URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2021, 20:03

O profesoară din Oradea, finalistă la „Oscarul educaţiei”. Câştigătorul va primi 1 milion de dolari!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala Gimnazială Oltea Doamna, se numără printre cei 50 de dascăli finalişti ai competiţiei "Global Teacher Prize" (Premiul global pentru profesori), un fel de "Oscar al educaţiei", al cărui câştigător va primi uriaşa sumă de un milion de dolari.

Anunţul a fost făcut pe site-ul competiţiei, iar Tanc este singurul dascăl român nominalizat.

"Topul nostru 50 vine din toate colţurile globului. Predând în oraşe sau sate, aceştia pledează pentru incluziune şi pentru drepturile copilului, integrează migranţii în săli de clasă şi dezvoltă abilităţile şi încrederea elevilor. Toţi sunt campioni pentru schimbare şi îşi inspiră studenţii şi comunităţile din jurul lor. Vă rugăm să vă alăturaţi nouă pentru a-i felicita!", se arată pe site-ul Global Teacher Prize.

Finalistă pentru prima oară

Profesoara din Oradea se declară onorată de această nominalizare, cu atât mai mult cu cât o singură profesoară din România a mai fost selectată în Top 50, în anul 2016, fiind vorba de Manuela Prajea, care azi predă în America.

Câştigătorul va fi anunţat probabil spre finalul anului, iar ulterior va avea loc şi o ceremonie de premiere, unde i se va înmâna cecul de 1 milion de dolari, răsplata premiantului. Înainte de pandemie, această festivitate atrăgea şi numeroase vedete cunoscute în lumea întreagă.

Modestă, Mirela Tanc nu crede că va fi marea câştigătoare. "Nici măcar eu, o optimistă, nu-mi imaginez asta. Dar sunt oricum foarte onorată", a declarat dascălul, joi, pentru BIHOREANUL.

Aceasta a mai fost nominalizată la acest premiu, dar n-a mai fost selectată printre finalişti.

Profesoara altfel

Graţie faptului că este inovatoare şi foloseşte tehnologia modernă în lecţiile pe care le predă elevilor de la "Oltea Doamna", Mirela Tanc a primit, de-a lungul anilor, mai multe premii, iar gigantul IT Microsoft a numit-o chiar cea mai eficientă profesoară din Europa Centrală şi de Est.

Înainte de pandemie, Mirela Tanc a folosit aplicaţii pentru comunicare la distanţă, precum Skype, pentru a-i ajuta pe elevii ei să intre în dialog cu scriitori şi jurnalişti din lume. De asemenea, ea foloseşte aplicaţii precum Kahoot ori Minecraft pentru a preda limba română, dar şi pentru a-i testa pe elevi.

"Elevii născuţi în epoca hyperlinkului şi a căutării instantanee pe Google tind să-şi piardă repede răbdarea în faţa unor profesori care dictează din manuale şi din cărţi, care n-au cunoscut încă revoluţia multimedia. Vă puteţi imagina cât de "slow-motion" trebuie să li se pară o oră de 50 de minute de expunere, când ei nu mai au răbdare să vizioneze un clip video de 5 minute?", a explicat profesoara, pentru BIHOREANUL, în 2018, când munca ei a fost prezentată în paginile ziarului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON