URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Februarie 2021, 13:40

Noile reguli din şcoli: La apariţia unui caz de Covid-19 printre elevi, cu acordul părinţilor, se vor face teste rapide pentru toată clasa (VIDEO)

O parte dintre elevi se vor reîntoarce de luni la şcoală, iar un ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, publicat vineri, a definit regulile care vor trebui respectate în fiecare unitate de învăţământ. De asemenea, tot vineri, Ministerul Educaţiei a anunţat scenariul în care se încadrează fiecare localitate din România, implicit care elevi revin în clase.

Într-o conferinţă de presă comună, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi cel al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au anunţat că purtarea măştii va fi obligatorie pentru elevi şi cadre didactice, iar aerisirea încăperilor trebuie să fie o regulă pentru fiecare unitate de învăţământ.

"Nu pot să subliniez suficient cât de importantă este menţinerea regulilor pe parcursul şcolii. Este nevoie să se păstreze curăţenia, băile să fie pregătite cum se cuvine pentru copii, aerisirea să se facă la termene regulate, cea mai importantă măsură pe care o poate lua conducerea şi staff-ul şcolii pentru siguranţa copiilor şi a familiilor lor", a declarat Voiculescu.

Când se suspendă cursurile

Dacă într-o grupă de grădiniţă sau o clasă de învăţământ primar, un preşcolar sau un elev este confirmat cu Covid-19, cursurile se vor suspenda pentru o perioadă de 14 zile pentru respectiva grupă sau clasă.

"În învăţământul gimnazial şi liceal, lucrurile stau puţin diferit: la apariţia primului caz, se va declanşa o anchetă epidemiologică de către Direcţia de Sănătate Publică, se recomandă testarea şi, în funcţie de recomandările epidemiologilor, fie se suspendă cursurile de la apariţia primului caz, fie nu este necesară această măsură şi se continuă, până la apariţia celui de-al doilea. La al doilea caz confirmat, se suspendă cursurile 14 zile", a declarat ministrul Cîmpeanu.

Izolare şi testare

Prin Direcţiile de Sănătate Publică, toate şcolile vor primi teste rapide pentru depistarea îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2, au spus cei doi miniştri. Cu acordul părinţilor, elevii vor fi testaţi dacă prezintă simptome specifice bolii sau dacă un coleg ori un profesor de-al lor a fost confirmat cu Covid-19.

"Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea pentru copii, după aplicarea protocolului de izolare", a declarat ministrul Voiculescu. Şcolile trebuie să aibă un cabinet medical sau un izolator pregătit pentru asemenea situaţii, dar şi un medic sau un asistent medical abilitat să facă testarea.

"Acei colegi care au interacţionat cu copilul testat pozitiv vor trebui să fie testaţi, dacă există un consimţământ al părintelui. Este important să se întâmple la timp, datele de contact să fie actualizate, ca această colaborare să funcţioneze", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Fără absenţe

Cei doi oficiali au lămurit şi ce trebuie să facă părinţii elevilor care suferă de boli cronice. "Elevii care au vulnerabilităţi şi care sunt certificate medical, care au avut adeverinţe în primul semestru spre exemplu, nu sunt obligaţi să-şi reînnoiească acele adeverinţe. Adeverinţele din primul semestru sunt valabile în continuare. Mai mult decât atât, adeverinţele obţinute în semestrul doi vor putea fi transmise electronic către profesori şi diriginiţi", a declarat ministrul Educaţiei.

De asemenea, elevii care prezintă simptome de Covid-19 nu trebuie să meargă la şcoală şi nu vor fi notaţi absenţi. "Orice elev care prezintă cele mai mici simptome va avea înţelegere maximă din partea cadrelor didactice şi nu va primi absenţă, dacă va avea cele mai mici simptome care îl va împiedica să intre în colectivitate", a mai spus Cîmpeanu.

Orar fizic şi online

Vor putea fi scutiţi de şcoala "faţă în faţă" şi elevii care au în familie persoane vulnerabile, însă ministrul nu a detaliat cum anume trebuie să justifice aceste situaţii. Ordinul comun al celor două ministere prevede că "preşcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la şcoală, la recomandarea medicului curant şi cu acordul părinţilor/reprezentantului legal", iar "conducerile unităţilor de învăţământ vor asigura desfăşurarea procesului educaţional în sistem online".

De altfel, Cîmpeanu a spus că fiecare unitate de învăţământ trebuie să conceapă un orar adaptat pentru aceste situaţii, în care să prevadă zile cu predare fizică şi zile cu predare online. "În niciun caz nu dorim să ducem copiii la şcoală pentru ca în aceeaşi zi să facă ore fizice şi ore online", a mai spus ministrul Educaţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON