URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2020, 18:06

Nu mai urcaţi cu maşinile şi ATV-urile în Parcul Natural Apuseni! Jandarmii au dat amenzi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Potecile şi traseele montane nu sunt piste pentru ATV-uri, motociclete sau maşini. Jandarmeria Bihor cere ajutorul turiştilor pentru a-i prinde pe cei care intră cu autovehiculele în zonele protejate din Parcul Natural Apuseni.

Fenomen răspândit

Autorităţile au observat un fenomen în mediul online, unde, spun ei, s-au format mai multe grupuri pe reţelele de socializare în care sunt distribuite hărţi cu trasee montane denumite "libere", adică locuri pe unde nu patrulează oamenii legii. "Există o categorie de «iubitori ai muntelui» care confundă potecile şi traseele montane cu piste de încercare pentru diferite autovehicule", se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Jandarmeria Bihor.

Unii drumeţi le-au povestit jandarmilor că fenomenul este însă mult mai amplu, şi că aventurierii fac mult zgomot, iar cei care parcurg traseele pe picioare trebuie să se ferească din calea autovehiculelor. 

Amenzi mari

Potrivit OUG 195/2005 privind protecţia mediului, "pe suprafaţa ariilor naturale protejate este interzis accesul cu mijloace motorizate care utilizează carburanţi fosili în scopul practicării de sporturi, cu excepţia drumurilor permise accesului public". Cei care încalcă prevederea pot primi amenzi între 6.500 şi 7.000 de lei (persoane fizice) şi între 25.000 şi 30.000 de lei (persoane juridice). 

De altfel, în ultima săptămână autorităţile au identificat şi amendat patru persoane care au intrat cu autovehiculele pe pajiştile din Parcul Natural Apuseni.

"Deşi patrulăm permanent alături de rangerii Parcului Natural Apuseni, este imposibil să acoperim întreaga zonă, de aceea avem nevoie şi de sprijinul turiştilor care să ne semnaleze astfel de activităţi", mai transmit jandarmii prin comunicat. 

Cei care observă autovehicule în zone interzise pot suna la numărul de urgenţă 112 dar şi la Parcul Natural Apuseni -  0372.702.242.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce ironie...
Uitati-va la prima fotografie din articol. Ce putem vedea? Jandarmii opresc doua masini de teren care trec pe un drum forestier desfundat de TAF-uri si camioane grele care transporta foarte probabil busteni. Pe marginea drumului ramasitele ramase dupa fasonarea arborilor doborati. Curat arie protejata. Sesizati ironia situatiei?
Postat 19 August 2020, 22:28 de Musti
Era cazul!
În sfârșit se face ceva în această privință... Felicitări!
Postat 19 August 2020, 12:31 de Marius_MS
Baba se piaptănă și tara arde
Stimata jandarmerie, câți hoți de lemne ați prins cu acești rangeri în acest an? Pun aceasta întrebare pt ca am fost zilele trecute la Stana de Vale și acei munți care altădată erau plini de brazi seculari azi sunt cheli. O alta întrebare : câți puieți ați plantat din banii încasați din amenzi sau permisele de acces în parcul natural Apuseni? În încheiere dacă și acel Rav 4 din fotografie se numește mașina off road înseamnă că nu v-au trecut efectele gazelor lacrimogene inhalate în 10 august în fața la guvern.
Postat 18 August 2020, 19:21 de MDM
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON