URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Septembrie 2023, 20:45

Nu se lasă: Un nou protest pentru montarea unui semafor pe una dintre cele mai periculoase treceri de pietoni din Oradea (FOTO/VIDEO)

Nu se lasă: Un nou protest pentru montarea unui semafor pe una dintre cele mai periculoase treceri de pietoni din Oradea (FOTO/VIDEO) În ziua în care șoferul care i-a omorât copilul a fost trimis în judecată, Luiza Chiva (foto) a continuat să militeze pentru cauza ei: trecerea de pietoni de la intersecția Căii Aradului cu strada Traian Blajovici să devină semaforizată
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a treia săptămână la rând, mai mulți orădeni care l-au cunoscut pe Horia Chiva, băiatul de 12 ani care a murit lovit de o mașină pe o trecere de pietoni de pe Calea Aradului, au protestat la locul accidentului, cerând montarea unui semafor cu buton.

Cu câteva minute înainte de ora 18, mama copilului, Luiza Chiva, a ajuns la intersecția cu strada Traian Blajovici, acolo unde, pe 22 iunie, unicul ei fiu a fost lovit de un șofer de 25 de ani, beat și care a fugit de la locul accidentului. Îmbrăcată în negru din cap până în picioare, cu greu și-a înăbușit lacrimile când s-a oprit pe trotuar.

Singura veste bună din ultimele luni a primit-o fix vineri: șoferul care i-a omorât copilul, aflat încă în arest, a fost trimis în judecată de procurorii orădeni, cu acuzațiile de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. „M-a anunțat azi avocata. Încă o bătălie de dus...”, a spus mama copilului, vădit copleșită de durere.

Speră să câștige cât mai curând lupta pe care o duce cu Primăria, căreia îi cere să monteze un banal semafor la această trecere de pietoni, și să nu mai aibă încă un motiv să plângă. „Nu știu de ce nu vor să pună semafor. Am auzit că s-a discutat în Primărie, și ar fi zis Birta (n.r. primarul Oradiei, Florin Birta) că a murit un singur copil, iar șoferul, pentru că era beat, ar fi trecut și pe roșu, nu l-ar fi oprit un semafor”, a mai zis Luiza Chiva.

Ea și oamenii care o însoțesc la fiecare protest sunt convinși că un semafor cu buton va preveni noi tragedii. „Nu locuim în zonă, venim din Cantemir, dar vrem un semafor aici. Pentru siguranța copiilor și a adulților, oricine poate păți o tragedie”, a spus Raluca Oanea, mama unui băiat care face fotbal la același club pe care îl frecventa și Horia.

„Vorbim de o intersecție periculoasă, aglomerată, nu este complicat să pui un semafor cu buton, cum sunt în multe locuri din oraș. Eu locuiesc pe Coriolan Hora și acolo este semafor cu buton, fără el nu poți trece șoseaua. Mi se pare normal să fie și aici așa ceva, mai ales la ce s-a întâmplat. Și eu mă întreb de ce Primăria nu răspunde la această solicitare”, a spus și Csak Ladislau, un alt susținător al cauzei. El este convins și că dacă oamenii ar fi mai uniți și mai implicați civic, orașele ar fi locuri mai sigure pentru copii și adulți deopotrivă.

Timp de aproape o oră, cei aproximativ 30 de protestatari au stat pe marginea carosabilului, cu pancarte pe care scria „Vrem semafor”, „Dreptate pentru Horia” ori „Viața are prioritate”.

Copii și adulți au traversat zebra de zeci de ori, cu aceleași mesaje, ca un număr cât mai mare de șoferi să vadă pentru ce militează și și-au atins scopul: traficul era oricum aglomerat, așa că mesajele lor au fost citite de mulți șoferi. Unii chiar și-au arătat susținerea, strigând de la volanul mașinilor pe care le conduceau: „Și noi vrem semafor!”.

Cu câteva minute înainte de ora 19 și de încheierea protestului, participanții s-au oprit pe trecerea de pietoni, blocând complet traficul. Inițial, șoferii s-au dovedit răbdători, dar după un minut au început să claxoneze, ceea ce i-a făcut și pe polițiștii care până atunci au stat lângă gardul Poliției municipiului să intervină, cerându-le oamenilor să nu blocheze traficul, ci să continue să protesteze pașnic.

I-au convins să elibereze șoseaua, dar nu și să renunțe, oamenii continuând să traverseze strada cât de des le-au permis polițiștii, până când ceasurile au arătat ora 19.

Familia lui Horia continuă să strângă semnături pentru semaforul cerut.

Pe hârtiile tipărite, au peste 400, iar la petiția online, aproape 1.300. De asemenea, au de gând să se adune și vinerea viitoare, la aceeași oră și în același loc. Evident, cu același scop: să transforme accidentul lui Horia în ultimul petrecut pe această trecere de pietoni nesemaforizată.

Imagini video de la protest:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Soferului criminal inchisoare pe viata!
Asta merita toti cei care coduc sub influenta alcoolului si/sau a drogurilor. E doar o chestiune de timp pana cand omoara sau nenorocesc oameni.
Postat 09 Septembrie 2023, 18:21 de Riviera
sa ni se dea, sa se faca,
Cu asa mentalitate din partea parintilor e clar ca acel copil nu avea de unde sa invete ca uneori cedezi si daca ai dreptate. Probabil s-a aruncat ca salbatecul in fata masinii pe mentalitatea parintilor: eu nu cedez, sa mi se dea sa mi se faca.
Postat 09 Septembrie 2023, 10:29 de testtest
Pasaj pentru pietoni
Cea mai buna solutie ar fi un pasaj subteran sau suprateran PENTRU PIETONI. Dar din pacate nu permite zona, nu este suficient spatiu langa linia de tramvai pentru a fi construit.. Asa ca tot trecere de pietoni va ramine cu sau fara semafor.. Pietonii trebuie sa fie mult mult mai atenti la traversare.. sa nu aiba incredere in soferi.. asa rau imi pare de copilul acela nevinovat!
Postat 09 Septembrie 2023, 08:46 de TanarSiNelinistit
Denivelare
De ce nu cer denivelare pentru limitarea vitezei? Mi se pare o solutie mai eficienta. Birta are un argument destul de rezonabil - daca soferii nu sunt atenti la trecerea de pietoni, nu vor fi nici la semafor, mai ales daca semaforul e instalat pentru pietoni. Cand semaforul e pentru a conferi prioritate altor masini intr-o intersectie, soferii sunt mai atenti pentru ca e propria siguranta in joc, dar nu e cazul aici. O denivelare ar fi o solutie destul de eficienta, si greu de refuzat, in conditiile in care deja e limitare de viteza la 30 km/h inainte si dupa trecerea de pietoni.
Postat 09 Septembrie 2023, 08:10 de BogdanPetrovici
Respect
Nimeni nu ar trebui să treacă prin ce a trecut această familie. Îi inuman și nimeni nu poate ști ce e în sufletul lor. Respect pt ceea ce fac, ceea ce cer, mai ales că asta nu îi va ajuta pe ei să treacă peste durere. Fac asta pt restul oamenilor, ca să nu mai treacă cineva prin ceea ce trec ei! Respect!
Postat 09 Septembrie 2023, 07:50 de Vio_427
Un semafor
Nu o să-l facă pe bețiv sau drogat sa se oprească la semafor, dar un semafor o sa faca trafic acolo. Propun tunel pt masini acolo, la fel si in calea in calea Aradului si la Victory, daca tot se face tunel si in capat calea Aradului, și asa se dăm pietonala pieronilor. Dar pt asta propun si tunel la Farmacia 5 ca sa fie bine. Bani sunt pe fonduri europene daca tot suntem in Europa. O sa fie greu următorii 5 ani in trafic, dar asta trebuie făcut.
Postat 08 Septembrie 2023, 22:47 de Sandu2100
Societatea Civilă
Trebuie să fie susținută inițiativa. Opinia publică contează!
Postat 08 Septembrie 2023, 20:47 de Just-22
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON