apropos..cred ca e nevoie sa zici -domnul Platona....Ce zici???
Postat 26 Decembrie 2016, 11:10 de grigore
@platona
O dai la intors, mai ceva ca turcii la Plevna! Unde naiba ai citit tu in articol, ca diagrama de reglaj este un impediment al functionarii centralei? Agentul termic livrat sub formă de apă, la ieşirea din centrala termică sau centrala electrică în cogenerare, trebuie să aibă temperatura prevăzută în diagrama de reglaj. Ai luat de pe undeva o definitie a diagramei, care nu prea are mare legatura cu o diagrama de lucru. Nicaieri in literatura de specialitate nu este folosit termenul de diafragma de reglare, in locul robinetului sau a vanei de reglare. Robinetul sau vana de reglare, este un element punctual al unei retele termice si el poate regla debitul/presiunea, intr-un anumit punct al respectivei retele. Diagrama de reglaj, este in schimb, o schema sau daca vrei, o predictie obtinuta prin calcule, care furnizeaza informatii despre regimul de lucru al retelei. Retele termice functioneaja dupa diagrame de reglaj, asa cum grupurile energetice functioneaza dupa digrame de lucru. Sarcina operatorilor, fiind in acest caz de a interveni in punctele de regla, pentru ajustarea parametrilor, functionarea sa de desfastfel incatasoare cat mai aproape de parametrii stabiliti in diagrama de raglaj. Tu, in schimb tine-o langa cu inventata disfragma de reglaj... Din DEX definitia diafragmei : 1. Organ muscular-tendinos care separă toracele de abdomen și care participă la respirație. ♦ Cartilaj care separă cele două nări. 2. Membrană elastică (la microfon, telefon, gramofon etc.) care, prin vibrațiile ei, reproduce sunetele. 3. Dispozitiv la obiectivele aparatelor fotografice, format din mai multe plăcuțe opace mobile, care limitează trecerea luminii. 4. Dispozitiv alcătuit dintr-o membrană cu un orificiu, care, introdus într-o conductă, măsoară debitul și viteza fluidului. 5. (Constr.) Element de rigidizare a construcției alcătuit dintr-o placă plană sau dintr-un planșeu.
Postat 25 Decembrie 2016, 14:19 de User anonimizat
DIAGRAMA Reprezentare grafică schematică a unui fenomen, o corelatie,o schema,....
Insist, pentru ca o diagrama de reglaj,nu poate fi un impediment in functionarea corecta,la parametri normali, de confort si regim termic,al unei centrale. Diagrama este o reprezentare simbolica ,tabelara, teoretica ,care se reconfigureaza in situatia de fata in functie de rezultatul care dorim sa-l obtinem. Nemaivorbind de interventiile recente de inlocuire a conductelor care s-au facut se pare nu cu scopul de a oferi conditii mai bune consumatorilor, ci dimpotriva. vezi PROIECT PILOT No.HU 170003-2003 Robinetul de reglare (diafragma de reglare) se deschide functie de presiunea sesizata in conducta de tur (prin sonda capilara) si de presiunea dinaintea conului robinetului la conducta de retur. Prin intermediul diafragmei etalon, aceasta este in permanenta comparata cu valoarea de reglare dorita. Daca o curgere se intrerupe (la inchiderea robinetilor termostatici) diferenta de presiune din retea se mareste. Conul cel mic inchide robinetul, diferenta de presiune de la regulatorul de presiune diferential creste si aceasta scade in ramificatie la valoarea reglata. Conul deschide un robinet cand diferenta de presiune din retea scade.Deci,diafragmele de reglaj, sunt instrumentul care influenteaya,efectiv,nu teoretic,parametri agentului termic.Ne conduc niste idioti,bine ca mai sunt si cine sa-i suatina.
Postat 25 Decembrie 2016, 13:39 de platona
@platona
Amice, vad ca insisti. Nu exista asa ceva: "diafragma de reglaj", decat in mintea ta zdruncinata. Este "diagrama de reglaj". Pune mana si da un serch pe goagal, daca tot nu stapanesti notiunile. Uite iti dau un citat dintr-o lucrare de doctorat: "Ca rezultantă a acestor prevederi, diagrama de reglaj între CET şi RADET se stabileşte, de regulă, în fiecare sezon de încălzire, înainte de punerea în funcţiune a instalaţiilor termice pentru încălzire, cu luarea în considerare a parametrilor tehnici şi meteorologici specifici" . Si ca sa inchei, cauta in dex la diafragma, ca sa vezi cat esti de penibil.
Postat 25 Decembrie 2016, 11:50 de User anonimizat
Cu securitatea/fostilor activisti de partid,.....ati prostit poporul.
.." iar la intrarea în blocuri temperatura era stabilită prin diagrama de reglaj între 42 şi 50 grade, în funcţie de frigul de afară" Am citat din explicatia mai sus mentionata de "specialistul", Dan Creţu,purtătorul de cuvânt al SC Termoficare. Daca taceai, filozof(acivist) "anti"comunist ramaneai. Realitatea este ca instalatiile/ conductele "uzate si vechi" ale blocurilor nu pot reprezenta un risc major de "colmatare",precum ar putea prezenta ,de exemplu,caloriferele. Dar parerea specialistului de la Termoficare,retribuit din banii nostri,ai contribuabilului oradean,este tabuu,pentru diletantul Bolojan&Necula.Deci DIAFRAGMA de REGLAJ,este una dintre probleme, dragi tovarasi !!!A doua este dilentatismul,nesimtirea si ignoranta Dvs.fata de serviciile/deserviciile asumate/neasumate fata de contribuabilul oradean.Rusine sa va fie!!!
Postat 25 Decembrie 2016, 01:22 de platona
@platona
Cica prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul. Despre ce diafragme aberezi? Diagrama de reglaj,amice si nici intr-un caz diafragma de reglaj. Apogeul il atingi cand dai si explicatii despre diafragma. Omule, ai avut nemaipomenita ocazie sa taci si iarasi n-ai profitat de ea!
Postat 25 Decembrie 2016, 00:45 de User anonimizat
.."diagrama de reglaj..." ????
..."diagrama de reglaj"sau poate ati vrut sa spuneti DIAFRAGMA de reglaj ? Diafragmele nu sunt o problema, deoarece acestea pot suferi modificari.Diafragmele subdimensionate pot fi schimbate,functie de regimul termic dorit.Parca suntem in povestile lui Creanga .In apartamentele de bloc(str.Moldovei, Cantacuzino), temperatura medie realizata de Mega centrala achizitionata de Bolojan&Necula,este de 14-15 grade.La case stam mai bine,18-19 grade Celsius..."instalaţiile din propriile blocuri.... care au aceeaşi vechime şi acelaşi grad de uzură..."Vechime,uzura? Adica sunt sparte ,sau colmatate ? Sau ati gasit iarasi o situatie de exploatat,de"efect" asupra cetateanului contribuabil oradean,situatie care sa va poata acoperi diletantismul, incompetenta si apetitul nedisimulat in a pradui banul public.
Postat 23 Decembrie 2016, 21:59 de platona
???
Desi se lauda ca este suficienta caldura .. ramane doar cu lauda ! Pana in aceasta iarna am avut caldura cat am vrut ! Acum .....pas ! Presiunea nu face ca agentul de incalzire sa urce sufficient pana la etajul casei !!! De aerisit sunt aerisite caloriferele, robinetii sunt la fel de deschisi ca si anii trecuti , caldura .... vax, fac foc in semineu. Care este presiune de regim a instalatiei secundare ???? Cat ar trebui sa fie ?????
Postat 23 Decembrie 2016, 17:35 de scortosul
de ce oare ???
" CET cu viteze: Aflată în rodaj, centrala pe gaz a Oradiei a fost concepută modular pentru a satisface nevoile de consum în orice perioadă a anului Reprezentanţii societăţii Termoficare susţin că noul CET, cu o capacitate de producţie cu 25% peste necesar, poate asigura fără probleme încălzirea orădenilor inclusiv în iernile grele, cu condiţia ca aceştia să-şi menţină instalaţiile din locuinţe funcţionale. " Asa suna postarea la inceputul saptamanii !!! Au cam disparut afirmatii de atunci ramanand doar "fudulia" !! De ce oare ???
Postat 23 Decembrie 2016, 17:31 de scortosul
@makaiattila
Ce spui Frantz? Tu ai citit articolul? Daca l-ai citit, n-ai inteles nimic. Nu-i nici un bai, poate intelegi la a doua, a treia lecturare! Sau nu!
Postat 23 Decembrie 2016, 10:29 de User anonimizat
Bihoreilor, gresesc?!
Advertorialul este o alternativa la reclamele de tip anunt publicitar sau la cele de tip fotografie + slogan cu care ne-am obisnuit sa asociem ideea de reclama. Asa stand lucrurile, cel putin in definitie, as intelege sa mai ,,ingrosati" pe ici pecolo si sa mai estompati unele lucruri care nu dau bine la public. Dar sa insiri cap-coada niste minciuni si sa asculti brasoavele acestui niculӑiţӑ minciunӑ, un neica-nimeni, dar omul birtinezului, nu-i cam mult?!
Postat 23 Decembrie 2016, 09:57 de pinonel
Poveste
Intre 42-50 de grade se creaza condens in fiecare locuinta si se distrug pereti din cauza acesta. De unde ati luat standardul acesta? nici nu stiti macar cum trebuie sa fie o incalzire centrala
Postat 23 Decembrie 2016, 08:42 de makaiattila
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON