URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2022, 17:00

Nou pe frontul anti-Covid: a ajuns și în Bihor vaccinul Pfizer bivalent, împotriva variantelor originale și a celor actuale

Nou pe frontul anti-Covid: a ajuns și în Bihor vaccinul Pfizer bivalent, împotriva variantelor originale și a celor actuale foto arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcția de Sănătate Publică Bihor a preluat de la Spitalul Militar din Cluj și a început să distribuie unor medici de familie și unor unități medicale 600 doze de vaccin anti-Covid bivalent, destinat imunizării atât față de tulpina originală, cât și față de cele dominante ale coronavirusului, care circulă în această perioadă.

De notat că, deși despre pandemie se vorbește mai puțin, iar efectele infectării sunt mai puțin severe asupra persoanelor sănătoase, ea nu a dispărut, în Bihor fiind diagnosticate cu Covid zeci de oameni în fiecare săptămână.

23 de posibilități

Vaccinul bivalent adaptat Cominarty Original / Omicron BA 4-5, produs de Pfizer BioNTech, este în proces de distribuire de la sediul DSP Bihor către cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie, precum și la centrele de vaccinare care vor fi deschise de săptămâna viitoare în județ, a informat marți instituția responsabilă cu sănătatea publică în județ.

Potrivit unui comunicat dat publicității de DSP Bihor, începând din 12 decembrie în județ va fi disponibil acest nou vaccin în patru centre de vaccinare, care vor funcționa în tot atâtea unități sanitare, și anume în ambulatoriul din Nufărul al spitalului privat Pelican (strada Constantin Nottara nr. C8 – C10), care va avea un program de lucru de luni până vineri între orele 9.00 și 13.00 (telefon 0372.704.966), la Centrul Vascular Venus din Velența, strada Clujului nr. 68, orar 8.00 – 20.00 (telefon 0359.416.666), în Spitalul de Recuperare din Băile Felix, Calea Beiușului nr. 30 (telefon 0259.318.108 și 0359.800.635), care va funcționa între oreșe 8.30 și 12.30, precum și la Spitalul Orășenesc din Ștei, strada Cuza Vodă nr. 5 (telefon 0773.743.284), cu program de lunea până vinerea între orele 8.00 – 15.00).

De asemenea, și-au asumat prin contracte cu CAS să administreze noul vaccin și 19 medici de familie din Oradea, Marghita, Salonta, Ciumeghiu, Lăzăreni, Lugașu de Jos, Oșorhei, Tinca și Sânnicolau Român.

Lista acestora poate fi consultată aici:

Gratuit și neobligatoriu

La fel ca toate celelalte vaccinuri anti-Covid utilizate până acum, și cel bivalent este administrat gratuit și doar persoanelor care doresc acest lucru, cu condiția să aibă deja făcută schema completă de vaccinare din variantele precedente, adică:

1 doză vaccin Janssen/Johnson&Johnson

2 doze vaccin Vaxzevria/Oxford – Astra-Zeneca

1 doză vaccin Vaxzevria/Oxford – Astra-Zeneca + 1 doză vaccin Comirnaty / Pfizer NioNTech

1 doză vaccin Vaxzevria/Oxford – Astra-Zeneca + 1 doză vaccin Spikevax/Moderna

2 doze vaccin Comirnaty / Pfizer NioNTech (de tip adult sau pediatric)

2 doze vaccin Spikevax/Moderna

De asemenea, persoanele care doresc imunizarea cu vaccinul ambivalent trebuie să aibă cel puțin 12 ani împliniți.

„Noul vaccin este o versiune adaptată a vaccinului de tip ARNm Comirnaty Pfizer/BioNTech pentru o protecție mai largă împotriva variantelor circulante ale Sars-CoV2. Recomandăm vaccinarea mai ales a persoanelor care au diverse afecțiuni medicale cronice, acestea fiind mai vulnerabile în cazul infectării cu coronavirusul”, a explicat pentru BIHOREANUL directorul executiv al DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Pandemia n-a dispărut

De reținut că, deși autoritățile sanitare nu mai insistă cu raportările privind evoluția pandemiei, aceasta nu a dispărut, însă are o intensitate mult mai atenuată față de primele „valuri”.

De altfel, în Bihor sunt în continuare diagnosticate săptămânal câteva zeci de cazuri Covid, marți, de pildă, fiind descoperite 24 de îmbolnăviri, ceea ce a urcat bilanțul de la începutul pandemiei și până în prezent la un total de 92.028 infectări. Dintre acestea, 3.023 s-au soldat cu decese.

În dimineața acestei zile, în spitalele din județ erau internați 29 de pacienți cu Sars-Cov2, majoritatea (20) în Spitalul Județean, din care 8 în stare gravă, la ATI. Cel mai recent deces provocat de coronavirus a fost consemnat pe 24 noiembrie, persoana decedată fiind o femeie de 64 ani nevaccinată care avea și bronhopneumonie cronică obstructivă, diabet zaharat și un infarct miocardic sechelar.

Până în prezent, în Bihor s-au vaccinat anti-Covid 217.364 persoane, ponderea celor vaccinate cu schema completă fiind de 38,8% din totalul populației eligibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON