URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Noiembrie 2021, 00:00

Nu ratați noul BIHOREANUL tipărit: Iarnă, scumpă iarnă! Ce spun specialiștii despre criza care stă să vină

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Luni, 22 noiembrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educaţie ecologică Oradea noastră. Dintre subiectele noii ediţii:

Vine criza!

Se anunţă cea mai grea iarnă după căderea comunismului, cu facturi dublate la gaze şi scumpirea încălzirii cu 60%, la un preţ usturător de 525 lei/gigacalorie. 

Inflaţia ajunsă la un nivel record de 7,9% sărăceşte populaţia, confruntată cu majorarea în lanţ a preţurilor produselor şi serviciilor, cauzată de explozia tarifelor la energie şi combustibili, care ar putea culmina anul viitor cu majorarea preţurilor alimentelor şi cu 50%. BIHOREANUL vă explică ce se întâmplă şi ce ar putea să urmeze...

De 3 x plagiat

Premieră ruşinoasă pentru România, dar mai ales pentru Universitatea din Oradea: un profesor străin a dovedit, în faţa judecătorilor, că a fost plagiat grosolan de o colegă de breaslă din oraşul de pe Crişul Repede.

Ignorat de Universitate, Martin Hollins şi-a căutat dreptatea în instanţă, şi bine a făcut, pentru că trei instanţe au confirmat că Simona Cavalu (foto jos) i-a furat munca. Demonstrând, din nou, şi că instituţia orădeană de învăţământ superior este neputincioasă în a-şi curăţa uscăciunile...

Simona Cavalu

Fabrica de vaccinaţi

Peste 3.000 de certificate false de vaccinare anti-Covid cu serul Johnson & Johnson au fost eliberate unor persoane din Bihor, Satu Mare şi judeţele învecinate, care în realitate nu au fost imunizate, dar au plătit între 250 şi 300 euro pentru a avea documente cu care să poată circula în voie.

Aşa reiese din ancheta procurorilor DNA Oradea declanşată în cazul filierei de la centrul de vaccinare din Punctul de Frontieră Petea, între membrii căreia se numără cel puţin un pion din Bihor: Voichiţa Camelia Sim, asistentă medicală angajată a Direcţiei judeţene de Sănătate Publică, intermediar în afacere, pe post de "curier" al şpăgilor şi "recrutor" de clienţi.

Cum s-ar putea preveni astfel de fraude? BIHOREANUL a încercat să obţină un răspuns de la factorii locali de decizie...

Şpăgar scăpat

Un poliţist de la Punctul de Trecere a Frontierei Borş, condamnat de Tribunalul Bihor la 4 ani de închisoare cu executare pentru o mită de 500 lei de la un şofer, a fost scăpat de închisoare de magistrații Curții de Apel Oradea. Aceștia i-au micșorat și apoi suspendat pedeapsa, așa încât agentul șef adjunct Dănuţ Babău, 48 ani, să nu ajungă, de fapt, după gratii, în ciuda dovezilor de corupție strânse de procurori.

Asta chit că frontieristul n-a fost deloc de bună-credinţă, ba dimpotrivă: şi-a negat faptele până în ultima clipă, în ciuda evidenței, și a tergiversat cât a putut procesul.

Greu de înțepat

Cu un an în urmă, omenirea își punea speranța într-un vaccin care să prevină îmbolnăvirea în urma infectării cu Covid. La începutul anului, când serurile au devenit disponibile, unii s-au grăbit să se vaccineze, dar cei mai mulți au renunțat, după ce autoritățile, în frunte cu președintele și premierul, au declarat pandemia învinsă.

Valul IV a fost un duș rece, cu mai multe îmbolnăviri și decese decât în cele precedente, însă campania de vaccinare continuă să se deruleze lent, iar Bihorul nu face excepție, fiind în coada clasamentului. BIHOREANUL a încercat să afle de ce.

Cele Trei Crișuri

Tradiția asociațiilor și a fundațiilor culturale, care promovau felurite învățăminte către populație, are rădăcini în Bihor încă din perioada interbelică.

Timp de peste două decenii, Asociația Cele Trei Crișuri s-a ocupat de răspândirea științei și culturii, mai cu seamă românești, în rândul bihorenilor. Aflaţi din BIHOREANUL istoria acestei asociaţii.

TIMP LIBER

Un altfel de Crăciun

După un an de pauză, cauzată de ştiţi voi ce, Târgul de Crăciun face un come-back în agenda publică a Oradiei.

Ediţia din acest an va fi deosebită de altele, căci se va ţine cu respectarea mai multor restricţii. Vor lipsi concertele, cel puţin cele „mari”, care în vremuri pre-pandemice adunau în centrul oraşului mii de orădeni. Chiar şi aşa, atmosfera feerică a sărbătorilor nu va lipsi, fiind creată cu ajutorul lui Moş Crăciun, al unui brad impunător şi al unor „personaje” care vor poposi pentru prima oară în centrul urbei...

ORADEA NOASTRĂ

Hotel prădat

Oradea şi-a căpătat faima unui oraş în care clădirile monument strălucesc, dar nu toate bijuteriile arhitecturale ale urbei au parte de această soartă. Pe Corso, la intersecţia cu noua stradă pietonală Aurel Lazăr, fostul Hotel Parc lasă impresia că se va degrada până la dispariţia definitivă.

Lucrările de reabilitare pornite anul trecut s-au oprit brusc şi, de parcă aspectul de dărăpănătură nu ar fi destul, clădirea a fost şi prădată de hoţi.

Brigada reciclării

În fiecare zi, pe străzile din oraş, o echipă de şase oameni fac o treabă murdară, la propriu: verifică gunoaiele aruncate de orădeni.

Demarate de o lună, la iniţiativa Primăriei, controalele sunt menite să scoată la iveală dacă cetăţenii respectă colectarea separată a deşeurilor şi să-i sancţioneze pe cei care nu o fac. Nu scapă de verificări nici asociaţiile de proprietari, unde dezordinea din containerele de gunoi e mult mai mare decât la case.

Oradea ieri, Oradea azi: Istoria Muzeului Militar

Muzeul Militar orădean funcționează în clădirea din Calea Armatei Române 24/A, construită în 1895 în stil secession vienez. Cu parter și un etaj, incluzând spații generoase, inclusiv o sală de bal, aceasta a fost folosită de armata austro-ungară pentru birouri și diverse spectacole, militarii neavând posibilitatea de a participa la activități culturale în oraș.

Roxana Vașca, manager în cadrul RER Vest: „Respectarea regulilor păstrează oraşul curat”

De când Primăria a început să controleze pubelele orădenilor, Roxana Vaşca (foto jos), managerul departamentelor de salubrizare menajeră şi RFID în cadrul RER Vest, constată îmbunătăţiri, chiar dacă timide, în modul în care oamenii îşi aruncă gunoaiele. Semn că, în faţa amenzilor, unii încep să-şi revizuiască atitudinea...

Licenţiată în ştiinţe economice, dar şi în arte, domeniu pe care l-a studiat în străinătate, Roxana s-a alăturat echipei RER Vest în primăvară, după 11 ani în care a lucrat în sistemul bancar. După ce a răspuns de implementarea sistemului RFID (de monitorizare a frecvenţei cu care se goleşte fiecare pubelă, prin microcipuri), recent a preluat şi responsabilitatea colectării deşeurilor menajere. Din birou sau de pe teren, managerul urmăreşte cu atenţie cum golesc colegii ei pubelele şi containerele clienţilor, dar şi ce conţin acestea. „Ţine de responsabilitatea fiecărui orădean în parte să îmbunătăţim gradul de colectare separată”, spune ea.

OPINII

Cum am păcălit pandemia
de Mircea Chirilă

Există trei metode prin care oamenii pot rezolva problema imunizării. Prin vaccinare, prin ATI și prin Vama Petea. Nu este ilegal să refuzi vaccinul, dar e criminal să-l fentezi, pentru că dai peste cap toate statisticile cercetătorilor, îi înșeli pe cei de lângă tine, familie, colegi, prieteni, și până la urmă îi bagi în ceață totală pe medici, care nici așa nu mai știu de capul lor.

Oameni mici, mize mici
de Adrian Criş

Retrogradat de propriul partid dintr-un post de eurodeputat într-unul de consilier local în Oradea, PSD-istul Emilian Pavel a oferit vinerea trecută, în ședința „parlamentului” municipal, o mostră de satisfacție pigmee.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Iarna nu-i ca vara".
Despre ce specialiști e vorba, din moment ce consultanța, supervizarea și evaluarea pe toate proiectele majore ... se face cu expertizare decla nemți, francezi, italieni, olandezi, americani, etc? În urmă cu trei decenii nu aveam niciun specialist, iar școala s-a degradat semnificativ de atunci. Cum de în timpul ăsta au apărut atâția experți și specialiști, în toate cele, când, dacă-i întrebi ce îi califică și îi recomandă, ei vin la interval cu diplome și certificate care au avut la bază tot felul de documentări plagiate din afara țării mai ales. Plină-i Oradea și Bihorul de specialiști creați la Universitatea Oradea, de la Vasile Goldiș, Dimitrie Cantemir sau Titu Maiorescu ... adică de la un fel de postliceale cu multe masterate la final.
Postat 22 Noiembrie 2021, 08:33 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON