URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 04 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Decembrie 2023, 15:06

Nu sunt bani! AJOFM datorează firmelor din Bihor peste 32 de milioane de lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Patronii bihoreni care mizau pe sprijinul Statului Român pentru stimularea ocupării forței de muncă și au angajat persoane pentru care li s-a promis o subvenție lunară mai au de așteptat până să-și primească banii.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor n-a avut în anul 2023 buget alocat pentru plata subvențiilor datorate firmelor care angajează șomeri din anumite categorii, iar acum le datorează acestora peste 32 de milioane de lei.

Mai precis, este vorba de subvenții lunare acordate firmelor care recrutează persoane care au peste 45 de ani, tineri absolvenți, tineri care nu mai sunt într-o formă de educație, nici nu lucrează, și au între 16 și 29 de ani, persoane cu handicap, persoane care mai au 5 ani până la pensie sau unici întreținători ai unei familii. Pentru fiecare dintre acești angajați, o firmă ar trebui să primească lunar o subvenție în valoare de 2.250 de lei.

„Oful nostru este că în acest an nu am finanțat nicio solicitare depusă de angajatori, din lipsă de fonduri. Sunt peste 1.200 de CNP-uri (angajați pentru care ar trebui plătită subvenția – n.r.) depuse astăzi în Agenție spre subvenționare și, din lipsă de fonduri, n-am reușit să subvenționăm nici unul. Bugetul asigurărilor sociale nu a reușit să acopere această nevoie”, a declarat directorul AJOFM Bihor, Békési Csaba, joi, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, subvențiile ar putea să fie plătite la începutul lunii ianuarie 2024. „Avem promisiuni că, în bugetul aprobat săptămâna trecută, fondurile vor fi îndestulătoare, astfel încât să acoperim aceste solicitări, dar deocamdată este un punct negativ al nostru și trebuie să ni-l asumăm. Am informat toți angajatorii că știm de această problemă și încercăm să facem demersuri, dar este vorba de lipsa fondurilor”, a mai spus Békési.

Situația este cu adevărat ingrată pentru angajatori, deoarece legea care reglementează aceste măsuri active prevede că, dacă în decurs de 12 luni nu semnează contractul de subvenționare cu AJOFM, pierd acest drept, indiferent dacă poartă sau nu vina nesemnării actului. Așadar, chiar dacă n-au contractele și nici banii din cauza Statului Român, patronii care au depus cererile în ianuarie 2023 vor rămâne fără sprijin, dacă bugetul alocat AJOFM Bihor nu va include și aceste sume.

În schimb, AJOFM Bihor a avut banii necesari pentru a plăti așa-numitele subvenții individuale, adică alocate direct angajaților sub forma unor prime, dacă îndeplinesc anumite condiții. De exemplu, a plătit 25 de prime de relocare, pentru cei care se mută din localitatea de domiciliu într-una aflată la cel puțin 50 de kilometri distanță, unde se angajează și își ia o locuință în chirie. În această situație, AJOFM le plătește acestora 75% din chirie, dar nu mai mult de 900 de lei lunar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Noua lege e clară pentru toți.
Dacă nu plătești în 30 de zile de la notificare, poți fi scos la mezat. Că ești firmă privată sau instituție publică, nu mai contează.
Postat 29 Decembrie 2023, 08:45 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON