URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Februarie 2022, 19:27

Nu se mai demolează! Primăria Oradea a pierdut definitiv procesul pentru exproprierea unui imobil din zona Decebal

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vremurile în care Primăria Oradea câştiga pe bandă rulantă procesele intentate de orădenii expropriaţi pentru realizarea unor proiecte de regenerare urbană au apus.

Municipalitatea a pierdut definitiv, miercuri, procesul intentat de proprietarii imobilului care adăposteşte reprezentanţa Bosch Car Service, de lângă benzinăria OMV Petrom.

Cu sentinţă definitivă

Primăria intenţiona să demoleze clădirea pentru a amenaja inclusiv pe amplasamentul ei o parte din prelungirea străzii Simion Bărnuţiu, de la sensul giratoriu Oneştilor până în Bulevardul Decebal.

Potrivit portalului Curţii de Apel Oradea, instanţa a menţinut „dispoziţia de anulare a HCL 936 / 28.11.2019 în ce priveşte obiectul de investiţie constând în lărgirea străzii Simion Bărnuţiu între strada William Shakespeare şi Bulevardul Decebal”, sentință dată în Tribunalul Bihor în iulie 2021.

Pe de altă parte, Curtea „respinge ca lipsită de interes acţiunea formulată de reclamanţii Enache Petru şi Enache Valentina, în ce priveşte Hotărârea de Consiliu Local 936 936 / 28.11.2019 privind obiectul de investiţie construirea prelungire stradă Simion Bărnuţiu, între William Shakespeare şi strada Oneştilor".

Altfel spus, Primăria poate să facă în continuare prelungirea străzii Simion Bărnuţiu, dar fără să afecteze imobilul.

Nu era vorba de demolări...

După cum BIHOREANUL a mai scris, inițial orădenii au avut câștig de cauză la Tribunalul Bihor, într-un proces încheiat în vara anului trecut.

Printre multe altele, judecătorii au ţinut cont de argumentele familiei Enache, care a arătat că documentaţia depusă de Primărie la Agenţia de Mediu prevedea prelungirea străzii fără demolarea imobilului, ceea ce dovedeşte că acţiunea nu se justifică.

În plus, proprietarii clădirii au demonstrat că Primăria a obținut o parte din avize după aprobarea studiului de fezabilitate al investiţiei, şi nu înainte, așa cum prevede legea.

"Vom respecta decizia instanţei"

Decizia Curţii de Apel Oradea, care a menținut sentința Tribunalului Bihor, a venit ca un duş rece pentru reprezentanţii municipalităţii.

Contactat de BIHOREANUL, primarul Florin Birta a declarat sâmbătă că municipalitatea nu va iniția alte acțiuni pentru exproprierea imobilului. "Vom respecta decizia instanţei", a spus Birta.

Acesta lucru nu înseamnă însă că Primăria va renunţa la proiectul său privind prelungirea străzii Simion Bărnuţiu. "Iniţial proiectul se referea la o străpungere pornind dinspre Kaufland, pentru ca ulterior să se prevadă şi o lărgire a străzii pe acea porţiune ocupată de imobil, din zona Decebal. Pentru că iniţial s-a aprobat doar străpungerea, aceasta rămâne în continuare în picioare. De altfel, şi instanţa a declarat ca nefiind legală doar lărgirea străzii pe amplasamentul service-ului, propusă ulterior", a declarat primarul.

Astfel, municipalitatea îşi va relua demersurile începute în 2019. "Vom merge pe varianta pe care ne-a lăsat-o instanţa, şi anume amenajarea unui drum cu sens unic care să iasă în Bulevardul Decebal printre service şi benzinărie, dar fără acea lărgire", a spus edilul.

Primarul de Oradea este de părere că municipalitatea nu poate renunţa la proiect, având în vedere centrele comerciale din zonă şi aglomerarea urbană care se dezvoltă pe amplasamentul eliberat prin dezafectarea fostei întreprinderi Înfrăţirea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Dane, adevarul spus pe jumatate e o minciuna prin omisiune!
Am citit inca din 10 feb. stirea aparuta in celalalt cotidian bihorean, bihon.ro. Nu comentez, invit pe oricine sa citeasca articolul aparut acolo si sa compare informatiile cu cele de aici! https://www.bihon.ro/stirile-judetului-bihor/expropriere-anulata-in-justitie-pe-strada-simion-barnutiu-3917006/
Postat 13 Februarie 2022, 12:20 de pinonel
Nu-i bai
Eu amu as face sens unic acolo, si oprirea interzisa , parcari pt servis auto nu se pot face acolo. Mai mult ca sigur soferii au oprit acolo pt a culege panselute , dupa cum se vede din poze
Postat 13 Februarie 2022, 00:32 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON