URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
12 Martie 2016, 19:35

Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi

Nicolae Breban, spectacolul unei personalităţi (foto: Biblioteca Judeţeană, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La 82 de ani, un scriitor îşi umple portbagajul cu cărţi scrise în ultimii ani, se urcă la volan şi porneşte prin ţară într-un turneu de promovare. Se întâmplă în România, o ţară neprietenoasă cu conducătorii auto şi tot mai ostilă intelectualilor, în cadrul unui proiect intitulat, idealist, România Citeşte. La volan, dramaturgul, eseistul şi academicianul Nicolae Breban.

Nicolae Breban a umplut până la refuz Aula Magna a Universităţii, joi, 10 martie. Motivul? Lansarea romanelor "Singura cale" (apărut în 2011) şi "Jocul şi fuga" (din 2015), primele părţi ale unei trilogii pe care autorul o va încheia cu romanul "Frica", aflat în lucru. Istoricul şi criticul literar Ion Simuţ, amfitrionul evenimentului, l-a provocat pe invitat la două subiecte de discuţie - noile modificări de curriculă propuse de Ministerul Învăţământului şi controversata Lege 217/2015, aşa-numita "lege anti-legionară", prin care sunt condamnate partizanatele unor figuri de marcă ale culturii române (Eliade, Cioran, Barbu, Noica).

Nicolae Breban şi-a început răspunsul printr-o întrebare retorică: trăim într-o Europă a naţiunilor sau o Europă a regiunilor? În opinia sa, regionalismul este o imensă capcană ce poate duce la diminuarea naţionalismului. Invitatul şi-a continuat tirada la adresa globalizării prin a atrage atenţia că neglijarea valorilor colective poate afecta însăşi cultura naţională. "Întregul sistem capitalist pe care îl trăim are vicii", a mai adăugat academicianul înainte de a-i îndemna pe intelectuali să facă critică de sistem, nu de partid.

Despre legionarism, Nicolae Breban crede că a fost singura mişcare autentică de gândire românească, toate ideile venindu-i din adâncul fiinţei româneşti. "România este, totuşi, o fiinţă socială recentă, suntem în preadolescenţă naţională, de unde şi întârzierea şi primitivismul, nivelul scăzut de civism", a mai spus autorul. "Nu am avut mari romancieri, ci, mai degrabă, mari povestitori. Românilor le place să vorbească mult şi să scrie puţin. De aceea nu-mi place tipul de geniu al lui Caragiale şi îl prefer pe al lui Eminescu", a mai adăugat domnia sa.

"Ce face Academia Română în aceste vremuri tulburi?", a fost chestionat din sală. Breban a răspuns că politicienii se feresc de Academie: "Socoteala noastră le-ar încurca socotelile lor". 

Întâlnirea cu orădenii a continuat şi seara, la Biblioteca Judeţeană, cu o conferinţă despre cultură şi sinceritate. "Să fie doar vina lui Dej şi a Anei Pauker pentru ce ni s-a întâmplat în perioada stalinistă sau avem şi noi vina noastră?". Dramaturgul consideră stalinismul nu numai un infern naţional, ci şi unul personal, care l-a obligat să se califice mai întâi ca strungar, înainte de a fi dat afară din facultatea de filosofie şi de a deveni scriitor.

Savuroase pentru public au fost şi amintirile prieteniei cu Nichita Stănescu ("Singurul meu egal"), dar şi părerea sa despre libertate ("Libertatea este un instrument, ca să-l foloseşti bine îţi trebuie mult exerciţiu").

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON