URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2019, 16:54

Ora despre comunism: Un profesor de la Universitatea de Vest le-a vorbit studenților orădeni despre Revoluția din Timișoara (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Circa 40 de studenţi şi cadre didactice de la Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării s-au strâns, marţi, la Biblioteca Universităţii din Oradea pentru a lua parte la întâlnirea cu Lucian Szabo, lector la Universitatea de Vest. 

Scopul întâlnirii a fost pentru ca universitarul să le povestească tinerilor despre debutul Revoluţiei din 1989, care a avut loc la Timişoara. 

La evenimentul denumit "Revoluţia română după 30 de ani" au vorbit decanul Facultăţii de Istorie, Ioan Horga, conferenţiarul Gabriela Goudenhooft şi lectorul universitar Florin Ardelean.

Ca să-i introducă în atmosfera acelor vremuri, Lucian Szabo i-a rugat pe cei prezenţi să stingă lumina şi i-a întrebat dacă le este foame. "Pentru că aşa era în comunism, era întuneric, frig şi simţeam foame mereu", le-a spus acesta.

"În 16 decembrie 1989, Timişoara a început lupta de una singură. În jurul orei 14, în acea zi, s-a scandat «Libertate» şi «Jos Ceauşescu»", le-a povestit acesta.

În continuare Szabo le-a spus că protestul a început din cauza unei decizii a autorităţilor române de a-l trimite pe episcopul reformat László Tökés într-o altă localitate. Astfel, în faţa bisericii reformate la care slujea acesta s-au adunat sute de enoriaşi. După câteva zeci de minute s-au alăturat şi mulţi români de la Biserica Baptistă, dar şi studenţi.

"Apoi, în următoarele zile, oamenii s-au răzbunat pe sistem. Au fost violenţi, au fost vandalizate magazinele şi alte clădiri, iar autorităţile au fost la fel de agresive, mai ales pompierii, care au dat cu apă în oameni", a povestit universitarul.

Prima victimă a Revoluţiei a căzut în 17 decembrie, fiind vorba de o femeie care a fost lovită de un camion blindat. Până în 19 decembrie erau peste 60 de morţi în Timişoara. "Autorităţile au deschis focul înainte ca Ceauşescu să dea ordinul, au tras chiar şi în scările de bloc. Majoritatea nu au avut nicio vină. A fost teroare în 18 şi 19 decembrie", le-a spus Szabo studenţilor.

Protesele au început să se extindă în ţară. "Dacă nu începeau lucrurile să se mişte şi în Bucureşti, şi în alte oraşe, probabil cei din Timişoara erau opriţi, dar haosul se instalase peste tot, iar autorităţile nu puteau face faţă", a explicat lectorul. 

La final, studenţii au fost invitaţi la o sesiune de întrebări şi răspunsuri. Una dintre studentele de la Relaţii Internaţionale l-a întrebat dacă evenimentele din alte ţări (Cehoslovacia şi Ungaria) au avut o influenţă asupra românilor. Szabo i-a răspuns că acesta a fost un factor important, pentru că, chiar dacă frontierele ţării erau închise, ştirile veneau din partea postului de radio Europa Liberă.

Pentru cei curioşi, lectorul universitar Florin Ardelean i-a îndemnat să se uite la mai multe documentare pentru a înţelege ce s-a întâmplat şi în restul ţării în acel an sângeros. 

Lucian-Vasile Szabo este lector universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara. În luna martie, universitarul a început să ţină un curs despre Revoluţia din Timişoara.

Potrivit Adevarul.ro, aceasta este o premieră în România nu numai datorită temei, ci şi a faptului că la curs, care este facultativ, se pot înscrie şi studenţi de la alte facultăţi, dar şi de la alte universităţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
studenti inteligenti la aceasta facultate! mare lucru!
vreau sa ii felicit pe profesorii de la fac de stiinte politice si stiinte ale comunicarii pt inteligenta pe care o raspandesc studentilor! sunt cei mai dezghetati si mai comunicativi dintre toti tinerii universitari din Oradea!
Postat 11 Decembrie 2019, 23:18 de roger
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON