URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 31 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mie-mi plac tipii de la ONG-ul Pro Infrastructura. Din câte știu, e o organizație imaginată de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, de la care aflăm multe dintre dedesubturile care ne fac să nu avem autostrăzi decât pe hârtie și la prețuri exorbitante.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Justiţia din Bihor a învins săptămâna trecută DNA Oradea, dar şi societatea bihoreană. La capătul a 9 ani de procese, fostul boss al UDMR şi al CJ Bihor, Alexandru Kiss, a fost achitat pentru fapte de corupţie pentru care în 2018, în prima fază a procesului, Tribunalul îl condamnase la 8 ani de închisoare, iar pe doi dintre tovarăşii săi de dosar - patronul Selina, Beneamin Rus, şi cetăţeanul ungar Bojtor Vilmos, prin intermediul căruia politicianul şi amicul său, Alexandru Mudura, fondatorul Lotus Center, au încasat şpăgi de 4,3 milioane euro - la 4 şi respectiv la 6 ani de închisoare.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 17 martie 2023 Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras autorizația de funcționare a societății de asigurare Euroins, aspect foarte discutat în spațiul public. Cu toate acestea, nici comunicatele oficiale, nici știrile de presă nu prezintă întreaga realitate a acestui act, astfel încât se pot crea confuzii în practică, majoritatea fiind, evident, profitabile statului, care „scapă” de niște datorii.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
08 Martie 2023, 16:30

O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin”

O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin” (foto: Teatrul Regina Maria)
O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin” (foto: Teatrul Regina Maria)
O nouă comedie la Teatrul Regina Maria, după un text de Martin McDonagh, care semnează și „The Banshees of Inisherin” (foto: Teatrul Regina Maria)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii sunt chemați la teatru cu o nouă comedie. Este vorba despre spectacolul „Locotenentul din Inishmore” de Martin McDonagh, dramaturg irlandez care semnează și filmul The Banshees of Inisherin (Spiritele din Inisherin), film care a fost premiat cu două Globuri de Aur și este nominalizat pentru 9 premii Oscar la ediția din acest an.

Umor negru, absurd

„Locotenentul din Inishmore” este regizat la Teatrul Regina Maria de Ovidiu Caița, iar premiera spectacolului va avea loc sâmbătă de la ora 19, în Sala Mare. 

Regizorul a mai montat trei piese pe scena Teatrului Regina Maria: „Biloxi Blues” (2011) și „Seara de ajun” (2015), ambele premiate în secțiunea Concurs a Festivalului Internațional de Teatru Oradea, respectiv „Sufocare sau Jurnalul unui sinucigaș cronic” (2018).

Piesa „Locotenentul din Inishmore”  a fost pusă în scenă pentru prima oară de Royal Shakespeare Company la The Other Place, Stratford-upon-Avon în anul 2001 și se numără printre cele mai de succes texte scrise de dramaturgul irlandez Martin McDonagh, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi europeni contemporani, a transmis miercuri printr-un comunicat Ramona Nemeș, secretarul artistic al Teatrului Regina Maria. 

„Martin McDonagh este cunoscut pentru umorul său negru absurd, violent, specific stilului teatral in-yer-face al cărui reprezentant este. Textele sale i-au adus numeroase premii, dintre care două Globuri de Aur pentru Cel mai bun scenariu original, primul, în 2018, pentru „Trei panouri publicitare lângă Ebbing, Missouri” (titlu original: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri), iar cel de-al doilea, anul acesta, pentru „Spiritele din Inisherin” (titlu original: The Banshees of Inisherin), film care are în palmares încă două Globuri de aur și nouă nominalizări la premiile Oscar din 2023”, mai precizează același comunicat.

Una dintre cele mai bune piese... 

Piesa „Locotenentul din Inishmore” a câştigat în 2003 Premiul Olivier la categoria „Cea mai bună comedie nouă”, în 2006 a primit o nominalizare la premiul Tony Pentru cea mai bună piesă, iar în 2014 a fost clasată în The Daily Telegraph drept una dintre cele mai bune 15 piese scrise vreodată.

„Spectacolul este o comedie neagră în care totul se desfășoară în extremă și care explorează teme precum violența, terorismul și consecințele extremismului. Prin intermediul umorului și al satirei aduce un comentariu la absurditatea violenței politice și oamenilor care sunt dispuși să întreacă limite morale, legale și logice deopotrivă pentru a-și proteja ideologia, fie ea doar personală”, transmite TRM.

Acțiunea are loc în Irlanda în timpul anilor '90, iar spectacolul urmărește povestea lui Padraic, un terorist nemilos al Armatei de Eliberare Națională Irlandeză (INLA), care se întoarce în orașul său natal pentru a rezolva o situație de familie ce necesită intervenție imediată. În urma acestui element declanșator, atât el, cât și celelalte persoane implicate, pășesc într-un cerc vicios al răzbunării care transformă mici evenimente, altfel lipsite de dramatism, într-o mișcare absurdă de justițiarism extrem.

(foto: Teatrul Regina Maria)

Nerecomandat copiilor

Traducerea textului a fost realizată de Bogdan Budeș, decorul spectacolului este semnat de scenografa orădeană Oana Cernea. 

Din distribuție fac parte actorii: Richard Balint, Eugen Neag, Alin Stanciu, Giorgiana Coman, Tudor Manea, Pavel Sîrghi, Ciprian Ciuciu, Răzvan Vicoveanu.

(foto: Teatrul Regina Maria)

Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 14 ani. 

Următoarele reprezentații vor avea loc în data de 12 martie și 7 aprilie, de la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele s-au pus în vânzare la agenția teatrului (deschisă marți și joi de la ora 12:00 la 18:00, miercuri și vineri între orele 10:00 și 14:00, sâmbătă între orele 11:00 și 13:00 sau cu o oră înainte de spectacole) și online pe Eventim.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5545 RON
  • 1 EUR = 4.9485 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON