URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2021, 13:40

No Country for Wise Men

No Country for Wise Men sursa foto: Agerpres
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Multe măști ce afișau inteligență și onestitate au căzut săptămâna trecută. În timp ce milioane de cetățeni sunt terifiați de scumpirea energiei (care o va agrava pe cea a produselor și serviciilor), într-un context oricum frustrant, creat de o alianță care și-a îngropat toate promisiunile, premierul Florin Cîțu s-a dovedit un brigand de Liga a III-a, autor de mișelii și de prostii impardonabile nu doar de către partenerii din USR-PLUS, ci în mod normal nici de către propriii colegi din PNL.

Miercuri a pus pe masa Guvernului (pe ordinea de zi suplimentară) proiectul Anghel Saligny, fără dezbatere publică și fără respectarea cerințelor USR-iștilor, absolut corecte de data asta (cele 10 miliarde euro să se aloce doar pentru proiecte care nu pot fi finanțate cu fonduri UE și după criterii obiective, iar banii să fie cheltuiți chibzuit și transparent). Călcând pe protocolul iscălit după demiterea lui Vlad Voiculescu, l-a demis pe ministrul Justiției ba fiindcă a șantajat și sabotat „dezvoltarea României”, ba pentru că n-a desființat SIIJ. Cum ar veni, pentru incompetență, pricină pentru care, însă, putea concedia întregul Guvern, cu excepția a 2-3 miniștri (apropo, nu făgăduise că în iunie îi evaluează pe toți?). La final, bomboană pe colivă, în locul lui a pus altă „lumină”, pe Lucian Bode.

Urmarea? USR-iștii s-au înhăitat cu AUR, „talibanii” despre care ei înșiși, protectorii LGBT, ziceau că întrupează barbaria medievală, ba sunt dispuși să se întovărășească și cu PSD, desigur, spre binele țărișoarei, nu pentru un USL 2.0. De cealaltă parte, PNL-iștii accelerează inconștienți, dar fermi, marșul spre neant, sub deviza Aut Cîțu, aut nihil.

În povestea asta nu există însă niciun personaj pozitiv, cinstit și deștept. Până și moșnegii din cătune știu că nu dezvoltarea rurală îl mistuie pe Cîțu, ci setea după voturile primarilor la Congresul din 25 septembrie. Că seamănă cu Dragnea nici că-i pasă.

Dar nici USR-iștii nu-s de lăudat. Da, „programul” lui Cîțu putea fi un PNDL3 (deși, totuși, exclude becuri de 2.000 de euro) și da, după PNDL-urile lui Udrea și Dragnea, nu știm câte drumuri s-au făcut și câte s-au furat. Dar de aici până la a zice, precum Claudiu Năsui, că mai bine dai din alea 10 miliarde euro câte 900 lei în plus la salariu „românilor” (și ăsta-i ministrul Economiei, realizați?!), ori ca deputatul Cătălin Teniță, că nu trebuie aruncați banii în sate depopulate (deși de-aia fug oamenii de la țară, că n-au condiții), e o enormitate de neiertat.

Un program pentru lumea rurală nu trebuie respins de plano doar pentru că îl flutură cineva anume, ci discutat cu discernământ, cu atât mai mult cu cât pentru inexistența canalizărilor vom plăti curând amenzi pe Mediu, iar pentru gaze UE chiar refuză finanțarea. România are prea multe lipsuri grele încât să mai reziste mult cu politruci populiști și isterici, care confiscă nevoi naționale ori, dimpotrivă, le refuză fireasca satisfacere.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
inca un editorial de nota zece!
Adevar adavarat, fara partialitate. Stima si respecte!
Postat 07 Septembrie 2021, 05:13 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON