URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2023, 15:28

O nouă provocare: Andrei, elevul din Oradea care a strâns peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile de la sate, face o nouă colectă (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Andrei Popovici, elev în clasa a VI-a la Școala Dacia din Oradea, care, în urmă cu un an, a reușit să adune peste 1.000 de cărți pentru bibliotecile din mediul rural din Bihor, a dat startul unei noi campanii.

Adolescentul a lansat noua ediție a acțiunii pe care a denumit-o „Provocarea lui Andrei - donează o carte!” duminică, de Ziua Culturii Naționale, printr-o înregistrare video postată pe pagina de Facebook a campaniei.

Andrei Popovici va începe să colecteze cărți donate pe 25 ianuarie. Cutii pentru cărți vor fi puse în școlile din Oradea, dar și la papetăria Mona, de pe strada Meșteșugarilor nr. 73, iar toate volumele vor ajunge apoi în mâinile elevilor bihoreni din mediul rural.

De data aceasta, inițiatorul campaniei a gândit și o perioadă de înscrieri, pentru bibliotecile rurale sau școlile de la țară care vor să înființeze o bibliotecă. Dacă vor să primească volumele pe care Andrei le va strânge în Oradea, trebuie să trimită o scrisoare de intenție la adresa provocarealuiandrei@gmail.com. „Mesajul trebuie să conțină numele beneficiarului propus, persoana și datele de contact, precum și câteva rânduri, în care să se motiveze de ce doresc acest lucru”, a transmis Andrei. Data limită pentru înscrieri este 24 ianuarie.

Elevul din Oradea își dorește ca această ediție a campaniei să se încheie pe 15 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, când speră că va putea preda cât mai multe cărți bibliotecii rurale pe care o va alege ca beneficiar.

„Consider că încurajarea lecturii prin implicarea voastră, a tuturor, duce la crearea de noi perspective în viața tuturor. Vă aștept alături de mine!”, a spus adolescentul.

Andrei Popovici a organizat prima campanie de strângere de cărți pentru copii în 2021, când a reușit să adune 1.200 de cărți, pe care apoi le-a donat către două biblioteci de la țară.

Adolescentul a mai inițiat un program civic: a început să-și amenajeze o mini-grădină de legume în fața blocului, îndemnându-și și colegii de clasă și de școală să facă la fel, pentru a nu irosi zone verzi importante din oraș.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Micul gradinar
Andrei, în cărțile pe care le-ai citit pina acum, ai intilnit poezioara care începe cu versul acesta :"Eu sunt micul gradinar/Am o...." sunt convinsa.Succes!
Postat 16 Ianuarie 2023, 19:42 de Simonette
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON