URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2019, 12:49

ORA de(a) Jazz: Cea de-a doua ediţie a ORA Jazz Festival programează concerte interesante la Sinagoga Sion

ORA de(a) Jazz: Cea de-a doua ediţie a ORA Jazz Festival programează concerte interesante la Sinagoga Sion JAZZ LA SINAGOGĂ. La fel ca la prima ediţie, în 2019 toate concertele programate în cadrul ORA Jazz Festival se vor desfăşura în Sinagoga Sion
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care iubesc jazz-ul aşteaptă cu nerăbdare finalul acestei luni. Între 20 şi 22 septembrie, Sinagoga Sion va găzdui cea de-a doua ediţie a ORA Jazz Festival, care are ca invitaţi muzicieni consacraţi şi stele în ascensiune ale jazzului internaţional.

Marca acestei ediţii va fi diversitatea stilistică, programul cuprinzând jazz contemporan şi piese de jazz american reinterpretate în stil scandinav, improvizaţii meşteşugite având la bază teme din muzica tradiţională şi fuzionând cu muzica electronică, precum şi aranjamente jazz ale unor lucrări de muzică clasică.

Debut la saxofon

ORA Jazz Festival este organizat de Asociaţia Culturală Mono şi Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR). Evenimentul va fi deschis vineri, 20 septembrie, de unul dintre cele mai prestigioase triouri din jazzul contemporan, Jakob Bro Trio. Parteneri în acest "trialog" sunt muzicienii americani Thomas Morgan, la contrabas, şi Joey Baron, la baterie. Ei au lansat în 2018 un album live - Bay of Rainbows -, ca mărturie a felului în care reuşesc să creeze pe loc cea mai sensibilă şi inspirată muzică. 

Saxofonista britanică Nubya Garcia va încheia prima zi de festival cu forţa şi creativitatea care au făcut-o celebră în cluburile londoneze de jazz şi care au propulsat-o în topul celor mai promiţători tineri muzicieni. Grupul său, compus din trei muzicieni londonezi ai noului val, pune în lumină compoziţiile originale ale saxofonistei, un mix de jazz şi afro-groove.

Jazz şi... dansuri româneşti

Ziua de sâmbătă, 21 septembrie, va fi deschisă cu un concert care aduce o premieră în lumea muzicală. Talentatul pianist maghiar Dezső Oláh a adaptat pentru un trio jazz lucrarea clasică "Şase dansuri româneşti", pe care Béla Bartók a compus-o pentru pian în 1915. În noua versiune, Oláh  a păstrat caracteristicile lucrării lui Bartók, care cuprinde şase mişcări de dans, şi a intercalat improvizaţii şi reinterpretări originale. "Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances" este o lucrare la care au contribuit şi contrabasistul Péter Oláh şi bateristul Lakatos Pecek András. În această formulă vor urca şi pe scena festivalului de la Oradea.

Ultimul concert al serii va fi susţinut de Ilhan Erşahin & Oceanvs Orientalis. Colaborarea dintre cei doi se bazează pe originile turceşti comune şi pasiunea lor pentru improvizaţie. Ilhan Erşahin şi-a câştigat notorietatea în lumea jazzului datorită unor proiecte precum Istanbul Sessions, Love Trio, Nublu Orchestra, Wonderland şi Silver. A colaborat cu Erik Truffaz, Bugge Wesseltoft, Joe Lovano, Norah Jones, Red Hot Chili Peppers. Partenerul lui, Oceanvs Orientalis, este renumit printre artiştii de muzică electronică pentru compoziţiile sale, dar şi pentru inspiraţia cu care concepe călătorii sonore în timp real, având la bază ritmuri şi teme din muzica tradiţională estică, precizează organizatorii ORA Jazz Festival.

Artişti cu poveste

Duminică, 22 septembrie, ultima zi de festival va începe cu Mohamed Najem & Friends. Quartetul este compus din clarinetistul Mohamed Najem şi muzicienii Clément Prioul - pian, Thomas Posner - contrabas şi Baptiste Castets - baterie. Grupul s-a format în 2016 şi a devenit popular pe scenele pariziene. Liderul acestui quartet, Mohamed Najem, este reprezentant al noii generaţii de muzicieni provenind din Orientul Mijlociu. Compoziţiile sale reflectă o combinaţie eclectică de ritmuri şi melodii de jazz, muzică clasică şi orientală.

Ediţia a doua ORA Jazz Festival se va încheia cu Svante Henryson Quartet - Seven Songs from the 70s. Concertul va cuprinde piese jazz din anii ’70, semnate de muzicieni celebri ca Wayne Shorter sau Chick Corea, ce vor fi reluate, reinterpretate şi dăruite publicului de patru personalităţi ale jazzului suedez: Svante Henryson - violoncel, Erik Weissglas - chitară, Hans Backenroth - contrabas, Joakim Ekberg - baterie. Liderul quartetului, Svante Henryson, este un virtuoz interpret la violoncel, multipremiat şi aclamat, cu o carieră impresionantă.

Orădenii curioşi îşi pot cumpăra bilete sau abonamente pe site-ul bilete.ro. Accesul pentru o zi de festival costă 70 lei, iar un abonament pentru tot festivalul 180 lei. Audiţie plăcută!


ORA Jazz Festival 2019

Vineri, 20 septembrie, ora 19:

Jakob Bro Trio (Danemarca, S.U.A.)
Nubya Garcia (Marea Britanie)

Sâmbătă, 21 septembrie, ora 19:

Oláh Dezső Trio - "Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances" (Ungaria)
Ilhan Erşahin & Oceanvs Orientalis (Turcia)

Duminică, 22 septembrie, ora 19:

Mohamed Najem & Friends (Franţa)
Svante Henryson Quartet  - "Seven Songs from the 70s" (Suedia)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON