URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2015, 16:00

O generaţie pierdută: Monumentul Eva Heyman va fi dezvelit, joi, în Parcul Bălcescu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Memorialul Eva Heyman, dedicat tuturor copiilor şi tinerilor evrei deportaţi din Oradea în 1944, va fi dezvelit, joi, în Parcul Bălcescu. Proiectul este realizat de Asociaţia Tikvah (speranţă, în limba ebraică) cu sprijinul unor sponsori.

Monumentul o reprezintă pe Eva Heyman, adolescenta care a ţinut un jurnal în ghetoul din Oradea, pierind apoi la Auschwitz la vârsta de doar 13 ani. Mulajul statuii a fost realizat pro bono de sculptoriţa britanică Flor Kent, care a mai semnat şi alte statui ale unor copii refugiaţi expuse în gări din Londra, Praga şi Viena şi care va participa la evenimentul de joi.

Evenimentul va fi marcat, întâi, la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", unde, de la ora 14, se vor rosti câteva alocuţiuni şi vor fi expuse câteva dintre panourile expoziţiei despre Eva Heyman şi despre contextul evenimentelor din 1944, realizată de Asociaţia Tikvah în urmă cu trei ani.

Participanţii vor merge apoi în Parcul Bălcescu, în zona intrării dinspre străzile Sucevei şi Armatei Române, unde va avea loc dezvelirea monumentului ce o reprezintă pe Eva Heyman, aşezată pe o bancă, ţinând un jurnal în mână. Înainte de dezvelire, dacă vremea va permite, cei prezenţi vor asista la un scurt moment muzical al violonistului Levi Nicolae de la Filarmonica Oradea.

"Mulţumiri sunt datorate membrilor şi voluntarilor Asociaţiei Tikvah, care au lucrat neobosit, în regim voluntar, pentru a aduce acest proiect la îndeplinire. De asemenea, mulţumim sculptorului Flor Kent, autorităţilor locale şi centrale şi arhitectului Emodi Tamas. Finalmente, celor care au sprijinit proiectul din Oradea şi din alte părţi ale lumii şi care ne-au oferit încurajări şi donaţii în bani fără de care nu am fi reuşit", au precizat reprezentanţii Asociaţiei Tikvah într-o informare.

În fine, organizatorii precizează că cei care doresc pot să aducă o floare pentru a o depune la monumentul care aminteşte de copiii şi tinerii evrei care au pierit din Oradea în timpul Holocaustului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
da stie lupul
da stie lupul ca pt anumite lucruri sunt vinovati anumite persoane si nu popoare ,ca altfel ,in idea ta @pinonel si decembrie 89 ar fi greu de explicat , dar nu vreau sa prelungim aceasta discutie , eu ma duc cu fetitele mele la acest monument ducem o floricica si o sa le vorbesc despre oameni buni si oameni rai nicidecum despre popoare bune sau rele
Postat 14 Octombrie 2015, 13:17 de wolfzoleee
ori sunt, ori sunt
I.L.Caragiale, A.D. Xenopol , Vasile Alecsandri , Nicolae Iorga , Ion Mincu ???
Postat 14 Octombrie 2015, 13:02 de wolfzoleee
@tsd Multumesc!
Stie foarte bine acest lup in blana de oaie care sunt vinovatii pt. deportarea evreilor din Ardealul de Nord : ungurii! Nemtii erau Herrenvolk si-i priveau pe unguri ca pe niste Untermensch. Ungurii la randul lor s-au facut pres, numai sa-i vad nemti ca pe niste parteneri loiali! Foarte corecta si prea putin discutata relatia dintre evreii din Ardeal si unguri in perioada 1919-1040. Dupa Marea Unire evreii au fost singurii alaturi de unguri, au semnat ,,n" petitii adresate Ligii Natiunilor, cancelariilor occidentale, SUA, despre cum sunt oprimati de autoritatile romanesti. Rasplata comportamentului lor a venit cand se asteptau mai putin. Dupa ce au primit Ardealul de Nord, ungurii au rasplatit loialitatea evreilor : i-au trimis la moarte! Faptul ca acest individ, @wolfzoleee, neaga pt. ungurii de azi, urmasii celor din '44, orice responsabilitate fata de holocaust, arata ca el si ai lui (n)-au inteles nimic din tragedia din vara lui '44.
Postat 14 Octombrie 2015, 12:39 de pinonel
despre asumare
iar despre asumare, tin minte cum ne povestea bunica , ca aruncau peste gardul ghettoului mancare si haine pentru cei tinuti acolo printre care aveu prieteni , colegi , vecini etc etc .
Postat 14 Octombrie 2015, 12:30 de wolfzoleee
SAU...
@wolfzoleee: Ori sunt evrei,ori maghiari!
Postat 14 Octombrie 2015, 12:26 de TDS
da din punctul meu de vedere
@tds ;evrei care vorbesc maghiara in familie probabil o fac pt ca sunt maghiari ,iar in alta ordine de idei nu cred ca exista natie in a carei istorie daca cautam un pic nu gasim pete negre , iar eu ca si maghiar atata vina am pt deportarile facute din ardeal , cata vina are presedintele ales pt lagarele de exterminare , din punctul meu de vedere
Postat 14 Octombrie 2015, 12:20 de wolfzoleee
????????????
@wolfzoleee: Din punctul meu de vedere comentariul lui pinonenl este corect! Deportarea evreilor din Ardeal a fost dispusa de autoritatile hortyste! Prin urmare pinonel recomanda urmasilor acestora sa isi asume aceasta situatie. Pe de alta parte de multe ori mi-am pus intrebarea asta dar inca nu am gasit raspuns! Evreii din Oradea ( cel putin ) prefera sa vorbeasca in familie limba maghiara! Sincer nu pricep de ce! Oricum monumentul este bine venit dar mi se pare ca este amplasat marginal!
Postat 14 Octombrie 2015, 11:59 de TDS
de altfel
de altfel este o initiativa frumoasa , felicitari, si am sa particip la eveniment impreuna cu copii mei care sper sa nu aibe vreodata vreo tangenta cu oameni de genul care instiga la........
Postat 14 Octombrie 2015, 09:18 de wolfzoleee
frumos comentariu
adica sa se spuna clar si raspicat ,cu nume si prenume ce ? ungurii au facut ce ? au executat ordinele primite de neamul cui ? sa se spuna clar si raspicat
Postat 14 Octombrie 2015, 09:14 de wolfzoleee
O postare super!
Redau o postare care mi-a placut mult! O sa vedeti de ce! ,,Sper sa fie cata frunza, cata iarba, ungurii de pe aici, urmasii celor care i-au trimis in vara lui '44 pe evreii din Oradea, Marghita, s.a.m.d. in lagarele mortii! Noi, romanii, care n-avem nici in clin, nici in maneca cu deportarile facute atunci, ar trebui sa nu ne implicam defel, sa stam pe margine si sa-i numaram pe ungurii care se caiesc de gestul inaintasilor lor. Asa ar fi corect! Dupa cum ar fi CORECT sa se spuna clar si raspicat, cu nume/prenume de primar, de consilieri locali, de sef al politiei, al jandarmeriei, etc, ca ungurii i-au deportat, n-avem ce ,,sensibilitati" sa protejam! Aici era regimul de ocupatie al lui horthy, amiralul de Balaton, nu era sat fara caini.
Postat 13 Octombrie 2015, 19:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON