Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat miercuri hotărârea pentru prelungirea stării de alertă pe teritoriul României şi totodată restricţionarea deplasărilor în afara locuinţelor în intervalul orar 22-05, şi nu 23-05, cum era până acum. Hotărârea urmează să fie aprobată şi de Guvern.
Ca atare, cafenelele şi restaurantele vor trebui să închidă cu o oră mai devreme ca până acum, deci la ora 22. De asemenea, în mai multe staţiuni montane căutate de români - între care Stâna de Vale (județul Bihor) și Arieşeni (județul Alba) - se impune limitarea numărului de oaspeţi la 70% din capacitatea maximă a hotelurilor şi pensiunilor.
Prevederile hotărârii nr. 16 a CNSU urmează să intre în vigoare - după ce va fi aprobată şi de Guvern - de la 14 martie, odată cu prelungirea stării de alertă în România.
Concret, "se propune menținerea interdicției de circulație în toate localitățile, pentru toate persoanele, în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 22-05, cu următoarele excepții motivate de: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie şi locul/locurile de desfășurare a activității profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie".
Totodată, "se propune menținerea desfășurării programului cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului şi doar în intervalul orar 06-22, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 06-22, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mare de 1,5 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori."
Hotărârea CNSU arată că se va fi limitat gradul de ocupare a spaţiilor de cazare din cadrul structurilor de primire turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi/zone în care se practică schiul sau alte sporturi de iarnă:
- Azuga, Buşteni şi Sinaia din judeţul Prahova; Băile Tuşnad, Borsec, Băile Homorod, Harghita-Băi din judeţul Harghita;
- Borşa şi Cavnic din judeţul Maramureş;
- Poiana Braşov, Predeal şi Bran din judeţul Braşov;
- Sovata din judeţul Mureş;
- Vatra Dornei din judeţul Suceava;
- Voineasa din judeţul Vâlcea;
- Zona Borlova-Muntele Mic, comuna Turnu Ruieni din judeţul CaraşSeverin;
- Arieşeni din judeţul Alba;
- Durău din judeţul Neamţ;
- Novaci-Rânca din judeţul Gorj;
- Păltiniş din judeţul Sibiu;
- Stâna de Vale din judeţul Bihor;
- Straja din judeţul Hunedoara.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.