URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Aprilie 2021, 10:14

Nu daţi banii pe prostii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Stăteam departe de cântecele false şi plictisite ale înmormântacilor, în vreme ce enoriaşii prezenţi la ceremonie făceau coadă la crowdfunding, hotărâţi să umple cu bancnote mici, nemarcate, coşuleţul ştim-noi-cui de pe sicriul răposatei. Ca să mai treacă timpul, m-am apucat să număr coroanele atârnate de jur împrejur şi am ajuns la vreo 60, doar cele aflate în raza mea vizuală. Am făcut o înmulţire simplă şi am ajuns la concluzia că se cheltuise pe ele cam jumătate din costul celor trebuincioase înmormântării.

Mi s-a confirmat încă o dată că, de dragul tradiţiei, suntem capabili să aruncăm bani fără să gândim, doar pentru că "aşa se face", dar şi pentru secunda de mândrie trăită la intrare, cu tufa în mână (cu cât mai mare, cu atât mai bine), graţios împodobită cu o panglică inscripţionată cu numele nostru. Eu, care hotărâsem de ceva timp să dau familiilor îndurerate banii pe care altfel i-aş fi băgat în economia subterană, venisem cu mâna goală şi aşteptam cuminte momentul propice să plasez plicul.

Momentul a venit după masa de pomană, când mi-am luat rămas-bun de la rude. "Decât să dau banii pe o coroană care mâine va fi furată şi revândută sau va ajunge la gunoi, mi-am zis că mai bine să vi-i dau dumneavoastră. Aţi avut cheltuieli mari şi cred că orice ajutor contează", i-am şoptit fiicei celei plecate la Domnul. Dar stupoarea de pe faţa ei a fost cât pe ce să provoace un incident diplomatic. Mi-a respins mâna aproape cu brutalitate. Am reluat calm discursul şi, până la urmă, am convins-o să accepte contribuţia mea. I-am vârât plicul în palmă şi am tulit-o de la faţa locului ca un infractor.

Celui de pe catafalc nu-i pasă deloc de aranjamentele florale ce i-au fost dedicate, iar aparţinătorilor nu le fac cu nimic viaţa mai uşoară banalităţile tipărite pe panglici cerate, în vreme ce o industrie întreagă îi mulge de bani din toate poziţiile. Morţile nu sunt ca naşterile sau căsătoriile, nu sunt anunţate cu ani sau luni înainte pentru a genera pregătiri corespunzătoare. În cele mai multe cazuri, decesele celor dragi se petrec mult prea rapid pentru a le permite celorlalţi să se obişnuiască cu ideea. Iar "Doamne, iartă-l!" sau "Ne rugăm pentru sufletul lui" sunt doar nişte replici standard, cu care nu rezolvi nimic.

Am încercat să-i contaminez şi pe alţii cu optica mea în privinţa banilor cheltuiţi prosteşte pe coroane, dar n-am prea avut şanse de izbândă. În schimb, s-ar putea să aibă mai mult succes autorităţile care se ocupă de mediu, pornind de la problema tot mai mare a deşeurilor de la ceremoniile funerare. Producătorilor de coroane li se cere să treacă pe materiale reciclabile, iar Administraţia Domeniului Public Oradea a ajuns să le recomande oamenilor să se limiteze la un buchet de flori simbolic în memoria celui decedat ori să doneze banii Bisericii pentru ajutorarea preo..., pardon, săracilor. Sau să îi dea direct familiilor, dacă vor să fie siguri că ajung unde trebuie, aş adăuga eu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON