URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Iulie 2016, 19:01

Oradea ieri, Oradea azi: Controversata poveste a Parcului Liniştii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1931. Olosig, un cimitir la marginea Oradiei

Cândva în prima jumătate a secolului al XIX-lea, la marginea cartierului Rât (Rét, în maghiară) al Oradiei a apărut cimitirul Olosig. Amplasamentul era atunci destul de izolat: la capătul străzii Cimitirului, pe un deal, dar totuşi în apropierea Palatului Baroc. Deşi nu i se cunoaşte istoria propriu-zisă, din ziarele locale aflăm că locul era controversat.

Gazeta de Vest a prezentat orădenilor anului 1931 un material amplu despre două tipuri de afaceri din cimitirul Olosig, care scandalizau localnicii: vânzarea mormintelor şi îngroparea morţilor unul peste altul, respectiv furtul hainelor de pe cadavre, direct din coşciuge. Ziarul nota că românii din oraş erau revoltaţi că, în timp ce ei nu-şi mai puteau îngropa decedaţii acolo, cu toate că exista teren liber, în schimb maghiarii, dacă "ofereau bacşiş gras", puteau primi loc, deasupra unui alt decedat.

De astfel de afaceri se ocupa "ciocliul Jankai, un român maghiarizat, pe care-l chemase Iancu". El vindea nu doar morminte, ci şi crucile de marmură ale celor care nu mai aveau urmaşi. Totuşi, cercetările Poliţiei nu au ajuns atunci la cel indicat ca vinovat.

2016. Cimitirul devenit parc

În ultimii zeci de ani, cimitirul Olosig a fost o pată pe faţa oraşului, un loc în care puţini se aventurau să intre, mai ales după lăsarea întunericului. În perioada comunistă, în jurul său au apărut mai multe ansambluri de locuinţe, zona făcând tranzitul de la suburbie la centrul urban. Puţini din cei îngropaţi acolo mai aveau urmaşi, astfel că majoritatea mormintelor ajunseseră să fie devastate şi jefuite.

Până în jurul anului 2000 situaţia a rămas aceeaşi, prin presă putându-se găsi veşti despre tâlhării, violuri şi sinucideri petrecute în zonă. Ideea amenajării unui parc a apărut în 2002, dar lucrările propriu-zise au început abia câţiva ani mai târziu.

O primă parte a fost transformată în 2009, iar în 2012 s-a trecut la amenajarea întregii suprafeţe. Au fost create spaţii verzi, terenuri de sport, alei, piste pentru biciclişti, iar cele două capele au fost restaurate. Parcul a primit mai multe denumiri. La început s-a numit Olosig, iar apoi, în urma extinderii, a devenit Parcul Liniştii. În anul 2013 municipalitatea i-a schimbat denumirea în Parcul Mihai Viteazul, în perspectiva mutării acolo a statuii omonime din centru, operaţiune, însă, care nu a mai avut loc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
??
@Salontanu: Sigur ai inteles ce a vrut sa spuna Roger! Dar daca sustii ceea ce ai de sustinut...
Postat 17 Iulie 2016, 13:37 de TDS
Catre "roger"
Dragul meu, Deratizare se face cand sunt soareci si sobolani. Cand sunt "insecte si tantari" (parca tantarii n-ar fi tot insecte! Sau zici asa ca seamana cu avioanele de epoca? Sa stii ca nu sunt avioane ci tot insecte!)se face dezinsectia. In rest, ai dreptate!
Postat 17 Iulie 2016, 10:30 de Salontanu
faceti urgent deratizare in parc, e jale acolo
primaria ar trebui sa faca urgent deratizare acolo, locul este invadat de insecte si tantari, spre intristarea copiilor si parintilor care isi petrec un pic de timp in parc, mai ale dupa ora 5 seara.
Postat 16 Iulie 2016, 20:52 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON