URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2022, 20:18

Numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a crescut în Oradea de la 300 la aproape 2.000! Raportul DASO pe 2021

Numărul beneficiarilor de ajutor de încălzire a crescut în Oradea de la 300 la aproape 2.000! Raportul DASO pe 2021 foto: impact.ro

Numărul orădenilor care beneficiază de ajutor de încălzire este de şase ori mai mare decât în sezonul rece precedent.

5 x ajutor de încălzire

Potrivit raportului Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, numărul dosarelor depuse şi aprobate pentru obţinerea acestei forme de sprijin a urcat de la 305 la 1.906.

"Faţă de anul trecut 2020 – 202, când am avut 355 de solicitări de ajutor de încălzire, iarna acesta am avut 1.906 solicitări. Munca depusă de colegii mei care s-au ocupat de verificarea dosarelor a fost enormă", a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul DASO, Anca Grama.

Pe de o parte, directoarea a pus creşterea numărului de dosare pe seama scumpirii fără precedent a preţurilor energiei şi combustibililor. "În contextul creşterii de preţuri a crescut şi numărul de solicitări", a spus Grama.

Pe de altă parte, un factor important în majorarea numărului de dosare l-a constituit creşterea plafonului de venituri până la care se acordă această formă de ajutor.

"Dacă până anul trecut o persoană singură beneficia de ajutor de încălzire dacă înregistra venituri de până la 1.082 lei pe lună, din iarna aceasta suma a fost majorată la 2.053 lei. La fel, în cazul familiilor suma a crescut de la 800 lei la 1.386 lei pe membru de familie", a explicat Grama.

În plus, la cererea orădenilor, DASO a mai prelucrat dosare pentru acordarea suplimentului la energie care se acordă familiilor cu venituri mici pentru plata facturilor şi în afara sezonului rece.

283 de beneficiari de ajutor social

În ceea ce priveşte sprijinul orădenilor cu venituri mici, unde nivelul ajutorului social a rămas nemodificat la 142 lei pe lună pentru o persoană singură şi 255 lei pentru două persoane, numărul beneficiarilor s-a menţinut relativ constant.

Dacă în anul 2019 DASO a înregistrat 139 de dosare de ajutor social, în anul următor numărul lor a fost de 135 de dosare, pentru ca în 2021 să fie de 138 dosare. "Aici vorbim despre dosare de ajutor social care se acordă familiei. Chiar dacă dosarul e depus de un singur reprezentat al familiei, de acest ajutor beneficiază toţi membrii acelei familii", a declarat Grama.

Numărul beneficiarilor de ajutor social s-a menţinut şi el relativ constant, acesta fiind de 291 în 2019, 276 în 2020 şi 283 în 2021.

Nu munceşti, nu primeşti!

Pentru a familiariza persoanele fără venituri cu prestarea unei activităţi în banilor încasaţi, ca o formă de respect faţă de comunitate, DASO a iniţiat încă din anul 2019 campania "Nu munceşti, nu primeşti" prin care beneficiarii de ajutor social riscă să rămână fără el dacă nu participă la activităţi de salubrizare a unor zone din oraş.

Potrivit evidenţelor DASO, din cei 282 de beneficiari de ajutor social, au prestat munci în contul sumelor primite circa 45 de persoane. Diferenţa este oarecum justificată. "Ajutorul social se acordă pe familie iar din fiecare familie participă la munci o singură persoană. În plus, sunt scutiţi de aceste activităţi cei peste 65 de ani, mamele cu copii până în şapte ani şi persoanele cu dizabilităţi", a explicat Anca Grama.

Planuri de viitor...

În ceea ce priveşte obiectivele pentru anul 2022, conducerea DASO are, printre altele, în vedere punerea în funcţiune a Centrului de zi pentru copiii din zona străzii Gutenberg, unde construcţia clădirii este finalizată în proporţie de 80% (foto jos); relocarea Creşei 13 din strada Bumbacului - unde funcţiona în chirie -, într-un spaţiu achiziţionat de municipalitate în cartierul Ceyrat, precum şi achiziţionarea a încă două containere de locuit pentru persoanele de la Căminul de Noapte.

Directoarea DASO, Anca Grama, şi-a mai propus încheierea unui parteneriat cu unele organizaţii de tineret care să organizeze activităţi cu vârstnicii orădeni pentru a evita izolarea lor socială şi chiar acreditarea unui serviciu propriu de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, tot mai cerut în contextul îmbătrânirii populaţiei şi a creşterii numărului de seniori rămaşi singuri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Aritnetica nu iartă ...
... iar diferența între 300 și 2000 arată că numărul orădenilor, sărăciți de regimul liberal al secolului XXI, a crescut brusc în ultimii doi ani.
Postat 18 Ianuarie 2022, 10:50 de KP
"Munca depusă de colegii mei care s-au ocupat de verificarea dosarelor a fost enormă"
Pompierul piroman. Din plictiseala,dar mai ales sa nu-si piarda jobul, pompierul atomic mai da foc la cite-o gigacalorie,la cite-o parcare, la o taxa,doua si,brusc ,e coplesit de volumul de lucrari, face angajari, se zbate, se baga-n seama,debordeaza...precum gubernul ciuca: plafoneaza preturi, reduce tva, suprataxeaza companiile... ce mai iure, Codrul ... Ce mai freamăt, ce mai zbucium!
Postat 17 Ianuarie 2022, 23:10 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON