URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2021, 18:05

Oradea, FĂRĂ restricţii suplimentare! De ce au fost raportate incidenţe Covid-19 diferite 

Oradea, FĂRĂ restricţii suplimentare! De ce au fost raportate incidenţe Covid-19 diferite  (credit: Photo by Adam Freundlich)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cel puţin deocamdată, în Oradea nu vor fi impuse restricţiile suplimentare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2 (circulaţie permisă doar până la ora 20, iar activitatea operatorilor economici până la ora 18 – în weekenduri), deşi dr. Raed Arafat, secretar de stat, a afirmat vineri într-o vizită în municipiu că incidenţa a depăşit 4 cazuri noi la mia de locuitori, iar prefectul de Bihor anunţa o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru vineri după amiază.

Asta pentru că, pe de o parte, conform noii metode de calcul (care urmează să intre în vigoare), de fapt incidenţa în Oradea este mai mică (3,83 cazuri Covid la mia de locuitori, aşa cum informaseră DSP şi Prefectura Bihor), iar pe de alta pentru că, oricum, premierul Cîţu a anunţat amânarea aplicării noilor restricţii până duminică, 28 martie. 

Amânate de la "centru"

Şedinţa CJSU Bihor anunţată de prefectul Dumitru Ţiplea nu va mai fi ţinută vineri, întrucât hotărârea Guvernului care impune noi reguli şi restricţii în pandemie nu fusese publicată până vineri după amiază în Monitorul Oficial şi, astfel, nu a intrat deocamdată în vigoare. 

"CJSU nu se va întruni vineri şi aşteaptă momentul în care prin publicarea în Monitorul Oficial vor deveni valabile noile norme", a declarat, la solicitarea BIHOREANULUI, Ligia Oala, directorul Cancelariei Prefectului. 

De asemenea, şedinţa CJSU a fost amânată şi deoarece premierul Florin Cîţu a anunţat vineri după prânz că, de fapt, chiar dacă Hotărârea de Guvern privind noile restricţii în localităţile cu incidenţe mari va intra în vigoare, aplicarea resticţiilor va fi făcută abia începând de duminică. 

"Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziţie să se pregătească, am avut o discuţie cu domnul Arafat şi am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie", a transmis prim ministrul. 

Incidenţe... de două feluri

Incertitudinea privind impunerea sau nu a unor restricţii în Oradea a fost provocată de declaraţiile făcute, vineri în prima parte a zilei, de dr. Raed Arafat, cu ocazia unei conferinţe de presă în sala mare a Prefecturii Bihor.

Atunci, dr. Raed Arafat a spus că incidenţa în Oradea nu ar fi de 3,83 la mia de locuitori, aşa cum tocmai informaseră printr-un comunicat oficial DSP Bihor şi Instituţia Prefectului (deci sub pragul de impunere a noilor restricţii), ci de 4,07. 

"Eu am primit o informaţie de la CNCCI (n.r. - Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei în pandemia Covid) cu toate localităţile, iar Oradea figurează cu 4,07 în acest tabel. Dacă tabelul care mi-a venit are datele din altă sursă şi se corectează, se va corecta până la ora 13. O să vedem acest lucru. Depinde de sursă, tabelul respectiv se face la nivel central din sursa aplicaţiei Ministerului Sănătăţii", a spus, răspunzând unei întrebări a BIHOREANULUI, Raed Arafat.

În schimb, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea, a spus că datele de la nivel local, deci incidenţa de 3,83, a fost preluată din platforma Sistemului de Telecomunicaţii Speciale. 

Incidenţă de 3,83, după noul calcul

Până la ora publicării acestui articol, discrepanţele nu au fost lămurite din oficiu de vreo instituţie, fie ea de la nivel local sau de la nivel naţional.

BIHOREANUL a aflat că explicaţia stă, aşa cum sugerase şi dr. Raed Arafat, în faptul că incidenţele au fost calculate conform unor formule diferite. 

Concret, Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei a calculat incidenţa în Oradea (de 4,07, cea prezentată de dr. Arafat) conform formulei vechi, dar încă în vigoare vineri, şi anume luând în calcul cazurile Covid-19 confirmate în Oradea în ULTIMELE 14 zile

În schimb, incidenţa comunicată de DSP şi Prefectura Bihor (3,83 la mia de locuitori) a fost calculată conform noii formule de calcul, prevăzute în Hotărârea de Guvern care nu a intrat încă în vigoare, dar care va fi folosită de aici înainte, deci este cea relevantă. Concret, incidenţa se va calcula ţinând seara de cazurile apărute pe o perioadă de 14 zile, cu excepţia celor mai recente 3 zile, pentru că s-a considerat că nu toate rezultatele testelor pot fi centralizate la timp. 

"Incidența cumulată pe 14 zile în municipiul Oradea este azi de 4,07 la 1.000 locuitori și este calculată pe baza cazurilor nou confirmate în ultimele 14 zile. Incidența comunicată azi dimineața (de 3,83 la 1.000 locuitori) a fost calculată aplicând modalitatea prevăzută în Hotărârea CNSU nr. 20/2021 (publicată aseară) și într-o circulară a Ministerului Sănătății (din data de 23.03.2021)", a transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.

Rămâne de văzut care va fi evoluţia cazurilor Covid-19 în Oradea în următoarele zile şi dacă va fi cazul să se impună noile restricţii. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Minciuna are picioare scurte.
Lăsați-o moarta! va-ți pierdut in minciuni în propriile minciuni, nu se mai potrivesc minciunile și calculele, le modificați calculele și socotelile în fiecare zi numa sa iasă ceva dramatic, cine credeți ca mai are încredere în voi, va auto distrugeți singuri în fiecare zi.
Postat 27 Martie 2021, 08:53 de sss
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON