URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2022, 08:31

Noaptea Muzeelor la Oradea: Ce clădiri şi expoziţii pot fi descoperite, sâmbătă, până la miezul nopții

Noaptea Muzeelor la Oradea: Ce clădiri şi expoziţii pot fi descoperite, sâmbătă, până la miezul nopții (Sursa foto: Facebook - Casa Darvas-La Roche)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 14 mai, și în Oradea. Cu ocazia evenimentului, menit să pună în valoare patrimoniul muzeal al oraşului, vor putea fi vizitate gratuit o sumedenie de expoziţii din cadrul mai multor obiective turistice.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Muzeul Ţării Crişurilor, programul Nopţii Muzeelor începe de la ora 19 şi se încheie la miezul nopţii.

Vor fi deschise porţile sediului MȚC (Armatei Române nr. 1), Muzeul Memorial "Iosif Vulcan", Muzeul Memorial "Aurel Lazăr", Muzeul Memorial "Ady Endre", Muzeul oraşului Oradea, Palatul Baroc, Catedrala Episcopală Romano-Catolică, Muzeul Farmaciei Rodia, Muzeul Episcopiei Ortodoxe şi Catedrala Sfântul Nicolae. 

Pe lângă expoziţiile amenajate în fiecare instituţie, în curtea MŢC, în zona amfiteatrului, "va avea loc un program de exerciţii demonstrative de mânuiri de arme şi interpretări de cântece ostăşeşti  – program organizat de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea", se arată în comunicat.

În acelaşi interval de timp, şi obiectivele turistice aflate sub administrarea Oradea Heritage şi a Comunităţii Evreilor din Oradea vor fi deschise pentru curioşi.

La Casa Darvas - La Roche, publicul va cunoaşte mai multe personaje de epocă. "Doamna casei va cânta la pian, domnul îi va aştepta cu ştiri din presă în salon, în dormitor vor zări o domniţă, iar servitoarea şi valetul vor întreţine atmosfera de epocă. În grădina casei, maşinuţa decorată va fi luminată pentru a se putea face fotografii nocturne", se arată într-un comunicat transmis de Oradea Heritage.

Cei care doresc să meargă la Turnul Primăriei şi la Sinagoga Sion vor avea parte de o surpriză. Pe faţadele celor două obiective vor fi proiecţii laser cu logo-ul Oradea Heritage şi cu denumirea evenimentului – Noaptea muzeelor. Proiecțiile vor putea fi văzute între orele 21 şi 02.


Programul complet:

Muzeul Ţării Crişurilor:

- Muzeul Ţării Crişurilor (Str. Armatei Române nr.1/A) – Expoziţiile permanente ale secţiilor de Ştiinţele Naturii, de Arheologie şi Istorie, Lapidariul, Vivariul; Expoziţiile temporare Artişti plastici orădeni între 1860-1940 şi 150 de ani de muzeografie orădeană. Istoricul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea;

- În curtea muzeului, zona amfiteatrului, va avea loc un program de exerciţii demonstrative de mânuiri de arme şi interpretări de cântece ostăşeşti  – program organizat de Muzeul Naţional Militar "Regele Ferdinand I", Filiala Oradea;

- Muzeul Oraşului Oradea (Piaţa Emanuil Gojdu nr. 39-41) - Expoziţia "Imagini în dialog", ediţia a VI-a; Expoziţie personală de pictură "Ovidiu Sălăgean", Expoziţia de fotografie a membrilor fotoclubului Biatorbágy,  Expoziţie internaţională "Spaţii fluente. Hărţi ale spaţiului dunărean 1650-1800", Expoziţia "Oradea în machete; Expoziţia În atelierul lui Dumnezeu; Expoziţia Leonardo da Vinci: De la masa de proiectare la realizare; Expoziţia Invenţiile Evului Mediu. Leonardo da Vinci - apă, vânt şi foc;

- Expoziţia Matia Corvin – Viaţa la Curtea Regală; Expoziţia 50 de ani de grafică românească – 1970-2020; Expoziţia Discoteca anilor '70-'80; Expoziţia închinată Primului Război Mondial şi lui Traian Moşoiu; Expoziţia Evoluţia oraşului Oradea în regimul comunist (1945-1989; Expoziţia Istoria fotografiei orădene; Expoziţia Biserici în palat - cercetări arheologice în Palatul Princiar; Expoziţiile cultelor religioase; Expoziţia Renaştere prin restaurare; Sala cu Grifoni; Lapidarium;

- Muzeul Memorial "Iosif Vulcan" (Str. Iosif Vulcan nr.16) - Expoziţia permanentă;

- Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" (Str. Aurel Lazăr nr.13) – Expoziţia Bihorul ... la spargerea lumii;

- Muzeul Memorial "Ady Endre" (Parcul Traian nr.1) – Expoziţia permanentă (cu jocuri interactive, audiţii de poezii şi touchscreen-uri);

- Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei (Str. Roman Ciorogariu  nr.3);

- Palatul Baroc (B-dul Dacia nr.1-3) – Galeria de artă religioasă; Expoziţia Sf. Ladislau; Expoziţia Arta interbelică în Transilvania. Colecţia Böhm la Oradea; Expoziţia Atelierul artistului;

- Catedrala romano-catolică (Şirul Canonicilor nr.2);

- Muzeul Farmaciei Rodia (Str. Republicii nr. 33);

- Punctul muzeal Catedrala Sf. Nicolae (Str. Iuliu Maniu nr.1) - în Catedrală: Expoziţie cu veşminte, antimise şi obiecte ale episcopilor greco-catolici de Oradea: Valeriu Traian Frenţiu şi Vasile Hossu; în curtea Catedralei: Expoziţie de sculptură Stâlpii Cerului, a artistului Horia Sabău; Cripta Catedralei va fi deschisă pentru reculegere la mormintele episcopilor şi canonicilor greco-catolici.

Oradea Heritage:

- Proiecţii laser de mari dimensiuni pe faţadele Turnului Primăriei şi a Sinagogii Neologe Sion, în tandem cu raze laser vizibile de la mare distanţă, ce vor lumina şi completa atmosfera nocturnă oradeană între orele 21.00 şi 02.00. Proiecţiile pe fiecare clădire vor conţine, titlul evenimentului - NOAPTEA MUZEELOR şi logo-ul organizatorului - ORADEA HERITAGE.

- În Casa Darvas - La Roche, str. Iosif Vulcan nr. 11,  vizitatorii vor fi surprinşi de prezenţa în camere a personajelor din epocă - doamna casei va cânta la pian, domnul îi va aştepta cu ştiri din presă în salon, în dormitor vor zări o domniţă, iar servitoarea şi valetul vor întreţine atmosfera de epocă. În grădina casei maşinuţa decorată va fi luminată pentru a se putea face fotografii nocturne.

- La Sinagoga Sion, str. Independenţei nr. 22, sunt expuse imagini cu evoluţia oraşului din arhiva Agerpres.  

- Muzeul Istoriei Evreilor, str. Primăriei nr. 25, prezintă colecţii noi în vitrine.

- În Templul Francmasoneriei, Calea Armatei Române nr. 4, fiind cel mai nou obiectiv turistic deschis, vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate de câte 30 minute din oră în oră, cu începere la ora fixă (20, 21, 22, 23). 

- În Sinagoga Mare Ortodoxă, str. Mihai Viteazul, nr.4, vizitatorii vor putea admira pictură murală, decoraţiuni şi obiective specifice cultului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON