URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Decembrie 2021, 11:14

Provocarea lui Andrei, un succes! Cum a reuşit un copil din Oradea să doteze cu sute de cărţi două biblioteci de la ţară (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un elev de clasa a V-a de la Şcoala Gimnazială Dacia, Andrei Popovici, a reuşit să facă în două săptămâni ce n-au făcut autorităţile în ani de zile: a dotat cu sute de cărţi două biblioteci în două sate din Bihor unde copiii nu aveau acces la prea multe cărţi.

Andrei a convins colegi de şcoală, dar nu numai, să doneze din cărţile lor şi aşa a adunat peste 1.200 de volume!

Ajutat de alţi elevi

„Provocarea lui Andrei: donează o carte!” a început de Moş Nicolae, când, cu ajutorul mamei sale, copilul a anunţat comunitatea orădeană de planul său. Pasionat de lectură şi, mai ales, de cărţile cu subiect istoric, Andrei şi-a propus să doneze cărţi unei biblioteci din mediul rural, pentru ca şi copiii de la ţară să aibă şansa să descopere fascinanta lume a poveştilor.

Elevul a pus cutii anume în şcoala în care învaţă, dar şi în altele din oraş, şi şi-a îndemnat colegii să doneze cărţile de care nu mai au nevoie.

„Colegii de clasă ai lui Andrei și din școala Gimnazială Dacia, dar și de la alte școli, au primit cu bucurie și entuziasm acest demers și au răspuns în număr mare "provocării lui Andrei", donând multe cărți. În curând, cutiile inscripționate cu "Provocarea lui Andrei, donează o carte!", s-au umplut cu volume de povești minunate, dicționare și alte lecturi încântătoare”, a spus mama copilului, Monica Popovici.

Cele peste 1.200 de volume adunate au ajuns acum în două biblioteci din mediul rural.

Un sat, o bibliotecă

Prima este cea din satul Sânlazar, comuna Chișlaz, unde părintele din sat, Andrei Cionca, a înființat o bibliotecă pentru copiii din comunitate, peste 50 la număr, pentru ca aceștia să aibă acces la o educație de calitate. În sat nu există altă bibliotecă, școala s-a desființat, iar copiii frecventează școala din centrul de comună.

De asemenea, Andrei a dus sute de cărţi la școala din Chiraleu, tot din comuna Chișlaz. Volumele sunt temelia bibliotecii ce, astfel, s-a înfiinţat aici.

„Andrei e foarte fericit că a reușit să ajute și să doteze două biblioteci din mediul rural, unde sunt copii care iubesc cartea, și se bucură că acum pot fi mai aproape ea. Le mulțumim partenerilor nostri în acest proiect: Școala Gimnazială Dacia, Școala Octavian Goga, Liceul Teoretic "Lucian Blaga", Școala Gimnazială nr.16, Asociația Raza de Soare 2010, Ovidan și Papetăria Mona”, a mai transmis mama copilului.

Elevul este decis să îşi continue proiectul şi anul viitor, ca să mai doteze şi alte biblioteci din Bihor.

Totodată, Andrei a ţinut să le mulţumească colegilor de clasă şi de școală și tuturor copiilor și bihorenilor care au răspuns provocării sale, directoarei Şcolii Dacia, Carmen Cosman, şi dirigintei lui, Lavinia Raţiu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Dictionare
O carte buna e un cadou de Crăciun foarte nimerit. De obicei se scrie o dedicație, ceva de bine.... Ce dicționare au donat? Ca nu -, i totuna roman japonez/chinez cu maghiar - roman sau roman - limbi de circulație internațională.
Postat 26 Decembrie 2021, 14:12 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON