URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Martie 2023, 16:30

O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin”

O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin” (foto: Teatrul Regina Maria)
O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin” (foto: Teatrul Regina Maria)
O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin” (foto: Teatrul Regina Maria)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt chemați la teatru cu o nouă comedie. Este vorba despre spectacolul „Locotenentul din Inishmore” de Martin McDonagh, dramaturg irlandez care semnează și filmul The Banshees of Inisherin (Spiritele din Inisherin), film care a fost premiat cu două Globuri de Aur și este nominalizat pentru 9 premii Oscar la ediția din acest an.

Umor negru, absurd

„Locotenentul din Inishmore” este regizat la Teatrul Regina Maria de Ovidiu Caița, iar premiera spectacolului va avea loc sâmbătă de la ora 19, în Sala Mare. 

Regizorul a mai montat trei piese pe scena Teatrului Regina Maria: „Biloxi Blues” (2011) și „Seara de ajun” (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, respectiv „Sufocare sau Jurnalul unui sinucigaș cronic” (2018).

Piesa „Locotenentul din Inishmore”  a fost pusă în scenă pentru prima oară de Royal Shakespeare Company la The Other Place, Stratford-upon-Avon în anul 2001 și se numără printre cele mai de succes texte scrise de dramaturgul irlandez Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi europeni contemporani, a transmis miercuri printr-un comunicat Ramona Nemeș, secretarul artistic al Teatrului Regina Maria. 

„Martin McDonagh este cunoscut pentru umorul său negru absurd, violent, specific stilului teatral in-yer-face al cărui reprezentant este. Textele sale i-au adus numeroase premii, dintre care două Globuri de Aur pentru Cel mai bun scenariu original, primul, în 2018, pentru „Trei panouri publicitare lângă Ebbing, Missouri” (titlu original: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), iar cel de-al doilea, anul acesta, pentru „Spiritele din Inisherin” (titlu original: The Banshees of Inisherin), film care are în palmares încă două Globuri de aur și nouă nominalizări la premiile Oscar din 2023”, mai precizează același comunicat.

Una dintre cele mai bune piese... 

Piesa „Locotenentul din Inishmore” a câştigat în 2003 Premiul Olivier la categoria „Cea mai bună comedie nouă”, în 2006 a primit o nominalizare la premiul Tony Pentru cea mai bună piesă, iar în 2014 a fost clasată în The Daily Telegraph drept una dintre cele mai bune 15 piese scrise vreodată.

„Spectacolul este o comedie neagră în care totul se desfășoară în extremă și care explorează teme precum violența, terorismul și consecințele extremismului. Prin intermediul umorului și al satirei aduce un comentariu la absurditatea violenței politice și oamenilor care sunt dispuși să întreacă limite morale, legale și logice deopotrivă pentru a-și proteja ideologia, fie ea doar personală”, transmite TRM.

Acțiunea are loc în Irlanda în timpul anilor '90, iar spectacolul urmărește povestea lui Padraic, un terorist nemilos al Armatei de Eliberare Națională Irlandeză (INLA), care se întoarce în orașul său natal pentru a rezolva o situație de familie ce necesită intervenție imediată. În urma acestui element declanșator, atât el, cât și celelalte persoane implicate, pășesc într-un cerc vicios al răzbunării care transformă mici evenimente, altfel lipsite de dramatism, într-o mișcare absurdă de justițiarism extrem.

(foto: Teatrul Regina Maria)

Nerecomandat copiilor

Traducerea textului a fost realizată de Bogdan Budeș, decorul spectacolului este semnat de scenografa orădeană Oana Cernea. 

Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Eugen Neag, Alin Stanciu, Giorgiana Coman, Tudor Manea, Pavel Sîrghi, Ciprian Ciuciu, Răzvan Vicoveanu.

(foto: Teatrul Regina Maria)

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani. 

Următoarele reprezentații vor avea loc în data de 12 martie și 7 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele s-au pus în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12:00 la 18:00, miercuri și vineri între orele 10:00 și 14:00, sâmbătă între orele 11:00 și 13:00 sau cu o oră înainte de spectacole) și online pe Eventim.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON