URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2022, 16:33

O firmă din Oradea și două din Galați vor proiecta și executa lucrările pentru prelungirea pistei Aeroportului (FOTO)

O firmă din Oradea și două din Galați vor proiecta și executa lucrările pentru prelungirea pistei Aeroportului (FOTO) foto: CJ Bihor
O firmă din Oradea și două din Galați vor proiecta și executa lucrările pentru prelungirea pistei Aeroportului (FOTO) foto: CJ Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea aeroportului orădean a semnat joi contractul pentru prelungirea pistei de aterizare - decolare, contra unei sume de peste 80 milioane lei, cu firmele care vor face proiectarea și execuția lucrărilor.

Acestea sunt Precon Transilvania SRL (din Oradea), în asociere cu Citadina 98 SA și Lemacons SRL (ambele din Galați), care au câștigat o licitație în care au concurat cu alte două asocieri de firme.

Potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor, în subordinea căruia este Regia Autonomă Aeroportul Oradea, valoarea proiectului este de 79,407 milioane lei (fără TVA), iar durata de execuție a fost stabilită prin contract la 13 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 7 luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Proiectul „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” este finanțat cu fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare.

Conform explicațiilor furnizate de directorul general al aeroportului orădean, Răzvan Horga, proiectul prevede nu doar prelungirea cu 400 metri a pistei de aterizare - decolare către satul Nojorid, așa încât aceasta să ajungă la o lungime de 2.500 metri și să permită operarea aeronavelor mari, de tip C – Boeing 737 seriile 300-900 și Airbus 320/321, ci și extinderea platformei de debarcare - îmbarcare, precum și achiziția de echipamente pentru întreținerea suprafețelor de manevră, de pildă a unui sistem de balizaj luminos și a instrumentelor de aterizare de precizie.

„Această modificare va reduce semnificativ gazele cu efect de seră și poluarea fonică generate de aeronave deasupra Municipiului Oradea”, arată comunicarea CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
adi13 aka Maikeltroll
Vad ca ești mai activ decât mine. Urmează tratamentul zilnic, se vede când nu îl urmezi.
Postat 04 Noiembrie 2022, 14:46 de Sandu2100
Penibil
Măi da ce activ ești, ???? sandu
Postat 04 Noiembrie 2022, 12:26 de Maikeltroll
adi13 aka Maikeltroll
Tu ești pe propagandă, nu te F pe tine părerea proprietarului, se pare proprietarul nu a vorbit urâtă, ăștia ca tine vorbesc urât. Sa făcut curățenie pe Bihon și ni mai poți comenta acolo, asa ca ai venit aici :::)))
Postat 04 Noiembrie 2022, 09:47 de Sandu2100
Sandu
Cel mai probabil, așa vorbea prin piață și păgubitul din Aleșd, acum suportă consecințele pentru tot restul vieții, ba mai mult a ajuns să se umilească,mai multe nu spun.
Postat 04 Noiembrie 2022, 08:31 de Maikeltroll
Traian
Comuniștii au congiscat, adică nu primești nimic și dacă comentai mergeai la canal. Crezi ca situația de acu e la fel? Crezi ca nu sunt oamenii despăgubiți??
Postat 04 Noiembrie 2022, 02:43 de Sandu2100
Nici comunisti nu construiau pe terenurile altora ci le nationalizau inainte
Doar neocomunistii astia tineri isi permit sa semneze contracte pe terenurile altora, nici macar nationalizare nu fac. Au invatat de la iliescu ca proprietatea privata e un moft si o pun in practica.
Postat 03 Noiembrie 2022, 18:08 de Traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON