URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Noiembrie 2021, 14:35

Noua metodă de fraudare a certificatelor "verzi" la medicii de familie, în atenţia MAI. Ce spun autorităţile din Bihor (VIDEO)

Noua metodă de fraudare a certificatelor 'verzi' la medicii de familie, în atenţia MAI. Ce spun autorităţile din Bihor (VIDEO) (sursa foto: Juan Moyano/Dreamstime.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisarul şef de poliţie Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, a declarat, vineri, că Direcţiile judeţene de Sănătate Publică au demarat controale în legătură cu cea mai nouă metodă de fraudă prilejuită de situaţia Covid: atestarea în fals a infectării pentru persoane care beneficiază, astfel, şi de concedii medicale plătite, şi de certificate verzi. 

De la DSP şi Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate până la Poliţie, autorităţile din Bihor afirmă că, cel puţin deocamdată, nu au depistat nicio neregulă. Nici nu aveau cum, de vreme ce unele au făcut verificări superficiale, iar altele deloc... 

"Fentarea" regulilor

Odată ce autorităţile au introdus, la finele lunii trecute, măsuri de restricţionare a accesului în spaţii publice, condiţionat de certificatul verde ce atestă vaccinarea anti-Covid, trecerea prin boală sau un rezultat negativ la testare, inventivitatea celor care încearcă să eludeze regulile îşi spune cuvântul. Aşa a luat naştere o nouă metodă de fraudare, mai ingenioasă decât vaccinarea "la chiuvetă", fictivă, şi anume confirmarea frauduloasă a infectării în cazul unor persoane interesate să obţină atât concedii medicale plătite integral, cât şi, apoi, certificate verzi cum că au trecut prin boală.

Un asemenea fenomen a fost semnalat cu mai puţin de două săptămâni în urmă şi de BIHOREANUL, care arăta că aproximativ 80 de medici de familie din judeţ au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea Covid, existând suspiciuni că unii ar fi atestat fraudulos, în schimbul unor "atenţii", că pacienţi din listele lor ar fi avut rezultate pozitive, indicând infectarea, iar Direcţia de Sănătate Publică urma să declanşeze o anchetă pe această temă.

"Există indicii"

Într-o conferinţă de presă în care a prezentat situaţia dosarelor penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatului digital Covid, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisarul şef Monica Dajbog, a declarat, vineri, că în prezent poliţiştii au în lucru peste asemenea 400 de anchete, vizând aproximativ 1.330 certificate sau adeverinţe de vaccinare.

Cu această ocazie, reprezentanta MAI a anunţat că în vizorul autorităţilor a intrat şi noua metodă de fraudare, prin teste pozitive false.  

"Există indicii privind un nou mod de operare folosit pentru a frauda procesul de eliberare şi utilizare a certificatelor digitale UE. Astfel, în ultima perioadă, pe măsură ce tot mai mulţi medici de familie au primit gratuit de la Ministerul Sănătăţii teste rapide pentru depistarea Covid-19, unii dintre ei ar falsifica rezultatele testărilor pentru anumiţi pacienţi, atestând în mod nereal că aceştia sunt infectaţi. În acest fel, pacienţii respectivi beneficiază de concedii medicale plătite de 14 zile şi obţin certificatul verde, deşi în realitate nu au fost infectaţi cu SARS-CoV-2. La nivelul Direcţiilor de sănătate publică au fost demarate controale pentru identificarea unor astfel de situaţii, care se află şi în atenţia organelor de poliţie", a comunicat oficialul MAI.

Controale degeaba...

La nivelul judeţului Bihor, însă, acţiunile de control par să nu fi dus la niciun rezultat care să confirme fenomenul testării frauduloase, fie pentru că acestea au fost superficiale, fie pentru că nici măcar nu au fost declanşate.

Directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, de pildă, spune că instituţia pe care o conduce a realizat doar "câteva" verificări. "Am făcut controale la medicii de familie în contract cu CAS pentru vaccinare, care au primit câte 50 de teste gratuit de la Minister, pentru a vedea cum utilizează testele şi cum raportează rezultatele în sistemul informatic. Am mers în câteva cabinete care au utilizat teste, dar nu am constatat nereguli. Am fost şi pe la cabinete de Medicina Muncii care au contracte cu angajatori, pentru a vedea dacă prin testele rapide sunt pozitivi sau nu, dar nu am constatat (n.r. – fraude)", a declarat dr. Rahotă BIHOREANULUI.

Pe de altă parte, aceasta recunoaşte că "verificările au fost pe o perioadă scurtă, pentru că au intrat alte acţiuni tematice de la Ministerul Sănătăţii". Prin urmare, după ce Poliţia Bihor a cerut informaţii DSP privind această temă, "le-am trimis răspuns că nu am constatat asemenea lucruri".

... sau deloc

În ce priveşte Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate, aceasta nici măcar nu s-a sinchisit să declanşeze vreo anchetă, nici măcar una formală, chiar dacă prin fraudare este păgubit bugetul asigurărilor sociale de sănătate, din care se decontează contravaloarea concediilor medicale pentru persoanele asigurate. 

"Nu am făcut nicio anchetă, pentru că nimeni nu ne-a făcut nicio sesizare oficială", a declarat BIHOREANULUI directorul general al CJAS Bihor, Dorel Dulău.

Pe de altă parte, acesta a adăugat ulterior că „CAS nu are atribuții pe partea medicală, ci pur administrative, fără posibilitatea de a constata în vreun fel fraudarea fondului asigurărilor sociale de sănătate prin întocmirea în fals a unor acte medicale. CAS poate interveni abia după ce DSP sau Colegiul Medicilor sau Poliția stabilesc în mod clar falsitatea documentelor medical în baza cărora se fac plățile concediilor medicale”.

Poliţia, pe mâna DSP

Pe de altă parte, Poliţia Bihor a transmis, prin ofiţerul de presă, agentul principal Ioana Lascău, că în urma semnalării publice a BIHOREANULUI, a solicitat DSP Bihor informaţii cu privire la aspectele sesizate, dar cu aceeaşi finalitate: în judeţ n-a existat nicio testare frauduloasă.

"În urma apariţiei articolului jurnalistic, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au solicitat Direcţiei de Sănătate Publică să comunice dacă are indicii referitoare la aceste aspecte. Răspunsul primit a fost negativ", a transmis ofiţerul de presă al Poliţiei Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
@georgemarian
Nu raspunzi pt ca nu ai ce! Tu-mi vorbesti mie de altruism? Mie, care impreuna cu sotia, renuntam la un concediu anual sa pot sa donez banii? Mie, care anual fac undeva intre 140-150 de ore de voluntariat la o fundatie, adica aproximativ 3 ore pe saptamana? La urma urmei sunt 300 de ore pt ca particip impreuna cu sotia! Nu o spun sa ma impaunez, este alegerea noastea si cat timp o sa ma tina puterile financiar si fizic o sa continui sa o fac! Ba baiatule, diferenta intre mine si tine este ca eu fac bine, tu doar iti bati gura de pomana! Ti-ai sunat neamurile sa-mi dea minus? Hahaha
Postat 21 Noiembrie 2021, 09:51 de Kid
Pt Kid
1) Forma de topogan este a 2-a forma acceptata (pe langa tobogan) de noile editii ale dictionarului deoarece este utilizata in 99% din cazuri. 2)Pentru restul aberațiilor exprimate de tine nici nu are rost să răspund deoarece mustește "altruismul" și "dragostea de oameni" din fiecare fraza. Ești un model pentru societate. De neurmat!
Postat 20 Noiembrie 2021, 23:03 de georgemarian
@georgemarian
Esti asa de prost incat: 1. nu stii ca se scrie tobogan nu topogan. 2 ceri un studiu pe cativa ani, vaccinarea fiind posibila doar de aproximativ un an. 3 n-ai inteles ca vaccinarea nu-ti asigura "mantuirea" de boala, ci doar te ajuta sa treci mai usor prin ea precum si elibereaza presiunea de pe ATI/spitale, cei vaccinati facand forme mai putin grave de boala. 4 n-ai inteles ca internetul colcaie cu tot felul de "filmulete" anume puse acolo pt "botanisti" ca tine, trebuie sa ai un anumit IQ sa discerni c@c@tul de pe net. 5 n-ai inteles ca pandemia asta nu se va termina niciodata, atat timp cat mai sunt in viata oameni ca tine. 6 n-ai inteles ca sunt oameni care pun botul la ineptiile pe care le debitezi si o parte din ei nu se vaccineaza, ajung la ATI si poate mor. Pentru astia ar fi bine sa te judece statul si nu doar dumnezeul ala in care crezi cu atata infocare. 7 dai exemple tari gen Germania sau Austria, care instituie lockdown ca fiind sufocate de virus, lucru total neadevarat. Niciuna din aceste tari nu si-a atins tinta de vaccinare, oamenii au invatat din experienta trista a celor 3 valuri de covid anterioare, nu vor sa pateasca la fel si de asta se fac lockdown-uri. Uita-te omule la nr total de populate si la nr de morti inregistrat ieri in tarile pomenite de tine si compara-le cu Romania. In prezent in Romania e de cel putin 4 ori mai mare nr mortilor raportat la total populatie! 8 inca o chestie pt care te consider un cretin: n-ai inteles ca este mai bine sa lasi la libera alegere a femeii avortul decat sa-l interzici si sa umpli casele de copii cu copii nedoriti. Vrei un nou Cighid? Cate ore de voluntariat ai saptamanal la o casa de copii? Niciuna! Cei care lucreaza acolo si nu merg doar pt bani ci pun suflet in ceea ce fac sau cei care fac voluntariat acolo nu vor cere niciodata interzicerea avorturilor! Poate esti implicat la o fundatie care ajuta integrarea in societate a tinerilor institutionalizati care ajung la 18 ani si statul le da un sut in fund aruncandu-i in strada? Ma indoiesc! Ai cumva o firma si faci angajari pt respectivii tineri? Ma indoiesc! Nu esti decat un mancator de c@c@t care te ascunzi in spatele religiei si iti versi veninul si frustrarea pe unde poti. Treziti-va? Tu ar trebui sa-ti scoti capul din propriul cuur! Vad ca nimeni nu te mai contrazice cu nimic, s-au saturat toti! Ca de obicei, reusesti sa-mi strici ziua. Ma intreb cat te mai lasa moderatorul pe aici..
Postat 20 Noiembrie 2021, 14:38 de Kid
Fraudarea hartiei igienice
Este ca si cum ai frauda hartia igienica. Certificatul de vaccinare este sub hartia igienica. Hartia igienica are un rol dupa cum ii este si numele. In schimb certificatul este cea mai mare ȚEAPĂ medicală. Ni s-a spus ca daca atingem 70% rata de vaccinare, gata, se termina pandemia. Vedem acuma ca Gibraltar cu 100% inchid 1 luna insula, Austria cu in jur de 70% lockdown, Germania vaccinare puternica, 65.000 de cazuri / pe zi, Irlanda 95% explozie de cazuri si lista tot poate continua. Austriecii au fost țepuiți, Nemții la fel, Americanii la fel etc., mergem și noi pe topogan. Unde-i eficiența de 95% a vaccinului? In istoria medicinei nu s-a mai auzit ca un vaccin sa nu functioneze pe o persoana din cauza ca nu-l ia si cealalata. E cum ai zice: chimioterapia nu functioneaza la bolnavul cu cancer decat daca o va lua si cel care nu are cancer. Dintre toate lucrurile cel mai interesant este ca vedem filmulete din lume cu oameni stand la coada la vaccin in timp ce lesina / paralizeaza cate unul din naintea lor care a luat vaccinul si raman toți la coadă. Efectiv oamenii nu mai ies din minciuna asta și se duc la vaccin după cum le spune televizorul, ca la măcelărie. Nici instinctul de conservare nu-l mai au. Pe canalele de socializare apar tot felul de cazuri grave cu efecte adverse ale vaccinului, zilnic, de la noi din țară si care nu-s raportate nici 1% in Romania. Oameni buni, cand va treziti? Altii au murit ca sa putem spune NU la orice lucru, acuma voi spuneti DA la toate prostiile din afara? Dar ce, v-a adus Gheorghita, Arafat sau ceva medic din tara vreo 3 topuri cu studii clinice, tabele si formule si statistici cu rezultatele testelor pe oameni, pe cativa ani? Va puneti viata in niste oameni despre care nici nu stim daca au trecut clasa sau nu? Somitățile științifice ne spun în schimb: nu vă vaccinați!
Postat 19 Noiembrie 2021, 20:01 de georgemarian
Oameni si zei
Oare ce venituri ar trebui sa aiba cadrele medicale intr-o tara ca Romania, ca sa nu mai fie tentate sa ia spaga? Sunt convins ca si daca ar avea salarii ca in Germania, tot nu s-ar abtine.
Postat 19 Noiembrie 2021, 16:32 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON