URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
05 Decembrie 2018, 13:38

Oradea, o scumpă!

Oradea, o scumpă! foto: Ovi D. Pop
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Epopeea majorării taxelor în Oradea a avut și un episod tragi-comic. Reprezentanții UDMR în Consiliul Local nu au votat scumpirile, unul dintre motive fiind faptul că Administrația Domeniului Public nu a introdus nici acum, la Aquapark, biletele pentru familiști, care să faciliteze intrarea mai ieftină pentru familiile cu mai mulți copii.

Explicaţia primarului Bolojan a fost superbă: „Reprezentanții ADP nu au cum verifica dacă solicitanţii chiar sunt o familie ori doar s-au înţeles să intre la Aquapark împreună mai ieftin”.

Să trecem peste scenariile amuzante în care o familie ar încerca să demonstreze cu acte în fața ghișeului că e familie și să intrăm în fondul tragic al problemei - lipsa de încredere, adevărata ciumă a societății. La o primă vedere, se pare că nimeni nu are încredere în nimeni. Păcăleala pare să fie obsesia principală a tuturor. Ne e teamă mereu să nu fim furați, înșelați, aburiți, mințiți, duși cu preșul. De aici, probabil și tendința de a proceda la fel.

În combaterea neîncrederii, cea mai eficientă este o statistică ipotetică. Să presupunem că biletele pentru familii ar exista și că, într-o zi, 8 familii ar intra pe bune în Aquapark. În același timp, 2 grupuri de infractori, care ”s-au înțeles să intre împreună”, ar penetra și ele sistemul de relaxare termală deghizați în familie.

Statistica: din 10 cazuri, 8 familii ar avea de câștigat, iar Aquapark-ul ar pierde, probabil, câteva zeci de lei din pricina șmecherilor. În prezent, însă, nicio familie nu are de câștigat, în vreme ce sistemul jubilează doar pentru că nu e „fraudat”.

Nu cred că ADP va avea pierderi dacă introduce biletele pentru familiști, iar dacă le-ar avea, acestea ar fi minime. În schimb, câștigurile ar fi mai multe și nu doar financiare. S-ar dovedi că Aquaparkul Nymphaea nu este o societate comercială pusă pe profit, ci și o utilitate publică, a comunității. Atunci când se oficiază căsătorii la Starea Civilă, persoana cu panglică tricoloră spune că familia este ocrotită în fel și chip. Ei, uite, că la Aquapark nu e protejată defel!

În rest, despre mărirea tarifelor pentru parcare, ștrand, zoo și pentru viața de apoi din cimitir, ele s-au făcut pe principiul „Las' că știm noi”, consultarea locuitorilor fiind exclusă din pricina unui răspuns ușor de ghicit. Urmează creșterea tarifelor pentru încălzire, cauzate de creșterea prețului la gaz.

Nu vreau să țin partea nimănui, dar există un aspect important aici. Ne tot mândrim de câțiva ani pe rețelele de socializare și în viața reală cu dezvoltarea orașului și cu aspectul său în continuă schimbare. Ei, bine, iată că, prin aceste scumpiri, devenim într-un fel parteneri ai dezvoltării urbei. Iar modernizarea costă.

După cum spune Ilie Bolojan, dacă s-ar fi ales varianta subvenționării serviciilor de la bugetul local pentru ca tarifele să rămână neschimbate, s-ar fi pus cruce dezvoltării Oradiei. Ei și ce, dacă s-ar fi pus, dom' primar? Oricum, oamenilor le plac mai mult crucile decât podurile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
18 Comentarii
@tsd
Multumesc, dar lasa-l, nu merita luat in seama!
Postat 07 Decembrie 2018, 09:22 de pinonel
Apropo
Dragoș CET, oare cat a furat ???HMMMM...MMM
Postat 07 Decembrie 2018, 00:36 de Sandu1206
Între timp
Noi ne bucuram de Oradea
Postat 07 Decembrie 2018, 00:34 de Sandu1206
!!!
Gem Gem Gem....prefer de caise...
Postat 06 Decembrie 2018, 22:29 de unom
security captain
@Florin Dănuț Ciucas: OK! Probabil îl cunoașteți...dar un ziarist de talie mondială să facă papagal un comentator parcă nu merge...în fine! Sunt și alte formule....
Postat 06 Decembrie 2018, 22:26 de unom
?
@pinonel: hmm..."papagal"....așa zice un mare jurnalist!
Postat 06 Decembrie 2018, 21:21 de unom
doare tare?
Da, Pinonel e un papagal care arunca doar sloganuri şi invective. Să aducă argumente când formulează acuze de genul ăsta. Ce bani europeni s-au sifonat? Unde sunt lucrările care nu s-au pus în operă? Că nu ies toate bine, e una, dar să acuzi că e o hoţie premeditată de bani europeni, fără să aduci nici un argument, împotriva realităţii vizibile, e o mizerie. Să zici că reţelele edilitare nu s-au dezvoltat, sau că numărul străzilor asfaltate nu a crescut, sunt iarăşi minciuni. Iar mincinoşii trebuie catalogaţi ca atare... În schimb, Excalibur zice lucruri interesante, care trebuie analizate. Astea comentarii care au relevanţă, nu gemetele tale şi minciunile lui Pinonel.
Postat 06 Decembrie 2018, 22:12 de Florin Ciucas
!!!
@pinonel:Ți-ai luat-o...."dacă nu ai contracte", au ei...sau te-a dat afară Bolo? Vezi cum e? E mișto să fii atacat aiurea? NU!
Postat 06 Decembrie 2018, 21:19 de unom
Indecent proposal
Ar trebui solicitata primariei Oradea structura de venituri-cheltuieli a SC Termoficare sa .Sa vedem si noi cum le iese 325lei gigcaloria, cit costa gazul(e direct de la transgaz,mai ieftin cu 27%),cit e bonusul din cogenerare, cit costa mentenanta centralei(remember!).Adica ne-am pricopsit cu mega-turbina aproape gratis(fonduri europene),ultramoderna,ultra-eficienta,ultra-automatizata ,s-au reabilitat retelele(deci pierderile sunt minime,nu?)si oradeanul e premiant si la incalzire ca la transport in comun.Bilantul contabil in presa locala,d-lor ...sau e secret de stat,de serviciu? Ca astia fac alba-neagra si rid de noi... Gazul e 15bani/kwh, o centrala de apartament pe gaz in condensatie are randament termic 95-105%.O gigacalorie=1100kwh=1100*0.15=165 lei.Sa bage gaz in tot orasul,pina nu ni-l iau ungurii.Vrem dezvoltare sub forma unor tevi galbene care sa aduca gazul la usa/poarta fiecarui oradean. Cet-ul poate sa faca curent mai departe si sa-l vinda.
Postat 05 Decembrie 2018, 22:42 de excalibur
CET cu forta
Pe vremuri se discuta despre introducerea gazului in Oradea pentru a renunta la un CET ineficient si poluant. Nici un primar nu a riscat sa faca aceasta schimbare pentru ca cica s-ar fi creat o bomba sociala, anagajatii CET ar fi blocat soseaua Borsului si alte blabla-uri. Acum ni s-a bagat cu forta pe gat un CET retehnologizat dar pe acelasi prinicipiu centralizat si ineficient iar noi trebuie sa acceptam asta pentru ca "si noi am cintribuit" . Ei bine nu vreau sa mai contribui la acest sistem public se spoliere a populatiei. Ar trebui ca oradenii sa decida ce e mai bine pentru ei.
Postat 05 Decembrie 2018, 21:17 de oradeanbihor
Gica contra
Daca locuiesti la casa in Oradea, eu stiu ca exista posibilitate de a te incalzi pe gaz, daca te racordezi. Daca stai la bloc, nu mai exista aceasta posibilitate. Acest sistem de incalzire prin regii autonome, s-a mostenit de la comunisti, s-a investor bani in el, inclusiv tu ai contribuit la el prin taxele platite. Peste tot in tara e la fel. Nu stiu bucataria interna a CET-ului oradean ca sa-mi permit sa arunc vorbe-n vant asa cum faci tu de multe ori si altii pe aici. Nu stiu cat curent se produce, la cat se vinde, cata termie se produce, cat se consuma, si altele. Nu stiu de ce nu se compenseaza pretul gigacaloriei cu curentul produs la Cet si pretul creste. Sa lasam vorbaria neargumentata si nedocumentata, presupozitiile. Nu cunosc, nu comentez e cel mai corect. Nu stiu cat de rentabil ar fi sistemul prin centrale proprii. Dar dupa ce fiecare din noi am bagat bani in acest sistem pana acum, ar fi o ineficienta ca sa nu zic prostie, ca sa renuntam la el. Doar daca ar fi total neperformant.
Postat 05 Decembrie 2018, 21:03 de cetateanbihorean
@ cetatean
Povesti de adormit fraierii. Chiar asa prost sta PR-ul primariei?Apeleaza la postaci? Si apropo: curent mai scump ar trebui sa insemne un castig pentru CET care sa compenseze scumpirea gazului din vanzarea curentului produs. Sau de fapt astea erau povesti (minciuni)? Si cand am spus concurenta, ma refeream la posibilitatea cetateanului de a alege cu ce se incalzeate si cum (CET, centrala proprie pe gaz sau curent). Sunteti penibili!
Postat 05 Decembrie 2018, 18:47 de oradeanbihor
Lucian Cremeneanu ...
... pledoarie de mare finețe, o plăcere să te citesc !?!
Postat 05 Decembrie 2018, 18:32 de CrisDumi
orase din Ro cu centuri ocolitoare la nivel autostrada
Sunt Sibiu, Constanta, Pitesti, Craiova. Putem adauga Oradea. Unde e Cj, Tm sau Iasi? Bucuresti are o prastie de centura veche de pe vremea lui Ceausescu. Nu stiu de Brasiv, cu toate ca am auzit ca au 2 inele metropolitane. Ce face restul tarii?
Postat 05 Decembrie 2018, 17:28 de cetateanbihorean
aiureli
Lasand la o parte subiectivismul multora, avem o centrala pe gaz, daca se scumpeste gazul furnizat de Romgaz, ar trebui sau nu sa se scumpeasca gigacaloria? Alta intrebare: daca se scumpesc energia electrica, salariile, ar trebui sa se reflecte-n pretul serviciilor publice oferite sau nu? Nu exista grad de comparatie intre traficul din Oradea cu cel din Cj sau Bucuresti. Daca crezi ca aici traficul e mai sufocant, inseamna ca ai o problema sau vorbesti sa te afli in treaba. De exemplu, abia acum se apuca Primaria Timisoarei sa construiasca centura sud a orasului, Cj sa-mi spui tu ce centura are, au asteptat pomana de la Boc cand era premier si le-a construit autostrada care le ia o parte din traficul greu pe partea aia.... Au asteptari cu metroul ei care n-au fost in stare sa-si faca un r**t de centura ocolitoare a orasului. Niste impotenti
Postat 05 Decembrie 2018, 16:53 de cetateanbihorean
Povesti....
Adevarul e ca Oradea a incaput pe mana unei clici care are ca unic scop sifonarea fondurilor europene, guvernamentale, a veniturilor din taxe si impozite, etc. Abilitatea gruparii din jurul birtinezului tine de pr. O dau inainte cu ,,modernizarea", cu ,,turismul", aiureli de genul asta, dar care tin la oradenii dintr-o anumita clasa sociala! Cum sa vii si sa vorbesti de modernizare cand tu ai zeci de strazi fara canalizare, fara retea de gaz metan?! Iar cele care au canalizare nu-s intr-o situatie mai buna. S-a construit mult, dar reteaua a ramas aceeasi, asa ca la o ploaie mai sanatoasa, kkt-ul pluteste pe strazi, la propriu! Tot ce s-a facut, s-a facut pt. a se sifona banii prin firmele de casa. De aici calitatea proasta a lucrarilor, receptii intarziate, etc, etc. Astia ce conduc orasul au corupt tot ce au atins, inclusiv presa locala, ce sa mai...
Postat 05 Decembrie 2018, 15:45 de pinonel
RE: Povesti....
... sau poate pur şi simplu eşti tu un papagal, un individ pe care Bolojan l-o fi lăsat fără ceva: o slujbă, o şpagă, un contract...
Postat 05 Decembrie 2018, 20:57 de Florin Ciucas
Scumpiri
Cand s-a construit noua centrala pe gaz, se spunea, ca acesta va produce curent electric, vandut in reteaua nationala va acoperi o eventuala scumpire a gazului si implicit scumpirea gigacaloriei. Pretul ramanand acelasi. Nu stiu cu cat s-a scumpit gazul dar curentul pentru consumatori se va scumpi din ianuarie cu 30%. Oare de ce nu este acoperit aceasta scumpire din curentul produs de noua centrala? Cand citesc stirile despre noua centrala nici macar nu se mai spune daca acesta produce curent electric sau nu. Chiar nu este un reporter care sa intrebe cum sta treaba cu vandultul de curent?
Postat 05 Decembrie 2018, 15:28 de Hoppmester
RE: Scumpiri
Am avut un articol care a detaliat această temă anul trecut: https://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/ieftiniti-incalzirea-noul-cet-aduce-bani-grei-orasului-dar-primarul-bolojan-nu-mareste-subventia-132649.html
Postat 05 Decembrie 2018, 21:01 de Moderator
Dezvoare si disfunctionalitati
Ma declar din start un sustinator puternic a tot ceea ce s-a intamplat in Oradea in ultimii 10 ani si cred ca traim un moment de glorie al urbei. Insa in paralel se intampla si lucruri deloc placute - TRAFICUL care va paraliza orasul si in scurt timp Bucurestiul sau Clujul vor fi considerate "fluide" pe langa Oradea. Anul acesta, odata cu eliminarea timbrului auto efectiv a explodat numarul automobilelor. Cunosc familii cu 2-3 ba chiar 4 automobile detinute, daca le consideram si pe cele de serviciu. Daca mergi in vizita in zona industriala a orasului, prin Rogerius, sansele sa poti parca sunt nule - la fel aproape peste tot. Traficul dimineata intre 7-9 este de groaza, iarasi intre 12-14, iar dupa 16 e practic imposibil. Pentru drumuri de 15-20 minute ajungi sa stai in trafic 45 min - 1 ora. Cu toate ca se construiesc pasaje, poduri, dezvoltarea infrastructurii nici nu se apropie de necesar. Probabil multi ati observat ce s-a intamplat in ultimele zile, dupa micile ploi, in special in zona scolilor si gradinitelor sau in centru - blocaj absolut. Nici nu vreau sa ma gandesc ce se va intampla cand incep lucrarile la cele 3 pasaje subterane in punctele cheie ale orasului. Prevad ca 2019 va genera probleme majore din acest punct de vedere - tot ce inseamna trafic in Oradea trebuie regandit din temelii. La Cluj-Napoca s-a implementat transportul gratuit pentru elevi cu autobuze exclusive, poate ar fi o solutie si la noi.
Postat 05 Decembrie 2018, 14:56 de parker
@ Lucian
O gigacalorie mai scumpa, de exemplu (pe langa monopolul CET) nu duce la dezvoltarea orasului in schimb contribuie la cresterea cheltuielilor familiilor oradene, chiar daca veniturile lor nu au crescut. Pe langa celelalte cresteri de taxe, asta se cheama inflatie, nu dezvoltare. De asemenea inexistenta biletelor de familie la aquapark se va traduce in incasari mai mari la strandurile din Felix care sunt mai accesibile ca pret. Discutia e lunga dar vad ca o duci in derizoriu pe final de articol. Si chiar asa: oradenii nu vor subventii dar nici monopol, in schimb vor preturi corecte. E mult? E contrar dezvoltarii?
Postat 05 Decembrie 2018, 14:10 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON