URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iulie 2022, 20:02

O nouă ediție a concursului de atelaje la Oșorhei. Vezi care a fost atmosfera! (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a 12-a ediţie a concursului de atelaje cu doi cai, din Oșorhei, a avut loc duminică pe păşunea Berkes din comună. Competiţia a fost una amicală şi a adunat la start 20 de echipe din România şi din Ungaria.

Concursul din acest an, organizat în cadrul Zilelor comunei Oşorhei, a presupus probe în cadrul cărora participanţii s-au întrecut în precizie şi în viteză.

Una dintre acestea a fost cu obstacole, marcate cu jaloane de la 1 la 20, aşezate la o distanţă de 160 de cm. Participanții au trebuit să mâne caii și atelajele printre acestea, fără a depăşi timpul de bază de 188 de secunde. Fiecare jalon atins a fost sancţionat cu 3 puncte, iar fiecare secundă depăşită din timpul acordat iniţial a adăugat 0,5 puncte de penalizare.

Cea de-a doua probă a fost una de viteză, numită Vânătoresc, în cadrul căreia distanța dintre jaloane a fost mai mare, însă concurenţii au fost penalizați cu câte 5 puncte dacă le-au atins, iar timpul pentru finalizarea traseului a trebuit să fie cât mai scurt.

Între probe, câțiva dintre cei circa 200 de spectatori prezenți s-au fotografiat lângă trăsuri și cai, iar unii au făcut și plimbări cu atelajele.

plimbare cu trăsura

Concursul de atelaje de duminică a fost unul între prieteni, a declarat pentru BIHOREANUL primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor, şi el unul dintre concurenţi. La noi există o reciprocitate. Eu, săptămâna trecută, am fost la Roşiori la un alt concurs, iar în 10 septembrie voi merge în Ungaria la un altul. Ei vin la noi, noi mergem la ei. Din păcate este un sport rar întâlnit la noi în ţară şi sunt concurenţi mai puţini. Este şi costisitor, poţi ajunge să investeşti până la 60.000 de euro. De exemplu o trăsură costă de la 5.000 la 12.000 de euro", a spus Gligor.

Un veteran al concursurilor de acest gen este Csorba Carol (foto jos), în vârstă de 74 de ani, membru al Clubului Sportiv Oșorhei, care, mânat de pasiunea pentru cai, practică acest sport de aproape 20 de ani. Caii trebuie antrenaţi zilnic, iar eu mă ocup de ei. Nu vreau să câştig neapărat cupe, doar vreau să fac cursa frumoasă şi caii să meargă bine", a punctat Csorba, care, alături de secundul său din echipă, a ocupat locul I în prima probă cu obstacole.

Csorbai Carol, C.S. Oșorhei

Primarul Ioan Gligor a anunţat pentru perioada 12-14 august cea de-a patra ediţie a Campionatului Balcanic de atelaje, tot pe păşunea Berkes. În cadrul acestuia, concurenţii se vor întrece pentru calificările la Campionatul Mondial din Italia de atelaje de trei stele, la patru cai, şi la Campionatul European din Olanda de trei stele, la doi cai, competiţii ce vor avea loc în 2022, fiind organizate de Federaţia Ecvestră Internaţională.

Vezi mai jos clasamentul final transmis de organizatori:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON