URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Ianuarie 2021, 18:33

Oradea albă: Cum s-au bucurat orădenii de prima zi cu zăpadă abundentă din acest sezon (FOTO)

Oradea albă: Cum s-au bucurat orădenii de prima zi cu zăpadă abundentă din acest sezon (FOTO) (credit foto: Ovi D. Pop)
Oradea albă: Cum s-au bucurat orădenii de prima zi cu zăpadă abundentă din acest sezon (FOTO) (credit foto: Bogdan Popa Photography, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii, la fel ca alţi bihoreni, s-au bucurat joi de prima zi cu zăpadă în abundenţă din acest sezon rece. Cei mai fericiţi au fost, cum era de așteptat, copiii, care au ieşit în parcuri, s-au luptat cu bulgări de nea şi au ridicat, ajutaţi de părinţi, oameni de zăpadă impresionanţi. 

Hai afară la zăpadă!

De la primele ore ale dimineţii, utilajele de deszăpezire ale RER Vest au acţionat în special pe arterele principale ale municipiului pentru a asigura o circulaţie fără probleme. În schimb, peste spaţiile verzi s-a aşezat un strat bogat de zăpadă, transformând priveliştea în una de poveste şi oferindu-le celor mici ocazia de a se bucura din plin de iarnă. 

În Parcul Olosig, spre exemplu, doi orădeni şi-au dus băieţelul la clădit un om de zăpadă. Cum a avut ajutoare de nădejde, băiatul a modelat un om de zăpadă de două ori mai înalt decât el. Alţii au ieşit cu animalele de companie la plimbare, pentru a vedea oraşul acoperit de un covor alb. 

(foto: Bihoreanul, Szilagyi Lorand)

Joacă, dar cu grijă

Nici adulţii n-au ratat ocazia de a se distra în zăpadă. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis, joi, un comunicat însoţit de imagini inedite, cu pompieri militari luptându-se cu bulgări de zăpadă. "Pompierii militari bihoreni îi îndeamnă pe cei mici şi pe cei mari deopotrivă, să se bucure de jocurile de iarnă, evitând activităţile care le-ar putea pune viaţa în pericol", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

(foto: ISU Crişana)

Pompierii au subliniat, totodată, că bihorenii se expun unor riscuri dacă merg pe suprafaţa îngheţată a râurilor sau lacurilor. 

"Pentru preîntâmpinarea unor evenimente ce se pot solda cu consecinţe tragice, recomandăm părinţilor să explice copiilor riscurile pe care le implică plimbările sau jocurile practicate pe suprafaţa îngheţată a apelor, interzicându-le astfel de activităţi, supraveghindu-i în permanenţă sau angrenându-i în jocuri specifice acestei perioade, care pot genera bucurii, nu şi riscuri de accidentare", au subliniat pompierii. 

De asemenea, ISU le recomandă bihorenilor să îndepărteze zăpada şi gheaţa de pe trotuarele din curţi şi de pe cele din faţa caselor şi blocurilor, pentru a preîntâmpina eventualele evenimente nedorite. 

Prognoza meteo arată că în Oradea temperaturile în următoarele zile se vor menţine scăzute, coborând noaptea până la -14 grade. Până vineri, 15 ianuarie, meteorologii au prognozat şi ninsori, în special în zonele de munte din Crişana. 

(credit foto: Ovi D. Pop)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON