URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 05 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Oradea este un oraș frumos ziua, iar noaptea de-a dreptul spectaculos. Asta, datorită iluminatului arhitectural care scoate în evidență splendoarea clădirilor Art Nouveau. De aceea, nu e totuna cum ne jucăm cu luminile în orașul care, de o bună bucată de vreme, se pretinde turistic.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Mai 2023, 12:20

Nu știi dacă să-ți trimiți luni copilul la școală sau la grădiniță? Șeful Inspectoratului Școlar Bihor: „Porțile rămân deschise”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste jumătate dintre angajații din învățământul bihorean vor fi, începând de luni, în grevă generală, conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.

„Din statisticile solicitate unităților de învățământ, procentul de participare la grevă este de 52% din totalul personalului”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, vineri, pentru BIHOREANUL.

Șeful IȘJ spune că va discuta cu toți directorii în legătură cu organizarea activității pe perioada grevei. „Urmează să am o videoconferință cu colegii directori, în care vreau să le atrag atenția cu privire la prevederile legislative în ceea ce înseamnă greva și legea dialogului social, să le spun că gestionarea la nivelul unităților de învățământ trebuie făcută în funcție de situație, iar ei la această oră ar trebui să cunoască situația în fiecare unitate de învățământ”, a spus Abrudan.

Asta înseamnă că directorii vor trebui să facă în așa fel încât copiii care vor merge luni la școală ori la grădiniță să fie cel puțin supravegheați de angajați ai unității de învățământ, iar dacă e posibil, chiar să continue lecțiile cu suplinitori.

„Noi nu putem interzice venirea elevilor la școală, și asta o spun pentru că la nivel național lideri sindicali au îndemnat părinții să nu-și trimită copiii. Persoanele care nu fac grevă nu pot fi împiedicate de către greviști să-și desfășoare activitatea. Educația este un drept constituțional, iar porțile școlilor rămân deschise”, a mai declarat șeful IȘJ Bihor.

Este posibil însă ca în unele unități de învățământ elevii să fie doar supravegheați, iar clasele ar putea fi comasate.

De pildă, în Oradea sunt câteva unități de învățământ unde procentul de greviști trece de 90% din totalul angajaților școlii. „Este vorba de Liceul German Friedrich Schiller, Grădinița 30, Grădinița 50, Grădinița 52 și Școala Gimnazială nr. 11”, a precizat Abrudan.

Așadar, aici puținii angajați care nu vor protesta vor trebui să asigure măcar supravegherea preșcolarilor și a elevilor. Merită menționat că directorii de școli nu pot intra în grevă, așa că nu este exclus ca ei înșiși să trebuiască să supravegheze clasele.

Trebuie precizat și că elevii care nu vor merge luni la ore nu vor fi trecuți absenți, indiferent dacă profesorii lor fac grevă sau nu. 

Sindicaliștii din învățământ intră luni în grevă generală, nemulțumiți de nivelul redus de salarizare, în special pentru profesorii debutanți, dar și de lipsa investițiilor din educație.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Apropos ...de ce nu se fac...
...și schimburi de roluri pentru o zi, elevii să fie profesori iar profesorii elevi, iar elevi să le dea probleme din cele învățate la ore și dictate de mulții profesori din cărțile lor sau din caietele de tip repertoar, alese de elevi, fără să știe profesori despre ceea ce le vor pica, scoși la tablă și să rezolve problemele așa cum ei fac cu elevii, suntem curioși câți sunt de 10, câți sunt de 3 și 4. Că e ușor să cerem salarii pentru nimic.
Postat 19 Mai 2023, 20:28 de Morometul
#stati acasa
Cum erau , bă, lozincile alea din pandemie, noi lucram pentru tine ca sa stai tu acasa, iaca că dascălii au prins gustul: stam acasa si ne intra banii pe card. Si vouchere de vacanta, 5 luni/an. In timp ce politaii puneau imul pe strazi, să pupau in bot cu toată tiganimea repatriata, iară doftorii asudau in combinezoane. Intre timp, lucratorii din fast-food au plecat acasa si au asteptat 5 luni sa le intre 700 lei somaj tehnic, marca orban, citu... Bă frate, n-am nici o zbatere pentru pruncii mei, clasa 7 si 8, nici nu vreau sa faca nici un liceu , nici o facultate. Nici n-o sa faca , n-au sanse. Io bani de profesori nu dau. Ajunge un ratat in familie, cu facultate. O scoala de soferi si scoala vietii. Pa ,dragilor intelectuali. Mai cititi si voi "Domnul Trandafir". Statul roman e in faliment, nu stiu daca puteti realiza asta. Stiti, in lectiile de biologie am invatat cu totii ca "parazitul nu-si omoara gazda". Succes!
Postat 19 Mai 2023, 20:20 de excalibur
Addendum
Daca noi cei din privat acuma stam cu copiii acasa, ar trebui sa facem greva sa nu se plateasca darile catre stat in perioada aia? Cum ar fi oare sa poata toti sa faca greva impotriva statului? Ca deh... 45% din venitul lunar se duce la stat...pai un serviciu de care beneficiez prin constitutie mi se suspenda. Iar aia ca nu sunt platiti pe perioada grevei, au contract suspendat, inseamna ca sunt ilegal in scoli ei nefiind sub contract, angajati.
Postat 19 Mai 2023, 14:38 de poiu
Ciudat
O anume scoala din rogerius a trimis parintilor informare semnata sa nu duca luni copiii la scoala... Era clar că e ilegal, dar acuma părinții ce fac? Devin complici la incalcarea constituției? Greva asta iti priveaza copilul de scoala. Nu le place sa faca 4 ore pe zi pe salariile curente, sunt destule locuri de munca in fabrici.
Postat 19 Mai 2023, 14:35 de poiu
salarii
La o scoala din Oradea, cel mai mare salariu de profesor este de peste 13000 lei, iar cel mai mic, de invatator debutant, e pe la 5000 lei. E vorba de salariu brut. Scoala respectiva, pe buna dreptate, nu a intrat in greva. Presupun ca si pe la alte scoli sunt aceleasi salarii. Vi se par salarii mici?
Postat 19 Mai 2023, 14:08 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5085 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON