URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Mai 2023, 15:40

„O vară fierbinte”: Extinderea terminalului nou al Aeroportului Oradea va începe în luna iunie. Nu se suspendă zborurile (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Extinderea terminalului nou al Aeroportului Internațional Oradea ar urma să înceapă în luna iunie și să fie finalizată la sfârşitul anului. Pe perioada lucrărilor, aerogara orădeană nu se va închide, iar zborurile nu vor fi suspendate. 

Terminăm sau suportăm

Lucrările, iniţiate în ultimul momentul, se vor desfăşura contracronometru până la 31 decembrie.

„În urma întârzierii timp de ani de zile în atragerea acestor fonduri şi a tragerii finanţării în ultimul moment, vom fi puşi într-o poziţionare foarte dificilă. Anul acesta, până la sfârşit, va trebui ca toate aceste componente proiectului să le finalizăm", a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia lansării proiectului Extinderea şi eficientizarea terminalului de pasageri 1 al Aeroportului Oradea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Călin Gal.

Gal a mai spus că "dacă nu finalizăm lucrările la timp, putem pierde sume importante, ceea ce nu ne dorim".

La conferinţă au mai luat parte directorul Aeroportului Oradea, Răzvan Horga, managerul de proiect Ionuţ Boldan şi reprezentantul constructorului SSAB, Gabriel Nistor, susţinuţi din sală de prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.

Din iunie, şantier!

Proiectul de extindere și modernizare a terminalului T1 a fost depus spre finanţare prin Planul Operaţional Infrastructură Mare la finalul lunii septembrie 2022. „Am parcurs etapele de evaluare administrativă şi tehnico-economică până la finalul anului 2022, reuşind să ne urcăm într-un ultim tren al finanţărilor pe fonduri europene pe POIM", a spus directorul Aeroportului Oradea, Răzvan Horga.

Ulterior, Aeroportul Oradea a desemnat o asociere de firme condusă de constructorul SSAB, care a şi început proiectarea lucrării. „Ne aşteaptă o vară fierbinte", a spus miercuri directorul aerogării. 

Horga a arătat că, în prezent, constructorul SSAB lucrează la finalizarea proiectării, urmând ca „din 18 mai să înceapă amenajarea fluxurilor de plecări şi sosiri pe vechiul terminal". Potrivit lui Horga, „în luna iunie ne dorim să fim în şantier".

Pe durata lucrărilor, aeroportul va rămâne funcţional, iar activitatea aeroportuară va fi deservită de „terminalul vechi împreună cu nişte spaţii temporare care vor fi puse la dispoziţia călătorilor".

Investiţie de 241,2 milioane lei

Conform proiectului, investiţia în valoare de 241,2 milioane de lei implică extinderea terminalului nou, a suprafeţei betonate, drumului de acces şi platformei de parcare.

În urma lucrărilor, terminalul 1 al Aeroportului Oradea va avea patru fluxuri principale (plecări/sosiri Schengen și plecări/sosiri non-Schengen), precum și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP.

Clădirea va fi modificată la parter și va avea în unele zone și etaj sau mezanin. Pe lângă fluxurile aeroportuare, se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă.

„Investiția presupune realizarea unui corp adiacent, parter, spre sud, înalt de maxim 10 metri, pentru fluxurile de plecări interne şi externe, reconfigurarea terminalului existent pentru sosirile Schengen şi non-Schengen şi realizarea unui alt corp adiacent, parter plus etaj, care va conţine spaţii pentru birouri şi flux de plecări şi sosiri", a explicat managerul de proiect, Ionuţ Boldan.

După finalizarea lucrărilor, suprafața construită se va mări de la circa 2.900 metri pătrați la aproximativ 12.500 metri pătrați.

Ca urmare a investițiilor, terminalul va putea procesa aproximativ 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri externe.

Un terminal digitalizat

Terminalul va fi digitalizat astfel încât contactul cu personalul administrativ să fie minim. „Vor fi ghişee de self-check-in automate şi porţi automatizate care fluidizează acest flux. Dacă s-ar administra uman, durata ar fi 3 minute. Cu ghişee electronice, va fi de 30 secunde", a arătat managerul de proiect.

Lucrările mai vizează refacerea alimentării cu energie electrică, a reţelelor exterioare şi achiziţia unui echipament de degivrare.

În cadrul investiţiei va fi amenajat un parc fotovoltaic de 1,3 megawați, care va suplimenta necesarul de energie a clădirii, care va folosi un mixt de apă geotermală.

În plus, la jumătatea dintre cele două terminale va fi amenajat un sens giratoriu, care va deservi parcarea cu 320 de locuri. Dintre acestea, 15 locuri vor fi rezervate persoanelor cu handicap, iar patru locuri vor fi pentru autobuze şi autocare mari.

Licitația a fost câștigată de asocierea dintre firmele SSAB AG SA (cu sediul în Bacău), Bemel AG (din Constanța) și ACA Zoork (din Iași).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Bolojane, nu fi fraier.
Dă undă verde și la ceva lucrări conexe. Cum ar fi să se dea pista cu ceară, ca să lucească mai bine în soare. Măcar să știm că, după o spectaculoasă reabilitare generală, putem trece la construirea unui aeroport nou și care să corespundă cu adevărat standardelor europene în materie.
Postat 05 Mai 2023, 08:09 de KP
::::))))))
Moare propaganda :::::)))))
Postat 04 Mai 2023, 22:52 de Sandu2100
A fost si va ramane
Cel mai "tare" aeroport din Transylvania, cu filiale la Cluj si Debrecen, restul e pam-pam.
Postat 04 Mai 2023, 11:52 de Maikeltroll
Niciodata
Calm tovarasi! Nici subventionat nu e rentabil. Vedeti mai intai celelalte orase cum stau si cum stam noi. Oras mort, slab economic , fara tineret, lipsit de crestere de populatie tanara. Nu Universitate, mediu de afaceri zero, nu sunt sedii de firme, medical zero, cultura, sport, evenimente care sa atraga tineret nu avem. Doar vedeti agitatia din Cluj si cea din Oradea, noi parca am fi sat, asa pustiu e orasul. Mai intai dezvoltati cu adevarat orasul, nu betonul aduce nivel de trai ridicat
Postat 04 Mai 2023, 10:44 de Petre93
Orasul e in agonie, aeroportul e doar consecinta acestei stari.
Asta cu investim pentru viitor, suna a scuza pentru neputiinta prezentului. Daca orasul ar fi atractiv, ar fi si aeroportul. Sunt convins ca situatia nu se va schimba radical nici dupa aceasta investitie.
Postat 04 Mai 2023, 10:21 de User anonimizat
E bine doar ca nu e
Din nou avem o problema la proiectare. Cu surprindere observ ca in fata terminalelor nu e nici o zona acoperita cum au toate aeroporturile decente. Te ploua de te rupe cand te urci in bus sau in taxi. Sau poate va fi alt contract, alti bani, alta sinecura?
Postat 04 Mai 2023, 09:14 de alexcuce
M-as bucura
Orice realizare pt Oradea sau pt Bihor sau pt Romania este binevenita si sper sa se realizeze si acest proiect. Insa date fiind antecedentele si amploarea lucrarilor, precum si faptul ca majoritatea constructorilor din zona sunt angrenati in santiere de amploare din oras, care trebuie terminate toate pana in 31.12.2023, mie mi se pare o gluma termenul asumat si sper sa nu platim, din nou, incompetenta unora care scriu proiecte nerealiste, care nu pot fi realizate in conditiile sau termenele fixate ...
Postat 03 Mai 2023, 23:42 de oradea_mea_si_a_ta
Spor la treaba!
Succes! Merita si Oradea un aeroport modern. Un oras modern pozitionat geografic asa cum este Oradea, cu o economie in dezoltare evidenta are nevoie si un aeroport modern. Desigur, nu totul e perfect in oras, nici nu are cum fi. In urma cu numai mult de 100 de ani era mai rau ca si cum e azi in oricare sat. Fara canalizare, fara drumuri asfaltate, stabilimente, locuinte, baraci insalubre. E o diferenta.
Postat 03 Mai 2023, 18:30 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON