URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2020, 09:00

Omul cheie: Povestea lui nea Albu, portarul Primăriei Oradea care-şi încheie "mandatul" odată cu Ilie Bolojan

Omul cheie: Povestea lui nea Albu, portarul Primăriei Oradea care-şi încheie 'mandatul' odată cu Ilie Bolojan FINAL DE MANDAT. Neaʼ Albu se pregăteşte să predea cheile Primăriei odată cu Ilie Bolojan. "I-am şi spus domnului primar: «O să plecăm împreună. În iunie am făcut vârsta de pensionare. Când se gată mandatul dumneavoastră, se gată şi al meu»", povesteşte Dumitru Alb. La fel ca primarul, şi portarul şi-a prelungit "mandatul" cu câteva luni din cauza pandemiei...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Îl cheamă Dumitru Alb, dar toată lumea îi spune neaʼ Albu, după părul încărunţit în poarta Primăriei Oradea. După 28 de ani, bărbatul se pregăteşte să predea tura definitiv. 

"La pensie o să merg la tratament, că mă chinuie spondiloza. Pentru orădeni e bine că găsesc tot timpul poarta deschisă la Primărie, dar pentru portar nu, că-l trage curentul", glumeşte nea’ Albu. 

La porţile Primăriei...

Dumitru Alb s-a angajat în Primărie în iunie 1992. Venea de la fosta Uzina Mecanică, unde nu îşi mai primise salariul de trei luni. Căuta un post sigur, chiar dacă mai slab plătit, ca să îşi poată creşte fetiţa, mai ales că familia îşi dorea al doilea copil. Din 12 candidaţi, a fost singurul angajat. "Spun sincer, n-am avut pile", spune bărbatul, ducându-şi copilăreşte mâna la inimă.

În cei 28 de ani în care a ţinut toate cheile Primăriei, a văzut instituţia crescând "odată cu oraşul", de la 70 la peste 500 de angajaţi. Sub ochii lui s-au maturizat absolvenţi uscăţivi care au ajuns directori cu greutate, precum economicul Eduard Florea, adjunctul acestuia, Sorin Florea, ori  administrativul Mircea Oaie. "Ştiam că vor ajunge oameni mari. Erau tineri cu facultăţi, dar nu se ţineau nialcoşi (n.r. - mândri)", spune cu mândrie părintească. 

Boala pandemiei

Neaʼ Albu iubeşte ce face. "Dacă îţi faci treaba, nu îţi are nimeni baiul", sintetizează el ardeleneşte. Noaptea verifică birourile, să nu rămână becuri aprinse, iar ziua îndrumă contribuabilii. "Pandemia ne-a înnebunit de cap. Poate am îmbătrânit şi eu, dar e tot mai greu să te-nţelegi cu oamenii. Sunt agitaţi, nu vor să înţeleagă, nu mai au răbdare deloc", oftează portarul.

Cel mai greu este să-i lămurească pe orădeni să poarte mască sau să stea să le fie măsurată temperatura. "Nu ştiu de ce se tem aşa de termometru, în cinci luni n-am găsit pe nimeni cu febră", glumeşte Alb. În ce priveşte propria siguranţă, este resemnat: "Schimb trei măşti pe zi, mă dezinfectez pe mâini, fac ce pot. În rest, e riscul meseriei..."

Primar după primar 

Neaʼ Albu nu regretă alegerea făcută în 1992. "În atâţia ani, n-am avut o vorbă rea cu nimeni", zice el cu ton liniştit. În 28 de ani a cunoscut peste 190 de consilieri locali, peste 15 viceprimari şi patru primari. "În primul mandat domnul primar Petru Filip (foto) era mai retras. Venea la 6:30, stătea în hol să vadă cine întârzie, iar după-amiaza pe la 17.00 pleca. În al doilea mandat s-a schimbat, venea pe la 8 şi vorbea cu noi spunându-ne pe nume", spune bărbatul.

Cel mai popular a fost răposatul Mihai Sturza. "Venea dimineaţa zâmbitor şi ne întreba pe toţi cum suntem sau dacă au fost probleme". Şi despre primarul interimar Mihai Groza are doar cuvinte de laudă. "Era om bun, chiar prea bun ca să-l ţină oamenii de şef", zice el cu tâlc. 

Primarul şi portarul 

Pe Ilie Bolojan (foto) l-a cunoscut în 2008. "Domnul Bolojan este oleacă mai strict". Programul de muncă al acestuia l-a şocat din prima clipă. "Era ora 3.00 dimineaţa şi nu plecase. M-am temut că i s-a făcut rău şi am urcat în birou. Lucra. Mi-a spus: «Plec imediat, colega»".

De altfel, cu timpul au intrat în relaţii cordiale. "Sunt singurul portar din judeţul ăsta pe care l-a colindat primarul. Era Anul Crăciunului din 2017, când pe la 9 seara a sunat la poarta Primăriei cu patru studenţi la Teologie. «Am venit să te colindăm, domnule Alb», a zis el. Tinerii au colindat pe scări, după care primarul ne-a invitat sus, în birou, la cafea, suc, sărăţele... «Domnule Alb, vă pun un pahar cu vin?», m-a întrebat. «Doamne fereşte, domnule primar, că pe urmă îmi puneţi, când coborâm, fiola», am zis eu, de au râs toţi", povesteşte bătrânul.

Rotiţa necesară

Obişnuiţi de ani de zile cu bătrânul portar, colegilor le vine greu să creadă că iese la pensie. "Ţin minte că după Revoluţie, când intra lumea buluc în Primărie, iar el încerca să o ţină în frâu, unul mare mai că era să-l strângă de gât pe bietul Alb. Totuşi, el nu s-a lăsat până a făcut ordine", povesteşte secretarul Consiliului Local Oradea, Ionel Vila.

Directorul administrativ, Mircea Oaie, se îndoieşte că îi va găsi înlocuitor pe măsură. "Neaʼ Albu ştie să spună o vorbă bună oricui intră în Primărie. Va fi greu de găsit altul ca el".

Lucru rar, inclusiv Ilie Bolojan are cuvinte de laudă. "O primărie este o maşinărie a cărui bună funcţionare ţine inclusiv de cea mai mică rotiţă. Depinde foarte mult cum te primeşte primul om când intri în clădire, iar pentru aceste servicii îi mulţumesc domnului Alb", zice primarul.

După decenii în care a deschis orădenilor poarta Primăriei, neaʼ Albu se pregăteşte să o tragă în urma lui. Să-şi vadă de nepoţei şi de bolile oaselor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asta da, stire
S-a mai scris despre asta.A crescut numarul de salariati de sapte ori, asta da, e o mare realizare
Postat 22 Septembrie 2020, 10:50 de User anonimizat
Pensie usoara!
Pensie relaxata si multă sănătate nea Albu! Mama a lucrat la primărie între 1992 și 1996 și atunci era la poartă. Am fost pe la primărie prin 2012 cu niște treburi și i-am spus de mama, imediat a știut cine e, m-a întrebat și de tata și surorile mele...ce mult înseamnă să te intereseze oamenii cu care lucrezi...
Postat 21 Septembrie 2020, 21:07 de StefanS
@portarul
Pai e o stire :)) o fi "suflatorul" de serviciu ... stie eBihoreanul ce stie :)
Postat 21 Septembrie 2020, 12:25 de napoleon
portarul
Daca si pensionarea unui portar e o stire...
Postat 21 Septembrie 2020, 12:08 de unul
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON