URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 17 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Sincer, nu mai credeam că se va alege ceva din stadionul cel nou al Oradiei, la ce constrângeri financiare se arată în acest an. Dar se pare că ori deja era pe țeavă și nu se mai putea anula investiția, ori că cineva acolo sus ne iubește...
Zic şi eu
Adrian Cris
În nici două luni, Ilie Bolojan și-a zdrențuit imaginea la care a trudit 20 de ani ca prefect de Bihor, primar al Oradiei și președinte al Consiliului Județean. Din favoritul de astă-toamnă al unor șefi de partide - și „de stânga”, și „de dreapta” - pentru funcția de premier, a devenit el însuși șef de partid, ce-i drept interimar, iar PNL încă nu dă semne că s-ar fi hotărât să redevină liberal.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Septembrie 2021, 20:03

O profesoară din Oradea, finalistă la „Oscarul educaţiei”. Câştigătorul va primi 1 milion de dolari!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, se numără printre cei 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize" (Premiul global pentru profesori), un fel de "Oscar al educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

Anunţul a fost făcut pe site-ul competiţiei, iar Tanc este singurul dascăl român nominalizat.

"Topul nostru 50 vine din toate colţurile globului. Predând în oraşe sau sate, aceştia pledează pentru incluziune şi pentru drepturile copilului, integrează migranţii în săli de clasă şi dezvoltă abilităţile şi încrederea elevilor. Toţi sunt campioni pentru schimbare şi îşi inspiră studenţii şi comunităţile din jurul lor. Vă rugăm să vă alăturaţi nouă pentru a-i felicita!", se arată pe site-ul Global Teacher Prize.

Finalistă pentru prima oară

Profesoara din Oradea se declară onorată de această nominalizare, cu atât mai mult cu cât o singură profesoară din România a mai fost selectată în Top 50, în anul 2016, fiind vorba de Manuela Prajea, care azi predă în America.

Câştigătorul va fi anunţat probabil spre finalul anului, iar ulterior va avea loc şi o ceremonie de premiere, unde i se va înmâna cecul de 1 milion de dolari, răsplata premiantului. Înainte de pandemie, această festivitate atrăgea şi numeroase vedete cunoscute în lumea întreagă.

Modestă, Mirela Tanc nu crede că va fi marea câştigătoare. "Nici măcar eu, o optimistă, nu-mi imaginez asta. Dar sunt oricum foarte onorată", a declarat dascălul, joi, pentru BIHOREANUL.

Aceasta a mai fost nominalizată la acest premiu, dar n-a mai fost selectată printre finalişti.

Profesoara altfel

Graţie faptului că este inovatoare şi foloseşte tehnologia modernă în lecţiile pe care le predă elevilor de la "Oltea Doamna", Mirela Tanc a primit, de-a lungul anilor, mai multe premii, iar gigantul IT Microsoft a numit-o chiar cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală şi de Est.

Înainte de pandemie, Mirela Tanc a folosit aplicaţii pentru comunicare la distanţă, precum Skype, pentru a-i ajuta pe elevii ei să intre în dialog cu scriitori şi jurnalişti din lume. De asemenea, ea foloseşte aplicaţii precum Kahoot ori Minecraft pentru a preda limba română, dar şi pentru a-i testa pe elevi.

"Elevii născuţi în epoca hyperlinkului şi a căutării instantanee pe Google tind să-şi piardă repede răbdarea în faţa unor profesori care dictează din manuale şi din cărţi, care n-au cunoscut încă revoluţia multimedia. Vă puteţi imagina cât de "slow-motion" trebuie să li se pară o oră de 50 de minute de expunere, când ei nu mai au răbdare să vizioneze un clip video de 5 minute?", a explicat profesoara, pentru BIHOREANUL, în 2018, când munca ei a fost prezentată în paginile ziarului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8347 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON