URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Noiembrie 2021, 11:05

Oameni mici, mize mici

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Retrogradat de propriul partid dintr-un post de eurodeputat într-unul de consilier local în Oradea, PSD-istul Emilian Pavel a oferit vinerea trecută, în şedinţa "parlamentului" municipal, o mostră de satisfacţie pigmee. 

Profitând că primarul Florin Birta tocmai fusese sancţionat de Florin Cîţu pentru îndrăzneala de a se fi opus întovărăşirii PNL cu PSD şi pentru propunerea de a se consemna numele peneliştilor care votează asocierea contra naturii (premierul a aprobat oraşului doar 3,68 milioane lei din cele 60 milioane cerute pentru subvenţionarea termoficării), Pavel l-a agăţat pe edil, pentru ca acesta să spună cât e de mulţumit de "ajutorul măreţ". 

Replica lui Birta a fost, surprinzător, matură, evidenţiind că Oradea are o termoficare nu doar funcţională, ci şi fără datorii, lucru rarisim în România primarilor care nu-şi găsesc energie să facă proiecte europene şi nici curaj să spargă drumuri pentru a înlocui reţele ciuruite, preferând festivalurile şi plantarea de panseluţe.

"Chiar sper să avem un Guvern stabil care să-şi dorească să ajute orădenii, nu să îi pedepsească pentru diferite atitudini politice avute de domnul primar sau domnul preşedinte de Consiliu Judeţean. PSD în noul Guvern se va asigura că acei bani vor veni să sprijine într-o iarnă extrem de dificilă orădenii", a mai clănţănit pesedistul. Ignorând, fireşte, cum pe vremea când PSD era la putere, Oradea era pedepsită la fel cum o face acum Cîţu, în schimb îneca cu bani din PNDL primării precum cea din Brusturi, condusă de o tovarăşă care, după ce a demolat şcoala pe care trebuia s-o reabiliteze şi a falsificat proiectele pentru apă şi canalizare, a ajuns şi în arest, ce-i drept, pentru mutilarea unui om.

Mă întreb ce resorturi l-au făcut pe consilierul PSD să-şi exhibe micimea. Chiar crede că a "punctat", cum zic politrucii atunci când se amăgesc că i-au "tras-o" adversarului şi că pe chestia asta alegătorii îi vor îndesa voturile în traistă? Să fim serioşi! Şi, apropo: cum "se va asigura" că PSD va da bani Oradiei? I-a promis Ciolacu, personal? 

Din păcate, în olimpiada demagogiei, Pavel are un concurent redutabil, pe colegul Adrian Madar. La precedenta reuniune a Consiliului Local, ambii PSD-işti au votat contra asocierii Primăriei cu Consiliul Judeţean pentru inelul rutier metropolitan, primul invocând că municipalitatea ar trebui întâi să modernizeze cele "200-300 de străzi" fără asfalt, iar al doilea că proiectul "nu mi se pare o reuşită". Asta, la doar o zi după ce PSD-iştii din CJ Bihor îl votaseră în unanimitate. Să fi fost aceştia mai puţin orădeni decât Pavel & Madar sau, pur şi simplu, au înţeles că inelul metropolitan are asupra orădenilor un impact mult mai mare decât asfaltarea câtorva străzi (în niciun caz "200-300" din doar 43 milioane lei)?

Ceea ce fac astfel de politicieni nu e politică, cu atât mai puţin administraţie, ci spectacole de 2 bani pentru care orădenii şi bihorenii, din fericire, sunt tot mai puţin dispuşi să cumpere bilete.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Totuși să fim realiști
Adevărul nu e că sunt doar câțiva zeci de metri de străzi neasfaltate. Pentru 30 de metri nu ar fi o problemă. Dar, 300 de străzi a 100m = 30 km. Nu mai zic că majoritatea străzilor au peste 100m. Dar să punem 100 ca să fie mai ușoară matematica...
Postat 26 Noiembrie 2021, 20:32 de Vio_427
Vio_427
Perfect adevarat ce spuneti. Imi pare rau ca sunt inca oameni care-si rup masinile pe aia cativa zeci de metri de drum neasfaltat acum la finele lui 2021 in Oradea. Din pacate, la proiecte mici nu se taie pnaglici, nu face ochii mari prostimea si trec cumva neobservate. Nici bani de sifonat nu prea sunt. La proiectul mare si complex este loc destul de manevra. Politicienii incearca sa fie, mai nou, niste staruri hollywoodiene atunci cand isi prezinta "realizarile". Bombastici si superficiali, nu au nici o empatie cu suferintele concetatenilor de rand, vor numai sa epateze.
Postat 25 Noiembrie 2021, 08:43 de Neutryno
Am un punct de obiectat în legătură cu ce ați scris
Dumneavoastră susțineți că impactul centurii metropolitane va avea impact mai mare decât asfaltarea câtorva străzi unde stau niște oameni. Totuși suntem în 2021. La 15 ani de când suntem în UE și încă suntem atât de în urmă. Vi se pare normal că sunt în Oradea oameni care stau de 30 de ani pe aceași stradă neasfaltată? În logica argumentată de dumneavoastră (nu apare citat) cum că impactul este mic, rămân încă 30 de ani la fel, fără asfalt. Dacă mergem pe aceași logică încă peste 20 de ani o să avem la țară școli cu wc în fundul curții. Nu iau aici apărarea PSD (Doamne ferește), dar hai să ne aliniem și noi cu UE. Două exemple vă dau, alea Ștrandului reasfaltată de 2 ori, drum fără vreo groapă și zona Cantemir - Nufăru reasfaltată, drum unde se putea circula, nu era petecit (vezi Meșteșugarilor unde nu poți trece de 30), puteai merge cu 50-60. Ce vreau să zic, să prioritizăm proiectele care ne scot din mocirlă câteodată. Nu zic că centura e un proiect rău, dar argumentația aleasă, cu tot respectul, îmi pare rău.
Postat 25 Noiembrie 2021, 06:40 de Vio_427
partid cotat la cel mult 18%.
Pe lângă amatorismul PNL, care în doi ani a adus țara la cea mai mare sărăcie din ultimele trei decenii și ceva, mediocritatea PSD e chiar relaxantă pentru majoritatea oamenilor. Două "lucruri" sunt infinite ... Universul și Prostia celor care, din orice motiv invocat, iau apărarea unor decidenți politici și critică atitudinea sau exprimarea altora de aceeași teapă. Între Birta și Pavel spre exemplu, nu există deosebiri de fond, ci doar de "cartierul" în care au crescut și faptul că unul e primar iar celălalt consilier local, că unul e o "invenție" liberală prost sfătuită ca edil, iar celălalt "făcătura" puțin mai experimentată a unor impresii social-democrate trecătoare, de moment conjunctural.
Postat 23 Noiembrie 2021, 12:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON