URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 August 2020, 18:06

Nu mai urcaţi cu maşinile şi ATV-urile în Parcul Natural Apuseni! Jandarmii au dat amenzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potecile şi traseele montane nu sunt piste pentru ATV-uri, motociclete sau maşini. Jandarmeria Bihor cere ajutorul turiştilor pentru a-i prinde pe cei care intră cu autovehiculele în zonele protejate din Parcul Natural Apuseni.

Fenomen răspândit

Autorităţile au observat un fenomen în mediul online, unde, spun ei, s-au format mai multe grupuri pe reţelele de socializare în care sunt distribuite hărţi cu trasee montane denumite "libere", adică locuri pe unde nu patrulează oamenii legii. "Există o categorie de «iubitori ai muntelui» care confundă potecile şi traseele montane cu piste de încercare pentru diferite autovehicule", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Jandarmeria Bihor.

Unii drumeţi le-au povestit jandarmilor că fenomenul este însă mult mai amplu, şi că aventurierii fac mult zgomot, iar cei care parcurg traseele pe picioare trebuie să se ferească din calea autovehiculelor. 

Amenzi mari

Potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, "pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public". Cei care încalcă prevederea pot primi amenzi între 6.500 şi 7.000 de lei (persoane fizice) şi între 25.000 şi 30.000 de lei (persoane juridice). 

De altfel, în ultima săptămână autorităţile au identificat şi amendat patru persoane care au intrat cu autovehiculele pe pajiştile din Parcul Natural Apuseni.

"Deşi patrulăm permanent alături de rangerii Parcului Natural Apuseni, este imposibil să acoperim întreaga zonă, de aceea avem nevoie şi de sprijinul turiştilor care să ne semnaleze astfel de activităţi", mai transmit jandarmii prin comunicat. 

Cei care observă autovehicule în zone interzise pot suna la numărul de urgenţă 112 dar şi la Parcul Natural Apuseni -  0372.702.242.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce ironie...
Uitati-va la prima fotografie din articol. Ce putem vedea? Jandarmii opresc doua masini de teren care trec pe un drum forestier desfundat de TAF-uri si camioane grele care transporta foarte probabil busteni. Pe marginea drumului ramasitele ramase dupa fasonarea arborilor doborati. Curat arie protejata. Sesizati ironia situatiei?
Postat 19 August 2020, 22:28 de Musti
Era cazul!
În sfârșit se face ceva în această privință... Felicitări!
Postat 19 August 2020, 12:31 de Marius_MS
Baba se piaptănă și tara arde
Stimata jandarmerie, câți hoți de lemne ați prins cu acești rangeri în acest an? Pun aceasta întrebare pt ca am fost zilele trecute la Stana de Vale și acei munți care altădată erau plini de brazi seculari azi sunt cheli. O alta întrebare : câți puieți ați plantat din banii încasați din amenzi sau permisele de acces în parcul natural Apuseni? În încheiere dacă și acel Rav 4 din fotografie se numește mașina off road înseamnă că nu v-au trecut efectele gazelor lacrimogene inhalate în 10 august în fața la guvern.
Postat 18 August 2020, 19:21 de MDM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON