URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Septembrie 2020, 09:00

Omul cheie: Povestea lui nea Albu, portarul Primăriei Oradea care-şi încheie "mandatul" odată cu Ilie Bolojan

Omul cheie: Povestea lui nea Albu, portarul Primăriei Oradea care-şi încheie 'mandatul' odată cu Ilie Bolojan FINAL DE MANDAT. Neaʼ Albu se pregăteşte să predea cheile Primăriei odată cu Ilie Bolojan. "I-am şi spus domnului primar: «O să plecăm împreună. În iunie am făcut vârsta de pensionare. Când se gată mandatul dumneavoastră, se gată şi al meu»", povesteşte Dumitru Alb. La fel ca primarul, şi portarul şi-a prelungit "mandatul" cu câteva luni din cauza pandemiei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îl cheamă Dumitru Alb, dar toată lumea îi spune neaʼ Albu, după părul încărunţit în poarta Primăriei Oradea. După 28 de ani, bărbatul se pregăteşte să predea tura definitiv. 

"La pensie o să merg la tratament, că mă chinuie spondiloza. Pentru orădeni e bine că găsesc tot timpul poarta deschisă la Primărie, dar pentru portar nu, că-l trage curentul", glumeşte nea’ Albu. 

La porţile Primăriei...

Dumitru Alb s-a angajat în Primărie în iunie 1992. Venea de la fosta Uzina Mecanică, unde nu îşi mai primise salariul de trei luni. Căuta un post sigur, chiar dacă mai slab plătit, ca să îşi poată creşte fetiţa, mai ales că familia îşi dorea al doilea copil. Din 12 candidaţi, a fost singurul angajat. "Spun sincer, n-am avut pile", spune bărbatul, ducându-şi copilăreşte mâna la inimă.

În cei 28 de ani în care a ţinut toate cheile Primăriei, a văzut instituţia crescând "odată cu oraşul", de la 70 la peste 500 de angajaţi. Sub ochii lui s-au maturizat absolvenţi uscăţivi care au ajuns directori cu greutate, precum economicul Eduard Florea, adjunctul acestuia, Sorin Florea, ori  administrativul Mircea Oaie. "Ştiam că vor ajunge oameni mari. Erau tineri cu facultăţi, dar nu se ţineau nialcoşi (n.r. - mândri)", spune cu mândrie părintească. 

Boala pandemiei

Neaʼ Albu iubeşte ce face. "Dacă îţi faci treaba, nu îţi are nimeni baiul", sintetizează el ardeleneşte. Noaptea verifică birourile, să nu rămână becuri aprinse, iar ziua îndrumă contribuabilii. "Pandemia ne-a înnebunit de cap. Poate am îmbătrânit şi eu, dar e tot mai greu să te-nţelegi cu oamenii. Sunt agitaţi, nu vor să înţeleagă, nu mai au răbdare deloc", oftează portarul.

Cel mai greu este să-i lămurească pe orădeni să poarte mască sau să stea să le fie măsurată temperatura. "Nu ştiu de ce se tem aşa de termometru, în cinci luni n-am găsit pe nimeni cu febră", glumeşte Alb. În ce priveşte propria siguranţă, este resemnat: "Schimb trei măşti pe zi, mă dezinfectez pe mâini, fac ce pot. În rest, e riscul meseriei..."

Primar după primar 

Neaʼ Albu nu regretă alegerea făcută în 1992. "În atâţia ani, n-am avut o vorbă rea cu nimeni", zice el cu ton liniştit. În 28 de ani a cunoscut peste 190 de consilieri locali, peste 15 viceprimari şi patru primari. "În primul mandat domnul primar Petru Filip (foto) era mai retras. Venea la 6:30, stătea în hol să vadă cine întârzie, iar după-amiaza pe la 17.00 pleca. În al doilea mandat s-a schimbat, venea pe la 8 şi vorbea cu noi spunându-ne pe nume", spune bărbatul.

Cel mai popular a fost răposatul Mihai Sturza. "Venea dimineaţa zâmbitor şi ne întreba pe toţi cum suntem sau dacă au fost probleme". Şi despre primarul interimar Mihai Groza are doar cuvinte de laudă. "Era om bun, chiar prea bun ca să-l ţină oamenii de şef", zice el cu tâlc. 

Primarul şi portarul 

Pe Ilie Bolojan (foto) l-a cunoscut în 2008. "Domnul Bolojan este oleacă mai strict". Programul de muncă al acestuia l-a şocat din prima clipă. "Era ora 3.00 dimineaţa şi nu plecase. M-am temut că i s-a făcut rău şi am urcat în birou. Lucra. Mi-a spus: «Plec imediat, colega»".

De altfel, cu timpul au intrat în relaţii cordiale. "Sunt singurul portar din judeţul ăsta pe care l-a colindat primarul. Era Anul Crăciunului din 2017, când pe la 9 seara a sunat la poarta Primăriei cu patru studenţi la Teologie. «Am venit să te colindăm, domnule Alb», a zis el. Tinerii au colindat pe scări, după care primarul ne-a invitat sus, în birou, la cafea, suc, sărăţele... «Domnule Alb, vă pun un pahar cu vin?», m-a întrebat. «Doamne fereşte, domnule primar, că pe urmă îmi puneţi, când coborâm, fiola», am zis eu, de au râs toţi", povesteşte bătrânul.

Rotiţa necesară

Obişnuiţi de ani de zile cu bătrânul portar, colegilor le vine greu să creadă că iese la pensie. "Ţin minte că după Revoluţie, când intra lumea buluc în Primărie, iar el încerca să o ţină în frâu, unul mare mai că era să-l strângă de gât pe bietul Alb. Totuşi, el nu s-a lăsat până a făcut ordine", povesteşte secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.

Directorul administrativ, Mircea Oaie, se îndoieşte că îi va găsi înlocuitor pe măsură. "Neaʼ Albu ştie să spună o vorbă bună oricui intră în Primărie. Va fi greu de găsit altul ca el".

Lucru rar, inclusiv Ilie Bolojan are cuvinte de laudă. "O primărie este o maşinărie a cărui bună funcţionare ţine inclusiv de cea mai mică rotiţă. Depinde foarte mult cum te primeşte primul om când intri în clădire, iar pentru aceste servicii îi mulţumesc domnului Alb", zice primarul.

După decenii în care a deschis orădenilor poarta Primăriei, neaʼ Albu se pregăteşte să o tragă în urma lui. Să-şi vadă de nepoţei şi de bolile oaselor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asta da, stire
S-a mai scris despre asta.A crescut numarul de salariati de sapte ori, asta da, e o mare realizare
Postat 22 Septembrie 2020, 10:50 de User anonimizat
Pensie usoara!
Pensie relaxata si multă sănătate nea Albu! Mama a lucrat la primărie între 1992 și 1996 și atunci era la poartă. Am fost pe la primărie prin 2012 cu niște treburi și i-am spus de mama, imediat a știut cine e, m-a întrebat și de tata și surorile mele...ce mult înseamnă să te intereseze oamenii cu care lucrezi...
Postat 21 Septembrie 2020, 21:07 de StefanS
@portarul
Pai e o stire :)) o fi "suflatorul" de serviciu ... stie eBihoreanul ce stie :)
Postat 21 Septembrie 2020, 12:25 de napoleon
portarul
Daca si pensionarea unui portar e o stire...
Postat 21 Septembrie 2020, 12:08 de unul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON