URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iunie 2023, 15:25

Noutate la Aeroportul Oradea: toate plecările și sosirile se fac prin terminalul vechi și prin containere modulare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toate plecările de pe Aeroportul din Oradea, indiferent de destinație, externă sau internă, și toate sosirile, indiferent de unde ajung cursele, fie din țară, fie de peste hotare, vor fi procesate până în luna decembrie din terminalul vechi, T2, alături de care vor fi amenajate inclusiv containere modulare.

Măsura are caracter temporar, spune conducerea Aeroportului, până la finalizarea lucrărilor pentru extinderea terminalului nou, T1.

Cum se fac plecările

„Atenție! Vă informăm că începând din data de 10 iunie 2023 toate plecările și sosirile vor fi procesate prin Terminalul 2 (vechi). Această măsură se va aplica pe perioada lucrărilor de extindere și eficientizare ale Terminalului 1”, a anunțat conducerea Aeroportului orădean pe contul de Facebook al instituției, inclusiv în limba engleză.

La solicitarea BIHOREANULUI, directorul Aeroportului, Răzvan Horga, a dat luni detalii, începând cu procedura de procesare a pasagerilor pentru plecări.

„Plecările, atât interne, cât și cele externe, se vor face numai pe la Terminalul vechi, cele pentru cursele interne pe vechiul flux VIP, iar cele pentru cursele externe pe vechiul flux de Plecări Externe. În perioadele când nu vor exista suprapuneri de curse sau nu vor decola curse la intervale foarte apropiate, pasagerii vor fi procesați pe fluxul vechi de Plecări Externe, pentru care există mai mult spațiu”, a spus Horga.

Cum se fac sosirile

În ce privește sosirile, indiferent că este vorba despre curse externe sau interne, acestea vor fi procesate în containere modulare, cu o diferență în ce privește serviciile de predare a bagajelor.

„Lângă Terminalul 2 sunt amenajate containere modulare, iar pasagerii, după ce coboară din avioane, vor fi procesați în aceste containere. Pentru Sosirile Externe, containerele au și un spațiu pentru controlul Poliției de Frontieră, precum și un carusel pentru preluarea bagajelor. Pentru Sosirile Interne, pentru că de obicei pe cursele interne numărul de bagaje este mult mai mic, procesarea pasagerilor se face tot într-un container, dar fără carusel, astfel că pasagerii își vor primi bagajele de cală în mână”, a explicat directorul Aeroportului.

Acesta precizează că în perioadele când nu vor exista suprapuneri de curse externe/interne sau cursele nu vor ateriza în intervale de timp mici, și pasagerii de pe cursele interne vor fi procesați tot în zona de containere amenajată cu carusel, pentru cursele externe.

Până la finele anului

Directorul Aeroportului arată că aceste măsuri temporare sunt instituite până la sfârșitul lunii decembrie, când trebuie finalizate lucrările pentru modernizarea și extinderea Terminalului 1.

„Azi am predat amplasamentul și se lucrează la organizarea de șantier și la demolarea unor construcții vechi din zona adiacentă, în paralel având loc proiectarea lucrărilor de construcție propriu-zise”, spune Răzvan Horga.

Terminalul 1 va fi modernizat și extins în baza unui proiect de peste 177,5 milioane lei finanțat cu fonduri UE, licitația organizată în acest scop fiind câștigată de o asociere formată din firmele SSAB AG SA (cu sediul în Bacău), Bemel AG (din Constanța) și ACA Zoork (din Iași), scopul fiind ca edificiul dat în folosință în iunie 2020, dar cu probleme mari de funcționalitate, să aibă o capacitate corespunzătoare unui trafic de 400 pasageri/flux, pentru a putea procesa 800 de pasageri/oră, atât pe zboruri interne, cât și pe zboruri externe.

Potrivit proiectului de extindere, T1 va avea patru fluxuri principale (plecări/sosiri Schengen și plecări/sosiri non-Schengen), precum și fluxuri secundare dedicate pentru plecări și sosiri VIP.

Clădirea va fi modificată la parter, având în unele zone și etaj/mezazin. Pe lângă fluxurile aeroportuare se vor realiza spații comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate și pentru reprezentanții instituțiilor cu atribuții de control: poliția de frontieră, SRI și vamă. În final, suprafața construită se va mări de la 2.925 mp, cât este în prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investiția mai prevede extinderea suprafețelor betonate din fața T1 pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului și a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces și a parcării (la o capacitate de 320 locuri), achiziția unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scăzute și alte lucrări conexe.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
Drop/sandu
Ce zboruri a adus sandu? Vorbesti prostii.
Postat 15 Iunie 2023, 06:09 de Petre93
sandu cel cu buda-n curte
Mai papagalule, mai repeti intrebarea? Asa te-a pus partidul? Ti-am raspuns, Bolojan nu a adus curse, mai multe erau pe vremea lui Sturza ca erau curse de Italia si Germania. Nu a adus Bolojan curse, a adus doar curse care se anulau inainte de inaugurare.
Postat 14 Iunie 2023, 16:36 de adi13
adi13
A adus sau nu curse?? Pt propagandă e mai greu sa răspundă.
Postat 13 Iunie 2023, 23:54 de Sandu2100
adi13
https://zbordirect.com/blog/ryanair-revine-in-oradea
Postat 13 Iunie 2023, 23:53 de Sandu2100
Inchideti-l
Pentru Oradea e de ajuns autogara Velenta. Si aia e prea mare
Postat 13 Iunie 2023, 10:17 de adi13
Practic, aeroportul din Oradea ...
... se mută "la cort". Caraghioslâcul e desăvârșit și se închide noaptea până și poarta nr. 1 ... din moment ce se va lucra la montajul clanței de la poarta nr. 2, aflată la 500 metri.
Postat 13 Iunie 2023, 09:14 de KP
Sandu
Bolojan nu a adus zboruri, ca ne intrebi, iti raspund eu. Cate a adus dupa o saptamana s-au oprit. Iar minti ma? Numai minciunile sunt de voi
Postat 13 Iunie 2023, 09:05 de adi13
Care plecări? Care sosiri?
Mă uitam deschiderea aeroportului de l Brașov în weekend. Ziceau că săptămâna asta deschid și au curse la Stuttgart... La noi aeroportul e folosit de bugetarii de prin ministere când merg să semneze condica de salariu la București
Postat 13 Iunie 2023, 06:39 de Vio_427
Care zboruri ?
Sunt zboruri charter, private ale firmelor de turism. Bolojan nu a adus nimic, cate a adus Sturza a adus si el . Doi mincinosi. Apropo Oradea are 8000 pasageri lunar, Clujul 285.000 lunar, mai bine taceai. Eu nu sunt platit ca tine sa raspund la toate articolele, nu sunt propaganda
Postat 13 Iunie 2023, 05:39 de Mihaita
Mihaita
A adus Bolojan zboruri ?? Da sau Nu ! Ca nu ai avut curajul sa răspunzi la celalalt articol.
Postat 13 Iunie 2023, 01:13 de Sandu2100
Bolojan decide cum se face
La doua zboruri nu vad problema. Taxiurile incurca? Pai acolo ii pune sa stea cei din aeroport, ceva destept a organizat totul, taxiul nu sta daca are client circula cu clientul, barierele tot defectuos au functionat, citeau numerle gresit si pe tichet aveai alt nr de inmatriculare. Dar ce te miri ca toti din primarie sunt habarnisti, pusi de partid, ca directorul de la circulatie care nu are permis. Spune-i la ala ca taxiurile nu stau bine, daca de pe harta din biroul lui totul pare ok. Sa va intre in cap Bolojan dicteaza faceti, dar fara sa cheltuiti un leu. Asa se face totul, ieftin si prost.
Postat 12 Iunie 2023, 18:07 de Mihaita
Stilul bolovan ....
Santiere interminabile, containere, lucrari efectuate execrabil, bataie de joc fata de oameni, dar grija maxima pentru mafiotii partidului, abonati la lucrari decontate de stat. Aeroportul Oradea - alta institutie bagata in faliment de incompetenta si nebunia birtinezului monosprancenat !
Postat 12 Iunie 2023, 17:27 de Silver_Cat
o dezorganizare clara
Taxiurile blocheaza accesul la containere, stau acolo au nu au clienti. Barierele de acces (iesire) functioneaza defectuos.Totusi.....pt un bliet de Tarom...stai la container. Scump, scump f. scump si dezorganizare cat incape.
Postat 12 Iunie 2023, 16:03 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON