URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2023, 11:58

Noi exproprieri în jurul Oradiei: 4 milioane lei pentru terenurile necesare lărgirii a două drumuri naționale la ieșirea din oraș

Noi exproprieri în jurul Oradiei: 4 milioane lei pentru terenurile necesare lărgirii a două drumuri naționale la ieșirea din oraș (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii bihorenilor au aprobat începerea exproprierilor de terenuri în vederea lărgirii de la două la patru benzi a șoselelor naționale DN 79 către Nojorid și DN 19 spre Biharia.

Lucrările vor fi plătite de Compania Națională de Drumuri, dar pentru ca proiectul să meargă mai rapid, administrația județeană și-a asumat exproprierea și plata despăgubirilor de peste 4 milioane lei.

Aprobarea culoarului de expropriere și a declanșării procedurilor de expropriere au fost decise într-o reuniune extraordinară a Consiliului Județean Bihor desfășurată luni dimineață, cu voturile unanime ale consilierilor județeni, indiferent de apartenența politică.

Potrivit documentațiilor supuse votului, DN 19 va fi lărgit de la două la patru benzi de la ieșirea din Oradea a drumului care coboară de pe dealuri, de la girația spre magazinul Real II Episcopia, până la curba de intrare în comuna Biharia.

În acest scop, va fi expropriată o suprafață totală de 20.401 mp de terenuri situate pe marginea șoselei naționale, suma aprobată pentru plata despăgubirilor către proprietari fiind, în baza unui raport de evaluare, de 1,183 milioane lei.

În ce privește DN 79, lărgirea va fi făcută din dreptul Aeroportului Oradea până în intersecția cu drumul comunal DC 77 ce duce spre Livada de Bihor, loc în care va fi amenajată o girație, în condițiile în care în prezent locuitorii acestui sat așteaptă mult pentru a pătrunde pe șoseaua națională către oraș.

Pentru această lucrare vor fi expropriați 14.097 mp de teren, proprietarii urmând să fie despăgubiți cu 2,960 milioane lei.

Lărgirea DN 79 ar urma să coste, potrivit unor estimări din vara anului trecut, aproximativ 4,2 milioane euro, iar cea a DN 19 circa 7,3 milioane euro. Finanțarea va fi asigurată de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România, care încă nu a stabilit un calendar pentru începerea lucrărilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cui prodest?
Sensul giratoriu ar putea avea utilitatea lui pt. facilitarea virajului la stanga in intersectia cu drumul de Livada. Dar la ce anume ar ajuta largirea? Se muta gatuirea de langa aeroport la nici 1.5 km mai incolo, catre Nojorid. La viteza legala de acum (70km/h) distanta pana la intersectia cu drumul de Livada se parcurge in cca 1 minut si 17 secunde. Daca vor fi 2 benzi viteza va creste la un maxim legal de 100km/h, sa zicem. Adica distanta va fi parcursa in 54 de secunde. Cu 23 de secunde mai repede. O merita? Bine, daca te gandesti cum arata 4.2 milioane de euro in conturile constructorului, atunci da. Sigur ca merita...
Postat 30 Ianuarie 2023, 18:25 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON