URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Noiembrie 2023, 14:17

O orădeancă luptă în războiul dintre Israel și Hamas. Tatăl fetei: „Europa nu știe ce înseamnă Orientul Mijlociu” (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Hannah Avram, o tânără născută în Oradea și mutată în Israel împreună cu părinții în urmă cu 10 ani, luptă în războiul cu gruparea teroristă Hamas.

Fata de 20 de ani era încorporată în armată la momentul izbucnirii conflictului, iar acum se află la sud de Fâșia Gaza, după cum a mărturisit tatăl ei, Alin Avram, într-o transmisiune live pe YouTube pe care a făcut-o din fața Primăriei din Tel Aviv, la invitația unei alte orădence care locuiește în Israel.

„Asigură spatele”

Alina Tomer a deținut o agenție de turism în Oradea și a fost unul dintre primii ghizi calificați ai urbei. De câțiva ani, ea locuiește alături de soțul ei în Israel, iar profesional activează tot în domeniul turistic, organizând pelerinaje în această țară.

De când a izbucnit războiul cu Hamas, declanșat de atacul odios al teroriștilor din 7 octombrie, Alina postează pe conturile ei de pe rețelele sociale informații din Tel Aviv, și nu numai, iar mai nou a început să publice interviuri cu români din Israel. Marți seară, orădeanca l-a avut ca interlocutor pe Alin Avram, fost jurnalist bihorean și fost șef de cabinet al ex-deputatului PSD Ioan Sorin Roman.

Alin Avram, soția lui evreică și cele două fiice ale lor au emigrat din România în urmă cu 10 ani. Pe 7 octombrie, când membrii Hamas au făcut un măcel în Israel, omorând peste 1.300 de oameni și răpind peste 200, fiica lor cea mare, Hannah (20 de ani), care era cu o prietenă la Marea Galileei, i-a sunat și i-a anunțat că ea trebuie să meargă în misiune.

În Israel, serviciul militar este obligatoriu pentru toți tinerii care au împlinit 18 ani, pentru bărbați timp de 32 de luni, iar pentru femei timp de doi ani. Hannah Georgiana Avram era în permisie în momentul izbucnirii războiului, după ce a făcut deja 1 an și 8 luni de armată, iar de-atunci nu a mai ajuns acasă la părinții ei.


Hannah Avram alături de tatăl ei, Alin Avram (sursa foto: Facebook)

Tatăl ei a mărturisit că tânăra este în prezent la sud de Fâșia Gaza. „Este la granița cu Egipt, nu este implicată direct în lupte, dar asigură spatele”, a spus Alin Avram, precizând că teroriștii fac trafic de arme în zona frontierei cu Egipt, motiv pentru care prezența soldaților israelieni este necesară.

„Nu a fost acasă de când a început războiul. A spus că s-ar putea să vină peste 3 săptămâni, în cazul în care lucrurile nu se complică”, a mai spus orădeanul, mândru de fiica lui.

„Folosesc civilii ca scuturi umane”

Zilele trecute, pentru televiziunile naționale din România, Hannah a declarat și ea că este mândră că face parte din armata israeliană.

„Cât privește frica, e un sentiment firesc, doar că atât timp cât sunt militar astfel de sentimente nu ne permitem să avem. Înainte de această nenorocire consideram că este o mare diferență între militarul bărbat și militarul femeie. Acum nu mai sunt de aceeași părere. Și o femeie poate lupta cu eficiență și sunt mândră că fac parte din această armată”, a spus tânăra, într-un interviu pentru KanalD.

Ea a mai declarat că militanții Hamas nu vor pacea. „Să nu mă înțelegeți greșit, dar lumea nu prea știe ce înseamnă Hamas și se creează impresia că ei sunt reprezentanții unui popor. Nu este așa, Hamas sunt teroriști, iar crima este modul lor de viață. Comunitatea internațională ar trebui să vadă crimele Hamas din Gaza, pentru că ei acolo folosesc civilii ca scuturi umane. E greu să spun eu ce ar trebui să primească (n.r. în schimbul ostaticilor), probabil dacă ați întreba un părinte al cărui copil a fost răpit, el ar da totul, chiar viața lui. Ca militar, eu mă gândesc că trebuie să îi eliberăm, dar cum? Nu știu încă, însă sunt convinsă că sunt ofițeri care au făcut cel mai bun plan posibil”, a mai spus Hannah Georgiana Avram.

Soluția militară este cea pe care și tatăl ei o așteaptă. În interviul publicat marți seară pe YouTube, orădeanul a fost întrebat ce rezolvare vede pentru conflict și răspunsul lui a vizat armata.

„Soluțiile sunt propuse de militari, și asta mă liniștește. Nu vreau să intru pe teritoriul politic, problemele politice le vom rezolva noi aici în Israel după ce se liniștește totul și când vor fi din nou alegeri. Dar cred că militarii vor găsi cea mai bună soluție. (...) Eu sper din tot sufletul că mai există genii militare care să vină cu o soluție pe care eu să n-o pot imagina în momentul de față, dar să scurteze acest conflict”, a declarat bărbatul.

De asemenea, amândoi orădenii au vorbit despre nevoia ca toți cei peste 200 de ostatici din Israel să fie salvați din mâinile teroriștilor Hamas.

„În Gaza nu există rațiune”

Cei care au urmărit discuția transmisă în direct le-au adresat Alinei Tomer și lui Alin Avram multe întrebări despre conflict, încercând să înțeleagă, de pildă, cu ce bani au construit teroriștii Hamas tunelurile prin care au reușit acum să pătrundă în Israel, cum au reușit să treacă granița spre kibbutz-urile unde au masacrat atât de mulți oameni și, până la urmă, cum se va stinge conflictul între evrei și palestinieni. Răspunsurile sunt greu de dibuit chiar și de oamenii care locuiesc acolo.


Alina Tomer și Alin Avram, doi orădeni care locuiesc în Israel, au comentat conflictul cu teroriștii Hamas

Clar este că cei doi orădeni sunt convinși că Israelul are dreptate în a tăia alimentarea cu energie electrică sau apă în Fâșia Gaza, un aspect intens dezbătut în spațiul internațional în ultimele zile. „Este dreptul nostru de a ne apăra. Ăia au venit, au omorât 1.400 de oameni, au răpit 250, și sunt unii care spun de ce ripostăm. Ce era să facem? (...) În Gaza nu există rațiune”, a declarat Alin Avram.

De asemenea, bărbatul a spus că lucrurile sunt greu de înțeles pentru cei care nu locuiesc acolo. „Europa nu știe ce înseamnă Orientul Mijlociu și nici ce înseamnă musulmanii”, a mai spus el.

El a vorbit și despre cei 6.000 de palestinieni aflați în închisorile din Israel, ca un argument că evreii i-au tratat civilizat pe teroriști, spre deosebire de răspunsurile violente ale acestora.

În același interviu, Alin Avram a precizat și că familia sa își dorește să revină în România, având o casă în șantier în Cefa, județul Bihor.

Totodată, orădeanul a spus că viața în străinătate l-a făcut un patriot mai mare. „Aici am învățat să iubesc România mai mult decât am învățat în România. Aici sărbătorim 1 Decembrie de fiecare dată cu drapel și fetele se îmbracă în ii, cum n-am făcut-o niciodată în România”, a mai spus el.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Zi-mi că ești din Balcani, fără să-mi spui că ești din Balcani
Merg pe front cu unghii false, am iPhone 12 / 13 și nu ratez ocazia să-mi fac selfiuri în baie, orice s-ar întâmpla.
Postat 02 Noiembrie 2023, 08:14 de Vio_427
Marea Resetare are l-a Oradea o mulțime de clienți creduli. Selectați cele 3 articole de mai jos și învățați.
[02.11, 07:40] MT: https://m.activenews.ro/opinii/Ultima-faza-a-Marii-Resetari-Al-III-lea-Razboi-Mondial-Un-candidat-la-presedintia-SUA-rosteste-Adevarul-Interzis-185148 [02.11, 07:49] MT: https://anonimus.ro/2023/09/razboaiele-americii/ [02.11, 07:54] MT: https://m.activenews.ro/opinii/Covid-Schimbarea-Climatica-Ucraina-Israel...-%E2%80%93-Se-strange-latul-Marii-Resetari-185181
Postat 02 Noiembrie 2023, 08:01 de KP
@ KP
Ocidentul este constient de invazia pasnica musulmana. Nu l-a asteptat pe Netanyahou. Crimele musulmane impotriva ocidentului si crestinilor in general au inceput de citiva Ani. Poate intr-o zi o sa-i multumim la Netanyahou ca ne-a aratat curajul.
Postat 01 Noiembrie 2023, 23:59 de Piranda
KP aka mama Omida
E mândră nu e proastă ca tine. Doar tu te bucuri când Putin bombardează un spital în Ukraina și acum o dai le pacifista ::::))) ASTA E INCEPUTUL SFARSITULUI PT RUSIA.
Postat 01 Noiembrie 2023, 22:23 de Sandu2100
Și e chiar mândră orădeanca noastră de origine ...
... de bombardarea spitalelor și taberelor de refugiați de către conaționalii ei de acum. Se bucură prostimea care nu pricepe, văzând aplombul israelian în Gaza, că ce se întâmplă acum este începutul sfârșitului pentru Europa vestică, și că invazia musulmană "pașnică" devine o realitate pentru Occident. Și asta doar pentru că Netanyahu încearcă să-și mascheze lipsa de credibilitate și de bune intenții pentru tot Israelul.
Postat 01 Noiembrie 2023, 22:16 de KP
Erdogan islamistul
Daca "dottore" Ponta nu cadea din functia de prim ministru ne trezeam in Romania (cu toata opozitia de atunci a populatiei), cu cea mai mare moschee din Europa! Asta ca Erdogan cu propaganda lui islamista alaturi de islamiti sa fie bine instalati si in zona central-est Europeana.
Postat 01 Noiembrie 2023, 19:58 de OrbanKula
@ Timi
Aveti dreptate in ceea ce spuneti! Intrebarea este :se stie in Romania (si in Bihor) cite zeci de mii din astia sint? Nu cred! In Oradea sint foarte multi.
Postat 01 Noiembrie 2023, 17:59 de Piranda
No-Go Zones
Stiu occidentalii cate astfel de zone au in tarile lor, zone controlate de islamisti si in care nu poate sa intre nici politia. Stiu ei bine pt ca ei i-au importat.
Postat 01 Noiembrie 2023, 17:34 de Timi
Bine ça se informeaza!
Europa stie ce Sint musulmanii! Romania mai putin. Bihorenii , nu este treba lor, la ei cintec, joc si voie buna. Multimesc celor Care au avut curajul sa aduca realitatea in fata tuturor.
Postat 01 Noiembrie 2023, 17:30 de Piranda
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON