URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 22 SEPTEMBRIE 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mi-ar fi plăcut să asist la o dezbatere publică a candidaţilor la Primăria Oradea. Dacă mulţi ar fi fost curioşi să vadă cum îl încolţesc chalengerii pe favoritul Florin Birta, eu aş fi vrut să aflu şi alte lucruri care pot determina viitorul urbei. Am constatat, din programele prezentate, că niciun candidat n-a spus clar ce va face cu proiectele în derulare, cu cele ce urmează să înceapă şi cu cele aflate doar în faza de început. Să fie acesta un semn că distinşii contracandidaţi ai liberalilor nici nu-şi imaginează să ajungă la butoanele Primăriei?
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Nu cred că există zi în care diverşi politicieni şi colegi de-ai lor din administraţie să nu cadă acest examen. Iar liberalii - zic de ei fiindcă ei sunt acum la butoane - nu fac, din păcate, excepţie. Prima zi a anului şcolar a fost cea în care şi-a luat un 4 chiar şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, prin interdicţia stupidă de a permite accesul jurnaliştilor în unităţile de învăţământ...
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât de greu ar pica unora, pronostichez că în bătălia pentru Primăria Oradea şi pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor zarurile au fost aruncate. Cred, deci, cu variate argumente - politice, administrative, psiho-sociale, electorale - că viitorul primar se numeşte Florin Birta, iar viitorul preşedinte de judeţ Ilie Bolojan.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Alegerile de anul acesta mă duc cu gândul la modelul şi actriţa Farrah Fawcett, o frumuseţe celebră în anii '70-'80, a cărei plecare în lumea celor drepţi a trecut aproape neobservată. De ce? Pentru că a avut ghinionul să moară în aceeaşi zi cu Michael Jackson, când internetul era să se blocheze la nivel global din pricina căutărilor despre subiect. Aşa sunt şi alegerile de anul acesta - au neşansa să se întâmple în anul Covidului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veţi vota în funcţia de primar al Oradiei pentru mandatul 2020-2024?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Potrivit acestui cod, autonomia locală se exercită de către autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor. În condiţiile legii, se pot constitui autorităţi ale administraţiei publice locale şi la nivelul subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, cum este situația Municipiului București, împărțit în sectoare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Leptospiroza este una dintre cele mai răspândite zoonoze (boli infecţioase ale animalelor care se pot transmite la om), existând cazuri în toate continentele, dar mai ales la tropice. Există cazuri de boală şi la noi. Boala este produsă de leptospire, care aparţin grupului de spirochete (bacterii spiralate), responsabile şi de alte boli, cum ar fi sifilisul, febra recurentă şi altele.
29 Noiembrie 2019, 15:45

"O luptă pentru dreptate": Daniel Vulcu continuă procesele cu CJ Bihor şi acuză că a fost îndepărtat din Teatru şi ca actor 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Manager al Teatrului Regina Maria pentru încă o zi, Daniel Vulcu a susţinut, într-o conferinţă de presă, că ar avea dreptul la reluarea evaluării nelegale, dar şi la realizarea unei evaluări finale, care i-ar putea da şansa la un nou mandat. În plus, Vulcu a dezvăluit că, din iunie, nu mai este actor al Teatrului şi că s-a dorit îndepărtarea lui ca profesionist din instituţie, inclusiv prin eliminarea spectacolelor în care juca.

"Au tras de timp"

Întors pentru câteva zile la cârma Teatrului Regina Maria, până când îi expiră contractul, Daniel Vulcu a prezentat, vineri, în foaierul instituţiei, detalii legate de situaţia sa, denunţând atitudinea şefilor şi juriştilor Consiliului Judeţean, precum şi a conducerii interimare a instituţiei faţă de el.

În primul rând, managerul a subliniat că, chiar şi după ce Curtea de Apel Oradea a stabilit prin sentinţă definitivă că a fost destituit nelegal, şefii CJ Bihor şi juriştii au "tras de timp" în ceea ce priveşte repunerea lui în funcţie. Practic, Vulcu şi-a reprimit postul pentru câteva zile, din 27 până în 30 noiembrie, deşi sentinţa a fost dată pe 15 noiembrie. 

Dreptul la evaluare 

Totodată, managerul Teatrului Regina Maria a subliniat că în sentinţa Tribunalului Bihor, menţinută de Curtea de Apel, este indicat faptul că trebuie să se revină la situaţia de dinaintea evaluării nelegale prin care a fost mazilit. 

"Această anulare (n.r. – a dispoziţiei de destituire a lui Vulcu) produce efecte asupra tuturor drepturilor de care reclamantul a fost lipsit, fiind prin urmare repus în situaţia anterioară încetării contractului de management (...). Cu alte cuvinte, efectele nulităţii retroactivează până la momentul emiterii Dispoziţiei 128 (n.r. – cea de mazilire), părţile fiind puse în situaţia anterioară, prezumându-se existenţa neîntreruptă a raportului de muncă dintre părţi pe perioada cuprinsă între data emiterii dispoziţiei şi data reintegrării", a citat el din motivarea judecătorilor Tribunalului.

Drept urmare, directorul pretinde că ar trebui să i se refacă evaluarea anuală, chiar dacă contractul îi expiră pe 30 noiembrie, iar juriştii CJ Bihor susţin că e imposibil

În plus, arată el, legea impune la finalul oricărui mandat organizarea unei evaluări finale, adică pe toţi anii în care s-a aflat la cârma Teatrului. Procedura nu ar fi în van, spune Vulcu, căci, potrivit normelor în vigoare (OUG 189 din 2008, actualizată), dacă ar fi notat cu peste 9, ar avea dreptul de a prezenta spre evaluare un nou proiect de management, care să fie baza încheierii unui nou contract, fără ca la acea procedură să poată participa şi alţi candidaţi.

Despăgubiri de 20.000 de euro

Directorul Teatrului Regina Maria este decis, deci, să continue acţiunile în instanţă. "În primul rând voi merge pe contencios pentru nepunerea în aplicare a hotărârii instanţei. De asemenea, voi depune o reclamaţie legată de faptul că interimatul doamnei Rîmbu a fost unul nelegal, prelungit mai mult decât permite legea. Voi avea o întâlnire cu un alt avocat, specialist în penal, pentru a acţiona pe persoană, nu pe Consiliu, pe cine considerăm noi că a greşit şi greşeşte în continuare în privinţa hotărârilor care au fost luate", a spus Daniel Vulcu, fără a prezenta nume.

"Este o luptă pentru dreptate. Atâta tot", a susţinut Vulcu, subliniind că nu e vorba de faptul că s-ar "agăţa" de postul de director. 

În conferinţă, el a precizat că are semnale că juriştii CJ Bihor încearcă să găsească o modalitate să-l despăgubească doar cu diferenţa de bani dintre salariul său de manager şi cel de actor, pe perioada de un an şi jumătate. Or, arată managerul, acest lucru este absurd, căci instanţa subliniază că va primi "despăgubiri materiale reprezentând remuneraţia de care ar fi beneficiat potrivit contractului de management". Suma ar fi de circa 20.000 de euro. 

Scos de pe afiş: "Un punct dureros"

Vineri, Daniel Vulcu a făcut şi dezvăluiri. El a spus că, din luna iunie a acestui an, nu mai este actor al Teatrului Regina Maria, după o carieră bogată, de peste 30 de ani.

La începutul verii trecute, el s-a pensionat la cerere. Atunci a semnat un contract de colaborare cu Teatrul, care i-a expirat în luna iunie a acestui an. "Este un punct dureros şi sensibil. Începând din iunie anul acesta nu mi s-a mai prelungit contractul de actor, ba mai mult, toate spectacolele care se jucau cu sală plină – "Domnul Jurdan", "Arta Adulterului", "Şi miniştrii calcă strâmb" - au fost scoase de pe afiş. Nu există nicio motivaţie din partea instituţiei, de exemplu că nu se mai vindeau", a spus Vulcu. 

El a spus că la finalul contractului de colaborare a primit un telefon de la "domnul care temporar este în funcţia de director artistic, i-am uitat numele", a spus sarcastic Vulcu, referindu-se la Andrian Locovei. "Mi-a spus: Noi am hotărât să vă dăm pentru colaborare la spectacole - de exemplu "Scripcarul pe acoperiş", că ăla chiar n-au avut cum să-l scoată de pe afiş - suma de 300 de lei pe reprezentaţie", a povestit Vulcu, susţinând că, de fapt, ar fi trebuit să exite o negociere pentru prelungirea contractului. 

"Le-am spus că atunci când vor să discutăm ceva serios să mă cheme", a spus Vulcu. "Drept urmare m-au înlocuit în spectacol cu domnul Borda (n.r. – directorul trupei Arcadia, Şerban Borda)", a continuat directorul, precizând că a fost scos şi din lista de actori de pe site-ul oficial al Teatrului. 

Tensiuni în Teatru

Daniel Vulcu a acuzat conducerea interimară a Teatrului că n-a jucat corect nici în alte situaţii, spunând că cei doi copii ai săi au fost singurii copii de actori care n-au fost chemaţi la castingul pentru muzicalul "Sunetul Muzicii". Mai mult, nici actriţa Georgia Căprărin, partenera lui de viaţă, n-ar fi anunţată de castingurile care se ţin la Teatrul Regina Maria înaintea unor producţii noi. 

El a spus că în toată această perioadă comunicarea cu directoarea interimară Elvira Rîmbu a fost "inexistentă". Mai mult, susţine managerul, a primit o adresă prin care i se cere să furnizeze o sumă de circa 3.000 de euro, bani care ar trebui recuperaţi în urma unui control al Curţii de Conturi, după ce un spectacol al cunoscutului regizor Bocsárdi László n-a mai fost realizat la Oradea. Directorul Vulcu plătise o sumă în avans, însă producţia a fost oprită după venirea noii conduceri.

Chiar şi aşa, întors pentru câteva zile la şefia Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu a decis să nu-i destituie - deşi a subliniat că ar fi putut să o facă - pe directorii trupelor "Iosif Vulcan" şi "Arcadia". "N-am făcut-o. Singuri îşi vor da cu stângu-n dreptul...", a precizat Vulcu, care a mai precizat că mulţi actori au primit reîntoarcerea sa, chiar şi pentru o perioadă scurtă, "cu bucurie şi speranţă".

Va urma...

Contactată de BIHOREANUL, fosta directoare interimară Elvira Rîmbu a spus că săptămâna viitoare va organiza o conferinţă de presă prin care va răspunde "la tot ce a invocat" Daniel Vulcu atât în conferinţă cât şi în şedinţele cu colectivul Teatrului Regina Maria. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
cand 2 non-valori manageriale se intalnesc
pentru noi, cei care mergem la teatru cu abonament subiectul cu revenirea dlui Vulcu este de maxim interes. am mai spus si repet, dna Elvira Rimbu are o samanta de nefericire si incompetenta care i se citeste de pe Marte! pacat ca orgoliul ridicol si figurile de aroganta ale dumneaei au scos din lumina scenei un om de calitatea dlui Vulcu! mangalaul ar putea sa ii pupe poalele, asa se intampla când doua non-valori umane si manageriale isi dau mana! cei care au de pierdut suntem noi, cei care platim abonamente si taxe si impozite. este o rusine ce s-a intamplat cu spectacolele de teatru (lipsa lor) in acest an!
Postat 29 Noiembrie 2019, 22:47 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.1224 RON
  • 1 EUR = 4.8583 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON