URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2023, 19:00

Oradea ia lumină: Pentru a combate preţurile mari la energie, Primăria investeşte în parcuri solare

Oradea ia lumină: Pentru a combate preţurile mari la energie, Primăria investeşte în parcuri solare VIITORUL E... LUMINOS. În următorii ani, Oradea va produce energie electrică din puterea soarelui, pe care o va folosi atât pentru consumul propriu, dar și pentru a face profit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La finalul unui an caracterizat în toată Europa prin criză energetică, Primăria Oradea a înţeles ce are de făcut: "fură" energie de la soare!

Municipalitatea are în pregătire mai multe proiecte menite să producă energie din sursă regenerabilă pentru diferite clădiri din oraş, dar şi pentru amenajarea unor parcuri solare, unde curentul produs ar putea fi vândut. Iar Oradea ar face bani de pe urma soarelui...

Oradea, la curent

Florin Birta, primarul OradieiDeşi nu este o noutate, producerea curentului cu panouri fotovoltaice abia ce a intrat serios în atenţia Oradiei. "Acum există surse de finanţare pentru astfel de investiţii", explică primarul Florin Birta (foto).

Principiul de funcţionare a panourilor fotovoltaice este destul de simplu: celule aşezate între straturi de materiale semiconductoare creează un câmp electric când întâlnesc fotonii din lumina soarelui. Aşa se produce curentul, care trebuie să treacă apoi printr-un invertor, ca să fie bun de folosit ori de "deversat" în reţeaua naţională.

În ultimul an, Consiliul Local Oradea a aprobat mai multe investiţii solare. "Există finanţări care se acordă pentru această sursă de energie regenerabilă şi nepoluantă şi ne dorim să montăm cât mai multe astfel de panouri, pentru a avea propria energie", spune Birta.

Ambiţia: independenţa

Unul dintre aceste proiecte vizează montarea de panouri fotovoltaice pe şase clădiri publice: terasa pieţei Rogerius, Arena Antonio Alexe, Colegiul Economic Partenie Cosma, Liceul Sportiv Bihorul, Cantina de Ajutor Social şi Sala Polivalentă. Investiţia ar urma să coste 1,3 milioane de euro (inclusiv TVA) şi să fie finanţată prin POIM.

La piaţa Rogerius, cele 229 de panouri solare cu o putere instalată de 125 kilowaţi vor asigura anual 15% din consumul de energie electrică, în timp ce la Arena Antonio Alexe vor fi montate 104 panouri, cu o putere de 70 kW, care vor asigura 98% din consumul mediu anual. Aproape independent energetic va fi şi Colegiul Economic, unde cele 208 panouri cu o putere de 114 kW vor produce 99% din necesar, iar la Liceul Sportiv procentul urcă la 94%, asigurat de 71 de panouri cu o putere de 39 kW.

Centrala solară cu 74 de panouri de la Cantina de Ajutor Social va produce 40 kW de energie, adică 82% din necesar. Cele mai multe panouri, 1.000 la număr, se vor monta la Oradea Arena, şi vor genera o putere de 550 kW, adică 97% din necesar. În total, cele şase investiţii vor produce aproape un megawatt-oră pe an.

Parcuri solare

Tot la Oradea Arena, dar în parcare, municipalitatea mai are ambiţia instalării a 1.480 de panouri fotovoltaice, menite să umbrească maşinile şi să producă 858 kW. "Această investiţie va alimenta staţia termică geotermală", explică edilul. Staţia va fi construită în zona Imprimeriei de Vest şi va alimenta cu energie geotermală mai multe puncte termice din Ioşia.

Calin Ungur, sef la Termoficare OradeaPe lângă asigurarea unui grad cât mai mare de independenţă energetică pentru aceste clădiri, Oradea mai are în plan şi două parcuri solare. Unul va fi construit de Termoficare deasupra haldei de cenuşă şi zgură, care cu acest prilej va fi şi ecologizată.

"Investiţia, cofinanţată din fonduri europene, s-ar ridica undeva la 10 milioane de euro. Apoi, pe amplasamentul halei am putea amenaja un parc fotovoltaic cu care să producem curent electric, pe care să îl folosim apoi la obţinerea de hidrogen verde, reducând consumul de gaz şi poluarea", a explicat directorul Termoficare Oradea, Călin Ungur (foto), cu prilejul aprobării investiţiei.

Parcul solar ar urma să fie uriaş, de 80 MWh, cu costuri pe măsură: 64 de milioane de euro.

La vânzare

Un alt parc fotovoltaic urmează să fie amenajat pe strada Matei Corvin, lângă groapa de gunoi a judeţului. Peste 15.168 de panouri fotovoltaice vor produce 10 MWh, iar investiţia va fi finanţată tot din bani europeni.

"Urmează să decidem dacă energia electrică produsă aici o vom injecta în reţeaua naţională sau, pentru că prin Agenţia de Dezvoltare Locală suntem furnizor de energie electrică pentru anumite firme din parcurile industriale, o vom vinde acestora. Astfel, nu vom mai cumpăra noi energie, ci o vom produce", explică Birta. În prezent, ADLO vinde curent cumpărat de pe piaţă către aproape 100 de firme.

Edilul mai spune că, fără dubiu, montarea de panouri solare va fi un aspect important în orice investiţie nouă a municipalităţii. "Deja ţinem cont de asta, iar parcarea pe care o construim lângă Spitalul Judeţean va avea panouri fotovoltaice", mai spune primarul. Deşi costurile sunt ridicate pentru montarea acestor instalaţii, beneficiile se văd clar, la lumina soarelui...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ilie, birtasule, luati exemplu!
Un primar și-a redus salariul, dar și pe cele ale funcționarilor, ca să rămână mai mulți bani pentru investiții! P.S. Culmea, e de la psd! https://adevarul.ro/stiri-locale/bacau/un-primar-din-bacau-si-a-redus-salariul-dar-si-pe-2231844.html
Postat 03 Ianuarie 2023, 12:25 de ili3
Si?!
De 15 ani de cand Oradea si apoi si Bihorul au ajuns feuda penalilor (la cat mai multi ani, birtinezule!), stie cineva vreo investitie care a dus la reducerea unei taxe, a unui bir, a unui banal bilet de tramvai/autobuz?! Despre asta e vorba, nu despre cum sifoneaza banii!
Postat 03 Ianuarie 2023, 09:16 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON