URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Aprilie 2022, 21:03

Nici ploaia nu i-a oprit! Dans în centrul Oradiei, pentru conștientizarea autismului (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Copii și tineri bolnavi de autism, părinții lor și voluntari ai asociației SOS Autism Bihor au marcat, sâmbătă, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, printr-un flash-mob în Piața Unirii din Oradea.

Oamenii s-au adunat la ora 19, pregătiți pentru o lecție de zumba în aer liber, și au așteptat câteva minute, sperând că ploaia deasă și rece se va opri, dar n-a fost așa. După o tentativă de a muta evenimentul în pasajul Vulturul Negru, mișcare oprită de echipajele Jandarmeriei Bihor, care i-au informat că autorizația dată evenimentului este exclusiv pentru Piața Unirii, participanții au decis să nu se dea bătuți.

Ignorând stropii de ploaie, au ascultat doar ritmurile muzicii care suna tare în difuzoare și indicațiile instructorilor Maxx Ionuț și Eduard Varga. Timp de aproape 8 minute, cu mic, cu mare, au dansat antrenant în Piața Unirii, urmăriți cu admirație de pe margine de zeci de orădeni care s-au alăturat evenimentului, dar n-au îndrăznit să lepede umbrelele și să danseze. Printre cei care i-au aplaudat la final s-au numărat și viceprimarul Oradiei, Arina Moș, subprefectul Emilian Pavel, și Florica Cherecheș, fost deputat PNL și fostă șefă a Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.

Potrivit președintei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț, la eveniment au participat aproape toate cele 30 de familii care sunt membre în asociație și care iau parte și la activitățile din centrul de zi pe care ONG-ul l-a creat pentru persoane adulte cu autism. Flash-mob-ul a fost menit să le reamintească orădenilor că în jurul lor există persoane cu autism, care nu trebuie arătate cu degetul. „Pe copiii tipici trebuie să îi învățăm să-i accepte (n.r. pe copiii cu autism), să nu-i respingă. În momentul când o familie cu copil cu autism merge în parc, părintele cu copil tipic să nu și-l retragă, când vedem în magazine un copil cu autism - și ne dăm seama după stereotipii sau după starea de agitație - să nu facem un cerc în jurul lui și să ne uităm mirați, ci să-l acceptăm și poate să-i întrebăm părintele dacă are nevoie de sprijinul nostru. Este foarte important, pentru un părinte de copil cu autism contează foarte mult să audă o vorbă bună, în loc de „educă-ți copilul, că țipă sau dă cu nisip”. Sunt soluții simple, dar din păcate nu le întâlnim prea des”, a declarat Zlibuț.

La Oradea, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului s-a încheiat în fața Primăriei, clădire care a fost luminată în culoarea albastră, specifică luptei pentru conștientizarea acestei dizabilități.

Vezi mai jos flashmob-ul din centrul Oradiei:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON