URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 August 2018, 16:07

Noua conducere a Teatrului Regina Maria a prezentat surprizele stagiunii 2018-2019

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul interimar al Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu, alături de directorii artistici ai trupelor instituţiei, au prezentat, joi, programul stagiunii 2018-2019.

Trupa Iosif Vulcan va "reveni la esenţă, la emoţie", prin spectacolele prezentate, trupa Arcadia va introduce şi spectacolele pentru copii de 12-13 ani, iar Ansamblul Crişana pregăteşte un spectacol de Ziua Naţională.

Fără premieră în festival

La conferinţa de presă susținută în foaierul Teatrului Regina Maria au participat Elvira Rîmbu, care, în luna mai, l-a înlocuit pe managerul Daniel Vulcu, la cârma instituţiei de cultură, Andrian Locovei, director artistic al trupei "Iosif Vulcan", Sebastian Lupu, director artistic al trupei "Arcadia", Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Crişana, şi Victoria Balint, şef birou proiecte.

Elvira Rîmbu a spus că trupa Iosif Vulcan va avea, în această stagiune, patru premiere la Sala Mare şi două la Sala Arcadia. Una dintre ele este de fapt o reinterpretare a spectacolului "Uciderea lui Gonzago", care s-a jucat pentru scurt timp în 2010, înainte de reabilitarea Teatrului, la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În schimb, Teatrul Regina Maria nu va avea o premieră în Festivalul de Teatru Scurt, a cărui nouă ediţie se va ţine între 23 şi 30 septembrie. Directorul Elvira Rîmbu a explicat că schimbările la conducerea instituţiei de cultură s-au produs la finalul stagiunii trecute, iar timpul a fost scurt pentru pregătirea unui spectacol nou. De asemenea, Rîmbu a mai spus că actorii au fost obosiţi de spectacole şi prezenţe în festivaluri. "Ne vom prezenta cu "Macbeth", care a avut premiera la finalul stagiunii trecute, deci un spectacol nou. Cred că în festival este bine ca orădenii să vadă spectacole de la alte trupe. Pe noi ne pot vedea tot anul", a spus directorul.

Înapoi la esenţă

Când a vorbit despre structura noii stagiuni, directorul artistic al trupei Iosif Vulcan, Andrian Locovei, a spus că nu se va lucra cu "hei-rup", ci se va acorda mai mult timp pregătirii fiecărui spectacol şi punerii acestora în lumină ulterior. "Am hotărât să revenim la esenţă, la emoţie, să excludem decorurile mari, să putem deplasa spectacolele la festivaluri", a precizat Locovei.

În această stagiune vor fi puse în scenă opere atât din dramaturgia clasică, cât şi din cea contemporană.

Prima premieră a stagiunii va avea loc duminică, 14 octombrie, de la ora 19, la Sala Arcadia, şi aduce în prim plan un regizor orădean tânăr, care şi-a finalizat studiile la Viena, Alexandru Weinberger-Bara, care va pune în scenă "Domnişoara Iulia", de August Strindberg.

Regizori premiaţi

Trupa Iosif Vulcan pregăteşte pentru luna noiembrie şi o premieră la Sala Mare, un text contemporan din dramaturgia turcească: "Avalanşa", de Tuncer Cücenoglu. Spectacolul va fi regizat de Petru Vutcărău, regizor şi actor originar din Republica Moldova, cunoscut şi apreciat de publicul orădean, care se va afla la a şaptea colaborare cu Teatrul Regina Maria.

În a doua parte a stagiunii, Claudiu Goga, artist multi-premiat, deţinător al unui premiu UNITER încă de la debut, va regiza la Oradea un spectacol al cărui titlu nu a fost încă ales. De asemenea, orădenii vor vedea un spectacol din dramaturgia americană contemporană, regizat de Erwin Şimşensohn, un tânăr director de scenă, a cărui activitate artistică a fost deja recompensată cu nominalizări şi premii importante, bucurându-se chiar de o nominalizare pentru cea mai bună regie în cadrul Festivalului de Teatru Scurt de la Oradea.

De asemenea, Radu Iacoban, actor, regizor şi dramaturg, va pune în scenă la Oradea un spectacol din dramaturgia contemporană românească.

Spectatorii pot consulta programul Trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria care este stabilit până în luna decembrie şi îşi pot achiziţiona deja bilete pentru reprezentaţiile pe care doresc să le vizioneze de la Agenţia Teatrului şi de pe site-ul biletmaster.ro.

Spectatorii vor avea la dispoziţie în stagiunea 2018 – 2019 patru tipuri de abonamente: de premieră, standard (adulţi), pentru pensionari şi pentru studenţi şi vor putea fi achiziţionate în perioada 1 septembrie – 1 noiembrie 2018 de la Agenţia Teatrului.

Şi pentru copii "mari"

În această stagiune, trupa Arcadia nu se va adresa doar copiilor cu vârste de până la 9 ani, cum o făcea până acum, ci – spune directorul Sebastian Lupu – va realiza şi spectacole pentru preadolescenţi, de 12-13 ani.

În program au fost incluse producţiile "Isprăvile lui Păcală", în regia lui Petre Ghimbăşan şi "Cei trei muschetari", o adaptare după celebrul roman al lui Alexandr Dumas, "Regele Smoc de Barbă" şi "Apolodor, pinguinul călător".

Ansamblul Artistic Profesionist Crişana are plănuite mai multe deplasări la festivaluri în prima parte a stagiunii. De asemenea, cântăreţii şi dansatorii pregătesc un concert extraordinar dedicat Centenarului Marii Uniri.

Într-un comunicat pregătit de Leontin Ciucur pentru jurnalişti, acesta a scris că se bucură de noua colaborare cu Elvira Rîmbu şi se arată încrezător că "perioada de austeritate impusă ansamblului de fostul manager s-a încheiat". Solicitat să detalieze, Ciucur a spus că Daniel Vulcu nu a alocat suficiene fonduri ansamblului.

Acum, însă, cu sprijinul Consiliului Judeţean, după cum a precizat Ciucur, o parte din ansamblu se va deplasa în Statele Unite ale Americii, pentru a cânta comunităţii româneşti din Sacramento.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON