URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 27 OCTOMBRIE 2021
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Spre deosebire de Bolojan, Birta are o misiune foarte grea la Primărie. El vine după mandatele de succes ale fostului primar, pe când Bolojan vine după activitatea jalnică a lui Pasztor Sandor și Ioan Mang. Birta trebuie nu doar să arate că se ridică la înălțimea mentorului său, ci și să facă față unei conjuncturi nenorocite.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Deşi practic meseria asta de trei decenii, azi, mâine, nu încetează să mă minuneze un fenomen permanent manifest în politica românească: modul în care se autodevorează coaliţiile de partide ajunse la guvernare, făcându-se cioburi înainte de-a apuca să furnizeze ceva substanţial naivilor de electori. A fost boala CDR-ului, a fost a USL-ului, este a guvernării de azi şi va fi, probabil, şi a celei de mâine...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu am urmărit să-l insult pe președintele României, pe care l-am votat de trei ori (în două rânduri vs Ponta și o dată în finala cu Dăncilă, ratată lamentabil de Barna), ci fac doar o constatare. În loc să avem, după legislativele de anul trecut, patru ani de pace, în care aleșii să îndrepte legile stricate de PSD, să gândească un PNRR corect (nu mizeria cu care se laudă „oamenii noi”, în realitate o condamnare la înapoiere) și să facă reformele fără de care, iată, statul a eșuat, Klaus Iohannis a distrus nu doar perspectiva, ci și prezentul. A lipit PNL și guvernarea tocmai acelui PeSeDe pe care susținea că vrea să-l țină deoparte de masa puterii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre noile restricţii Covid-19 aprobate în România?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Una dintre cele mai importante decizii CCR transpuse în proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost aceea prin care s-a stabilit că nu poate fi condiționată acordarea de despăgubiri pentru arestare sau condamnare nelegală de caracterul formal nelegal al actului de arestare sau condamnare, astfel cum decisese, în mod cu totul aberant, înalta Curte de Casație și Justiție prin una dintre cele mai rușinoase decizii din istoria Instanței Supreme.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Nu se cunoaşte unde şi cum se cantonează virusul în perioada dintre epidemii, dar se crede că virusul gripal A este prezent la populaţia umană de pe tot globul şi că cea mai mare parte a acesteia este capabilă să susţină un nivel scăzut al răspândirii interepidemice; pe de altă parte, anumite tipuri umane de virus ar putea fi cantonate în lumea animală, dar nu există încă dovezi concludente. În epoca modernă, mijloacele rapide de transport contribuie la răspândirea globală a virusului.
12 Octombrie 2021, 17:48

Oficial, Oradea în cod roșu: mască obligatorie în aer liber, „carantină de noapte” în weekend. Vezi noile reguli pentru nunţi şi restaurante!

Oficial, Oradea în cod roșu: mască obligatorie în aer liber, „carantină de noapte” în weekend. Vezi noile reguli pentru nunţi şi restaurante! (foto: Ovi D. Pop)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrunit marți sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Bihor a adoptat prin Hotărârea nr. 69, măsurile care se impun în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment la nivelul localităților din județul Bihor, în funcție de incidența cazurilor Covid-19 din fiecare localitate, cea mai importantă noutate fiind că municipiul Oradea va fi supus regulilor specifice unei incidențe mai mari de 6 cazuri Covid la mia de locuitori, situație atinsă încă de sâmbătă.

Hotărârea CJSU intră în vigoare din 13 octombrie, ora 00.

Zeci de UAT-uri cu restricţii

Conform Hotărârii, bazată pe o analiză a Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), lista localităților în care se aplică restricții cuprinde în total nu mai puțin de 78 de unități administrativ-teritoriale:

- 20 localități cu incidență mai mare de 2 cazuri și mai mică de 3 cazuri/1.000 locuitori: Tarcea, Roşia, Copăcel, Şoimi, Husasău de Tinca, Drăgăneşti, Auşeu, Abram, Şuncuiuş, Salonta, Pietroasa, Abrămuţ, Tăuteu, Căpâlna, Mădăras, Curăţele, Uileacu de Beiuş, Cociuba Mare, Vârciorog, Dobreşti;

- 32 localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri/1.000 locuitori: Aleşd, Nojorid, Oşorhei, Remetea, Borş, Tărcaia, Bratca, Vadu Crişului, Nucet, Beiuş, Biharia, Măgeşti, Răbăgani, Lugaşu de Jos, Balc, Cărpinet, Diosig, Cherechiu, Vaşcău, Tinca, Şimian, Tămăşeu, Ştei, Ineu, Marghita, Bunteşti, Suplacu de Barcău, Săcădat, Pomezeu, Roşiori, Borod, Batăr;

- 14 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Sânmartin, Lunca, Oradea (7,13 la mie), Derna, Pocola, Gepiu, Sălard, Girişu de Criş, Cefa, Budureasa, Câmpani, Aştileu, Cetariu, Tileagd;

- 12 localități cu incidență peste 7,5 cazuri/1.000 locuitori: Ceica, Spinuş, Ţeţchea, Chişlaz, Toboliu, Brusturi, Hidişelu de Sus, Căbeşti, Paleu, Sântandrei, Lăzăreni, Sâmbăta.

Prin urmare, în toate cele 78 UAT-uri se impun restricții specifice, în funcție de incidența din fiecare.

Cu mască prin Oradea 

În localitățile unde incidența a depășit 6/1.000 și este mai mică de 7,5/1.000, cum este şi cazul Oradiei, principalele măsuri care intră în vigoare vizează obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice deschise, fiind exceptate persoanele care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Indiferent de incidență, masca nu se poartă de către persoanele vaccinate pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători.

Circulaţie restricţionată

De asemenea, pe timp de noapte (între orele 20.00 – 05.00), circulația în afara locuinței va fi interzisă vinerea, sâmbăta și duminica persoanelor nevaccinate, cu mai multe excepții (deplasarea în interes profesional; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente; deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie).

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte la cererea autorităților abilitate legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil, iar pentru verificarea motivului deplasării în interes personal o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

Doar cei vaccinaţi sau vindecaţi

Pe de altă parte, va fi afectată activitatea mai multor categorii de operatori economici, iar accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate ori trecute prin boală.

Cele mai noi măsuri luate la nivel naţional pentru localităţile în care incidenţa este mai mare de 6 la mie exclud dintre variante prezentarea unui certificat verde care să arate existenţa unui test negativ Covid.

Astfel, în UAT-urile în care incidenţa este mai mare de 6 la mie, activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase în intervalul 5:00 – 24.00 este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar NUMAI pentru persoanele vaccinate anti-Covid și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Sunt scutiţi de la această obligaţie copiii cu vârste de până la 12 ani.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă până la 50% din capacitatea maximă a zonelor de consum delimitate față de restul spațiului public și amenajate în acest scop.

Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci este interzisă.

Cine poate merge la nunţi şi spectacole

Desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție (inclusiv în aer liber), participarea fiind permisă doar pentru persoanele vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv pentru cele aflate în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Evenimentele private (nunți, botezuri) se pot desfășura în limita a 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 200 de persoane, în interior sau în exterior, participarea fiind permisă tot doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Şi în aceste cazuri, copiii de până la 12 ani nu trebuie să prezinte astfel de certificate.

Orar restrâns în weekend

Operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, sunt obligați să își desfășoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5:00-22:00, excepție făcând livrările la domiciliu, unitățile farmaceutice, benzinăriile, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri.

Activitatea sălilor de sport și/sau fitness în spații închise este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, iar accesul este permis exclusiv persoanelor vaccinate / trecute prin boală.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului. Și aici, accesul este permis doar celor vaccinați ori trecuți prin boală.

Activitatea piscinelor interioare este permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, iar accesul este permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală.

Pe de altă parte, instituțiile publice, agenții economici și profesioniștii (avocați, notari, medici etc) au obligația să asigure la intrarea în sedii triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.

Potrivit legislației, astfel de măsuri restrictive și obligații instituite după depășirea incidenței de 6/1.000 se vor ridica după scăderea incidenței sub 5,5/1.000, tot prin Hotărâre a CJSU.

La peste 7,5... 

În localităţile în care incidenţa este mai mare de 7,5 la mie, este interzisă circulaţia în afara gospodăriei între orele 20 şi 05, în toate zilele săptămânii, cu câteva excepţii (deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală, din alte motive justificate).

"Carantina de noapte" nu se aplică persoanelor vaccinate sau care au trecut prin boală şi pot dovedi asta. 

De asemenea, operatorii economici pot ţine deschis doar în intervalul orar 5 – 22, cu excepţia farmaciilor, benzinăriilor, operatorilor care fac livrări la domiciliu, respectiv cei din domeniul transportului de persoane şi de mărfuri. 

CITEŞTE TEXTUL INTEGRAL AL HCJSU, care conţine toate restricţiile, în funcţie de incidenţă, mai jos:

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
spaima_trepadusilor
No ce fain, du-te in Texas sa te infectezi " that's free mate, enjoy "
Postat 13 Octombrie 2021, 22:59 de Sandu2100
Victorie pentru Texas: Greg Abbott a interzis orice fel de vaccinare obligatorie, de oriunde ar veni dispoziția, inclusiv de la Biden!
https://m.activenews.ro/stiri/Victorie-pentru-Texas-Greg-Abbott-a-interzis-orice-fel-de-vaccinare-obligatorie-de-oriunde-ar-veni-dispozitia-inclusiv-de-la-Biden-169970
Postat 13 Octombrie 2021, 16:17 de spaima_trepadusilor
Au devansat programul, dacă tot HG-ul ține loc de Lege.
Inițial trebuia, după calendarul lui Arahat, ca Oradea să intre în "roșu" odată cu tot Bihorul, în 21 octombrie după cum v-am mai povestit. S-au grăbit, modificând programul, că-i problemă mare cu expiratele. Mai ales că treaba se suprapune deja pe avizarea de către Agenția Europeană a Medicamentelor pentru tot ce înseamnă UE, a celor 5 medicamente care "rup" Covidul atât în faza de prevenție cât și în cea de neutralizare. Așa că, propaganda e dezlănțuită până de Crăciun, după care o să se înmoaie din lipsă de finanțare.
Postat 13 Octombrie 2021, 12:58 de KP
@spaima_trepadusilor
Nu-nteleg, care e treaba cu lipsa de libertate? A zis cineva ca te baga la inchisoare daca nu te vaccinezi? Trebuiesc luate masuri pentru a proteja populatia generala, indiferent de crizele de nervi pe care le faceti voi. Stii ca daca infectezi voit pe cineva cu virusul HIV, ai toate sansele sa ajungi la inchisoare? Ei bine, cu COVID scapi mai usor, doar ca atata timp cu tu nu vrei sa te protejezi, statul incearca sa protejeze restul cetatenilor vulnerabili de tine. Asta nu se intampla numai la noi, se intampla peste tot in lume.
Postat 13 Octombrie 2021, 12:54 de marius_ro
Lupii paznici la oi!
Jumătate dintre polițiști au refuzat să se vaccineze împotriva Sars-Cov-2. Nevaccinații nu pot ieși, nejustificat, după ora 20.00, dar polițiștii nevaccinați, vor putea umbla noaptea pe străzi, să-i identifice și să-i sancționeze pe cei care încalcă legea!!! „Este o situație imorală, partea caraghioasă este că aceștia [politistii] nu sunt nici macar testați”, a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național Pro Lex
Postat 13 Octombrie 2021, 11:57 de pinonel
BULETIN DE PRESĂ – 12 octombrie 2021, ora 13.00
1.667 persoane sunt internate la Terapie Intensivă. Din totalul pacienților internați, 467 sunt minori. Pacienti decedati, 442. Dintre cei 442 pacienți decedați, 397 erau nevaccinați și 45 vaccinați. Cei 45 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între 49 și 91 de ani. 44 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar unul nu a avut comorbidități declarate. Concluzia: 9 din 10 pacienti decedati infectati cu Sars-Cov-2 nu sunt vaccinati!
Postat 13 Octombrie 2021, 07:42 de pinonel
@platona
Tu incerci sa te convingi singur ca e ok parerea ta despre acest virus, introducand unele citate reale printre multele altele false, pentru a le valida. Daca Tataru e idiot si face declaratii fara sa gandeasca, tu il citezi pentru ca iti valideaza punctul de vedere. Dar nu ai stat nici o clipa sa gandesti un pic ce spui, sa analizezi sau sa te documentezi. Si nu ma refer sa te documentezi de pe facebook sau de la Sosoaca. Sa te documentezi despre cum se transmite un virus, ce-l deosebeste pe acest coronavirus de restul, de ce face ravagii la unele persoane si de ce e bine sau nu sa te vaccinezi. Dar daca tu crezi ca o masca de protectie pe care o poarta medicii "criminali" toata ziua in salile de operatie si nu numai, este instrumentul diavolului, eu cred ca ai nevoie de medicamente :) Si oricum, orice ti-ar spune oricine, tu cauti conspiratii mondiale si refuzi sa vezi realitatea din jurul tau. Sa nu te mai speli nici pe maini, ca a zis Sosoaca ca mai nou in sapun au introdus micro-ace cu care iti administreaza vaccinul fara sa stii.
Postat 13 Octombrie 2021, 01:17 de marius_ro
@K62i
Inteleg de ce esti suparat. Problema e ca Statul Roman habar nu are sa comunice. Se impun acele restrictii de noapte pentru a limita cat de mult posibil iesitul in cluburi, la chefuri, zile de nastere, etc, adica spatii aglomerate in care nu poti sa impui purtatul mastii. Asta e motivul, nu pentru ca circula covid-ul noaptea.
Postat 13 Octombrie 2021, 01:01 de marius_ro
K62i
Incearca sa te vaccinezi, Bill Gates te iubeste :)))
Postat 12 Octombrie 2021, 22:30 de Sandu2100
"Oficial, Oradea în cod roșu: mască obligatorie în aer liber, „carantină de noapte” în weekend."!!??
Bine DSP ! Bine CJSU Bihor ? Ati facut o treaba buna ! V-ati atins scopul,cu ajutorul presei bihorene.Meritati si voi un premiu,precum seful statului...Premiu decernat de RFG,Otto cel Mare,pentru merite deosebite,în procesul european de unificare şi în promovarea gândirii europene!!?? Deci,meritati si voi un premiu pentru reusita de a bloca viata cotidiana si financiara bihoreana.Vorba reclamei :"...Meriti un ...Kaizer !!".Iata declaratiile propagandistilor Corona virus in Romania,la inceputul pandemiei Declaratiile propagandistilor Corona virus in Romania,la inceputul pandemiei Să ne amintim declarațiile mincinoșilor, slugi ale Ocultei Mondiale de acum câteva luni. Raed Arafat: "Virusul se elimină singur prin sistemul imunitar.deci este ca la o gripa.dar boala este vindecabila.Deci nu trebuie niciun tratament ptr. ca aceasta boala sa se vindece singura" .Rafira"virusul la peste 20 de grade se dezactiveaza repede "Tataru - masca nu o poarta omul sanatos,masca o poarta omul bolnav.Masca purtata de omul sanatos poate face mai mult rau decat bine; "Iohaniss,pmarele premiat "Otto cel Mare"-asta ca sa demitizam ce aparea la unele televiziuni, unde aparea virusul intr-o maniera apocaliptica." "Cercel - acest virus este de 10 ori mai slab decat gripa.Nu ai nevoie de niciun test.Trebuie doar sa stai naibi acasa si sa vsuni medicul de familie"Toți și-au schimbat declarațiile după ce au fost mituiți de Marii Păpușari ai Lumii. Și nu sunt singurii.Mita la nivelul UE.Asa sa va ajute Dumnezeu !
Postat 12 Octombrie 2021, 22:01 de platona
Ipocrizia nu mai are limite
Adica cei vaccinati sunt vindecati? Si in weekend restricrii le timp de noapte ,adica covidul circula noptile de weekend ,dar astea le-am fumat si anul trecut si n-au avut nici un efect doar eestrictionarea de miscare nici un caz efectul virusului!!!
Postat 12 Octombrie 2021, 21:03 de K62i
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.2587 RON
  • 1 EUR = 4.9476 RON
  • 1 HUF = 0.0135 RON