URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2011, 08:11

Oamenii lui Domnu' Dan

Oamenii lui Domnu' Dan ALIAŢII NIMĂNUI. După ce Dan Diaconescu i-a făcut campanie lui Traian Băsescu, ajutându-l decisiv, zic unii, să câştige al doilea mandat de preşedinte, lidera PPDD Bihor, Irina Mărieş (foto mijloc), se jură că noua formaţiune nu se va alia cu nimeni. De parcă toţi s-ar înghesui s-o facă...
Oamenii lui Domnu' Dan ALIAŢII NIMĂNUI. După ce Dan Diaconescu i-a făcut campanie lui Traian Băsescu, ajutându-l decisiv, zic unii, să câştige al doilea mandat de preşedinte, lidera PPDD Bihor, Irina Mărieş (foto), se jură că noua formaţiune nu se va alia cu nimeni. De parcă toţi s-ar înghesui s-o facă...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva săptămâni, maneliştii, vrăjitoarele, parapsihologii şi ghicitorii în stele au propriul partid: Partidul Poporului Dan Diaconescu. Născută dintr-o televiziune a mahalalelor, noua formaţiune a magnetizat deja şi câţiva bihoreni, care s-au grăbit să facă filială judeţeană.

Cu tupeu sau doar naivitate, oamenii lui Domnu' Dan afirmă că partidul lor va salva România şi, prin puterile lor şi cu ajutorul OTV, sunt puşi pe fapte mari. Pentru început, să câştige alegerile pentru Primăria Oradea şi preşedinţia Consiliului Judeţean. Restul va fi, apoi, floare la ureche...

Născut prin decapitare

Zămislit anul trecut din revelaţia avută în arest, unde "mogulul" OTV ajunsese pentru şantajarea unor persoane mai mult sau mai puţin publice, Partidul Poporului Dan Diaconescu a fost înregistrat cu acte în regulă luna trecută, stârnind fiori reci politicienilor "serioşi". Nu puţini s-au declarat îngroziţi de riscul ca noua formaţiune să ajungă la putere din simplul motiv că se manifestă primitiv anti-sistem, speculând aversiunea oamenilor simpli faţă de clasa politică.

04 Dorel Vesa1.jpgCreaţia "salvatorului României" face însă prozeliţi, iar bihorenii nu stau nici ei deoparte.  Cel dintâi organizator a fost, anul trecut, fostul vameş Dorel Vesa, un personaj pe cât de colorat pe atât de inconsistent, trecut întâi prin PSD. Spre ghinionul lui, însă, n-a apucat să culeagă roadele muncii, căci a fost demis chiar de Ziua Naţională fiindcă, la un control pe linie de partid de la Bucureşti, a refuzat să prezinte lista cu adeziunile.

Îngrămădiţi

În locul fostului vameş a fost numită, tot "de sus", Irina Mărieş, şi ea fostă membră PSD. Are 54 de ani, din care 29 a lucrat pe post de contabilă la Grupul Şcolar de Cooperaţie din Alba Iulia şi apoi la Uniunea Judeţeană a Cooperaţiei de Consum Bihor.

Originară din comuna Voievozi, femeia e văduvă şi are o fată de 25 de ani, angajată la un service auto, şi un băiat de 28 plecat la "căpşunărit" în Germania. Nu a reuşit să se realizeze, mărturiseşte ea, nici în PSD, unde a fost simplă membră a Organizaţiei de Femei, nici în afaceri, unde şi-a încercat norocul cu o firmă de transport şi o casă de amanet, care au dat faliment. Optimistă incurabilă, e însă convinsă că destinul o va răsplăti de-abia de-acum, ca activistă a Partidului Poporului.

04 Gheorghe Briscan1.jpgDe-a dreapta ei, ca prim-vicepreşedinte, a fost numit tot de la Bucureşti un alt anonim, Gheorghe Brişcan (foto), secondat şi el de doi "vici", Dumitru Rus şi Cornel Togor, cel din urmă fost membru al PC, iar ca preşedinte al organizaţiei municipale a fost pus un anume Dorel Marcu.

Noua formulă de conducere a fost vizitată săptămâna trecută de cea pe care "liderul spiritual" al partidui a numit-o preşedintă în locul lui, Simona Man, iar trimisa Bucureştiului nu le-a găsit actualilor reprezentanţi bihoreni ai PPDD niciun cusur.

Sediul partidului e un fost birou al Comcereal din strada Sucevei, unde conducerea abia încape. Iar asta e o problemă, căci curioşii care se îngrămădesc aici sunt în general de vârsta a treia, foarte vocali şi combativi, gata să "dezbată" până la epuizare tot ce au văzut cu o noapte înainte la OTV.

Persecutata

După modelul gurului Dan Diaconescu, şi preşedinta PPDD Bihor îşi face o glorie din persecuţiile la care se jură că a fost supusă. La prima întâlnire cu presa locală, Mărieş a povestit, de altfel, cum a fost prigonită pe când partidul era în ilegalitate.

"Au venit mascaţi la mine la uşă să caute dacă am alcool sau ţigări netimbrate. M-au speriat, dar apoi, pentru că nu au găsit nimic, au plecat. Cred că a fost o comandă politică", s-a tânguit femeia, fără a spune nici de ce nu a reclamat cazul la Poliţie, nici pe cine bănuieşte. Abia când jurnaliştii s-au arătat neîncrezători, a mai tăiat din coada vulpii, cu părere de rău. "Eu am luat situaţia aşa, dar probabil mascaţii au urmărit altceva"...

La fel a spus şi despre mesajele de ameninţare pe care le-ar fi receptat prin telefon. "După voce, părea că a fost fostul preşedinte Dorel Vesa, dat afară din partid, sau prieteni de-ai lui", a dat-o Mărieş la întors.

Salvarea! A României...

În ciuda sperieturilor pe care zice că le-a încasat, brava şefă a PPDD Bihor n-a pregetat să-şi aducă totuşi obolul la marele proiect al lui Dan Diaconescu de salvare a României.

Credinţa fanatică în "mogulul" OTV este, de altfel, de nezdruncinat. "Domnu' Dan e cel mai curat şi adevărat om, unicul care ar putea salva România. Eu sunt simpatizantă a partidului de la OTV. Acolo l-am văzut prima oară şi m-a convins că este un om cinstit, corect şi un mare patriot", spune femeia, cu tremur în voce.

Cât despre acuzele pe care chiar instituţiile statului i le aduc curatului conducător, Mărieş e la fel de fermă: sunt doar minciuni sfruntate, puse la cale de duşmanii cei răi.

Raiul violet

În egală măsură cum se făleşte cu "liderul spiritual" al partidului, femeia e mândră şi de programul PPDD, chiar dacă altora poate să le pară o colecţie de ciudăţenii moştenite de la alt răsfăţat al poporului, dar ieşit mai nou din modă, Corneliu Vadim Tudor.

Intitulat pompos "Cele 20 de puncte ale Partidului Poporului", programul formaţiunii care şi-a ales culoarea mov promite din start tuturor românilor câte 20.000 de euro, de la statul român, sumă pe care Domnu' Dan o va vira imediat ce ajunge preşedinte, ca să-şi deschidă toţi câte o afacere. Cine mai stă să se întrebe că dacă tot românul va fi patron, nu se vor mai găsi amatori pentru rolul de simpli angajaţi?! Fireşte, nimeni. "Oamenii nu înţeleg această măsură, pentru că nu e explicată cum trebuie", crede Irina Mărieş, fără a se întreba cum se poate aşa ceva la un lider care are propria televiziune şi care şi-a câştigat o avere fabuloasă, inclusiv iaht şi avion personal, doar din vorbe.

La fel cum nu o deranjează nici amănuntul că propunerea cu cei 20.000 de euro se bate cap în cap cu o alta, potrivit căreia Domnu' Dan va desfiinţa şi "toate taxele şi impozitele actuale", ceea ce ar însemna desfiinţarea statului, în paralel cu promisiunea că vor fi mărite "toate salariile şi pensiile". La fel de ameţitor sună şi o altă prevedere, cum că liderul PPDD va înfiinţa o companie de stat, numită "Averea poporului", care nu va avea altă treabă decât să distribuie românilor dividende lunare egale.

Partid de specialişti

În ce priveşte misiunea oamenilor din teritoriu, şefa organizaţiei judeţene zice că planul e aşa de simplu încât nu poate da greş: să câştige Primăria Oradea şi să aibă până în nouă consilieri locali, precum şi funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Restul sunt simple detalii: cine o să candideze la oraş şi cine la judeţ încă nu se ştie, chiar dacă în sondajele pentru Primărie a fost luat în calcul prim-vicele Gheorghe Brişcan, iar pentru CJ ea însăşi.

Programul pentru locale e şi el uşor de înţeles, fără sofisticării inutile, care ar pune la încercare creierii fanilor. "În sănătate vom încerca să căutăm un medic care să răspundă de acest domeniu. La fel vom găsi un specialist în învăţământ, iar pentru pensionari vom încerca să facem cât mai mult. În agricultură avem deja un specialist", spune Mărieş, fără însă a "deconspira" nici măcar numele acestui din urmă expert. Mai ştii, să nu-l racoleze alţii.

Că "popularii" mov se vor umple de succes, apoi, şi la nivelul întregii ţări, nu mai încape îndoială. "Dacă nu vom realiza programul partidului, vom pleca de la guvernare!", bravează doamna Irina, sigură că nu are cum să dea chix. O poate contrazice cineva?...


OAMENI PE ALESE
Candidaţi unul şi unul

Preşedinta PPDD Bihor susţine că organizaţia, care deja numără 1.574 de membri, va avea candidaţi la toate primăriile din judeţ. Până la alegeri, însă, are de luptat cu procentele mici din sondaje, fie că acestea au fost comandate de USL, fie de PDL. Potrivit acestora, PPDD intră, la consilieri, în categoria "şi alţii" de 5,5% din voturile bihorenilor, la grămadă cu formaţiuni ca PNG-ul lui Gigi Becali, Verzii şi ţărăniştii lui Aurelian Pavelescu, în timp ce candidatul popular la şefia CJ, oricare ar fi el, ar lua 6%, la fel ca acela de la Primăria Oradea.

Optimismul şefei PPDD Bihor nu e clătinat nici de aceste cifre modeste. Irina Mărieş afirmă că "sunt simpatizanţi care încă nu s-au înscris în partid de frică, pentru că era în ilegalitate". De-acum, însă, nimic nu-i vor opri să se înscrie alături de ea, sub flamura mov a partidului, mai ales că, spre deosebire de alte formaţiuni, cea a lui Domnu' Dan nici măcar nu le cere să plătească cotizaţii...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
@ankaa
,,...ne conduc TARANI :)))) INCULTI...'' Asa e ! Citeste cum a sters pe jos Plesu cu gunoiul ala, seful PeNaLilor , antenescu ! A ajuns un turnator care, culmea, a mai fost si repetent de doua (!!!) ori in facultate (de istorie !!!), sa conduca partidul Bratienilor !
Postat 17 Octombrie 2011, 06:37 de ionel
care realitate_
egalitate de sanse ve ti gasi la MORGA :)) pacat ca nu va infiltrati in PARTIDE sa va CRUCITI, ne conduc TARANI :)))) INCULTI care nu au BUNUL SIMT daca ei au fost chinuiti sa se chinuiasa si alti:))) eu renunt la cetatenia ROMANU, nu merita sa mi sacrific copilul sa hranesca ANALFABETISMUL ROMANESC, nu merita.FARA CULTURA o tara nu are valoare .
Postat 16 Octombrie 2011, 22:15 de ankaa
care realitate_
vreau sa va spun ca am decayut din cauya TRAANILOR analfabeti si cu diplome de sters in FUND, indiferent ce partid spui, ei vor doar voturi...atata, in rest DORMITI IN PACE :)) imi pare rau dar va dura inca 50 de ani pana vom avea PERSONALITATE si CULTURA ROMANESCA, pana acum avem doar MOZAIC :)) adka MURITORI DE FOAME:))) pe limba noastra ROMANESCA :)))) TOTUL ESTE O SARADA se merge pa bani si intelectualiTate NULA , nici la BUCURESTI nu gasiti calitate scursuri sociale din pacate, CE AI FOST TU DULCE ROMANIE si ce ai ajuns, avem in toate institutile analfabeti cu examene cumparate, ne vindem tara in fiecare an si ne miram ca CULEGEM: adulter, evaziune, non calitate profesionala, VREM nu e totuna cu FACEM :))) cursa de soareci TRAIM:)) nu inteleg de ce condamnam crima dar hranim un sisitem caritas care UCIDE vietii umane? NU INTELEG cum am decazut in halul asta, pentru o farfurie de mancare, pentru a sta pe jos, ca cersetori am ajuns si VOTAM:))) asta nu e CIVILIZATIE e primitivism:))
Postat 16 Octombrie 2011, 22:09 de ankaa
Trezirea la realitate!
Politica te murdareste, dar te ridica din anonimatul propriei neputinte. In politica, prostia nu este un handicap. Prostia nu doare,dar costa. Romani, noi platim prostia clasei politice! Treziti-va la realitate!
Postat 16 Octombrie 2011, 12:08 de safe
oameni nebuni
asta e nebuna domnule exact ca patronul OTV,e foarte ingrijorator ca in Romania lui 2011 sa avem astfel de oameni si mai si viseara afaceri de 20000 de euro si scutiri de impozite,sincer cred ca toti romanii normali ar treui sa se uneasca iar astfel de specimene pe cale de disparitie sa fie expulzati in Antarctica sau macar sa li se interzica televizorul deoarece au vazut prea multe filme,mai avem putin si o sa vina unu care se cred AVATAR!!Groaznic ,scandalos si Rusinos
Postat 14 Octombrie 2011, 09:06 de unul
injectia
Da,din cate stie eu la spitalul 6 mai sunt destule locuri libere,are loc acolo doamna asta sau poate isi ia tratamentul sub forma de pastile .
Postat 14 Octombrie 2011, 08:48 de suporter
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON