URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Septembrie 2021, 08:03

Neglijența ucide! Un viceprimar din Bihor, un director și un administrator de școală, judecați pentru moartea fetiței strivite de poarta de fotbal

Neglijența ucide! Un viceprimar din Bihor, un director și un administrator de școală, judecați pentru moartea fetiței strivite de poarta de fotbal UCISĂ LA ȘCOALĂ. Elevă în clasa întâi, Larisa Ivan și-a pierdut viața în curtea școlii după ce o poartă de fotbal, grea de circa 100 de kilograme, s-a prăbușit peste ea, zdrobindu-i capul. Fetiţa a fost înmormântată la fix o lună după ce împlinise doar 7 anişori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Povestea dramatică a fetiţei care a murit cu capul zdrobit de o poartă de fotbal prăbuşită peste ea în curtea şcolii din Crâncești, comuna Dobrești, şoca în urmă cu doi ani întreaga comunitate. Structura din fier a zdrobit-o pe Larisa în faţa a zeci de copii şi părinţi.

Cine a fost responsabil pentru moartea fetiţei? Cum a ajuns poarta în curtea şcolii şi de ce nu fusese ancorată? Procurorii Parchetului Beiuș susţin că au găsit răspunsurile, trimiţând în judecată trei persoane pe care le acuză de ucidere din culpă...

Accidentul

Tragedia s-a produs în seara de 23 octombrie 2019, în jurul orei 19. Era o zi de miercuri, iar copiii participau la un curs de dansuri populare ţinut în Căminul Cultural din Crânceşti. Căminul, grădiniţa, şcoala cu clasele I-IV şi dispensarul din sat împart o curte comună unde micuţii îşi petreceau atât pauzele, cât și orele de sport. Tot aici, după-amiaza, cei mici se jucau „de-a v-aţi ascunselea” ori „şoarecele şi pisica”, iar cei mari fotbal.

Potrivit rechizitoriului obținut de BIHOREANUL, în după-amiaza respectivă mai mulţi tineri jucau fotbal, trăgând cu mingea la poarta metalică „asigurată” la bază doar cu 4-5 butuci din lemn şi care, după cum au declarat martorii, „se balansa în momentul contactului cu mingea”. Tot martorii au spus că poarta fusese ancorată cândva la sol de niște tineri, cu bucăţi de fier beton, însă cineva le-a furat, iar poarta a rămas neasigurată.

Cert e că în pauza cursului de dans, Larisa ieşise împreună cu mai mulţi copii în curte, jucându-se în apropierea porţii, în momentul în care un alt copil a urcat pe un butuc din lemn și s-a prins de bara porţii, care s-a balansat şi a căzut peste fetiţă, lovind-o în cap şi lăsând-o inconştientă.

Resuscitare nereușită

Larisa rămăsese la curs în grija bunicii unei colege. Inițial, mama ei a stat un sfert de oră, dar apoi a plecat să-şi facă din treburi, urmând să revină. La 10 minute după ce a ajuns acasă, a fost sunată şi ea, şi soţul ei, să vină urgent înapoi.

„Când am intrat în curtea şcolii, am văzut-o culcată pe spate, plină de sânge. Farmacista şi o altă mămică îi acordau primul ajutor. M-am dus să le ajut şi am ţinut capul fetiţei. În scurt timp a venit şi medicul din sat și au ajuns și echipajele SMURD din Oradea. Două ore i-au făcut manevre de resuscitare, dar nu s-a reuşit”, se arată în depoziţia mamei, citată în rechizitoriu.

Larisa suferise un traumatism cranio-cerebral sever, cu fracturarea cutiei craniene, „prin comprimare între două corpuri dure, poartă de fotbal şi sol”, au stabilit ulterior medicii legişti.

Ancheta

Rudele copilei, ca de altfel toţi sătenii, au fost de părere încă de la început că tragedia nu s-ar fi întâmplat dacă poarta de fotbal ar fi fost fixată în sol. „Nu vreau răul nimănui, dar cine a greşit să plătească, pentru că din cauza asta a murit un înger de copil”, zicea la scurt timp după tragedie una din mătuşile Larisei.

La fel spun, acum, şi procurorii Parchetului Beiuş, care susţin că au identificat trei persoane a căror neglijenţă a provocat moartea Larisei. Este vorba de fostul viceprimar al comunei, Florin Popuș, care a dispus mutarea celor două porţi în curtea şcolii din Crânceşti. Înalte de 2 metri, late de 3 metri şi grele de 100 de kilograme, porțile fuseseră dezafectate ca neconforme de pe terenul sintetic al Liceului Tehnologic din Dobreşti în 2017 şi ţinute un an în curtea Primăriei, dar în mai 2018 Popuş ar fi dispus recondiționarea şi transportarea lor în curtea şcolii din Crânceşti. „I-au cerut mai mulţi tineri să ducă porţile în sat, că acolo nu aveau teren de fotbal, iar curtea şcolii era destul de mare”, au explicat procurorilor mai mulţi martori.

Porțile au fost lăsate, culcate, în spatele grupurilor sanitare din curtea şcolii sătești, care aparţine administrativ de Liceul din Dobreşti. Cine le-a luat şi le-a amplasat în curte nu e clar, dascălii şi conducerea liceului dând vina pe copiii care intrau după-amiaza în curtea şcolii ca să joace fotbal. Profesorul de sport Dorin Cârlig susţine că le-a culcat de mai multe ori la sol, tocmai de teamă că se pot prăbuşi peste copii, şi l-a informat pe directorul adjunct al liceului, Ioan Milian, care răspunde de partea administrativă, să le fixeze în pământ. „Acesta a spus că va lua măsuri”, se arată în declaraţia profesorului.

Inculpaţii

Însă n-a făcut-o, au constatat anchetatorii, care l-au inculpat pentru ucidere din culpă și pe el, şi pe administratorul financiar de patrimoniu al şcolii, Florin Ştiube, responsabil de problemele tehnice curente ale unităţii. Celor doi li se impută că nu au luat măsuri de „înlăturare sau depozitare în condiţii de siguranţă a celor două porţi metalice”, fapt pentru care „una a căzut peste victima în vârstă de 7 ani, producând decesul acesteia”.

„Probele de la dosar demonstrează faptul că inculpaţii Milian Ioan şi Ştiube Florin au avut capacitatea profesională obiectivă de prevedere a unor posibile incidente, cum a fost cel din 23 octombrie 2019, însă au considerat că acestea nu se vor produce”, se arată în rechizitoriu.

Aceeași acuzaţie, ucidere din culpă, i se aduce şi fostului viceprimar, Florin Popuş, care nu a anunţat oficial conducerea Liceului tehnologic, în 2018, că „a dispus transportarea celor două porţi de fotbal în curtea şcolii din Crânceşti, dar şi că, ulterior, nu a făcut niciun demers pentru a se asigura că acestea sunt montate şi fixate în condiţii de siguranţă”. Asta, deși ştia că „în acelaşi perimetru se desfăşura activitatea grădiniţei şi a şcolii cu clasele primare”.

Unii pe alţii

Cum era de aşteptat, nici unul dintre cei trei inculpaţi nu-şi asumă vreo vină, iar în timpul anchetei au dat declaraţii contradictorii, pasându-și responsabilitățile. Directorul Ioan Milian a negat că profesorul de sport i-ar fi spus despre cele două porţi periculoase şi, la fel ca administratorul Florin Ştiube, a susţinut că terenul pe care au fost puse ar aparține Primăriei, deci administraţia locală trebuia să gestioneze problema. „Cele două porţi au fost transportate pe acea suprafaţă de teren, care se afla în administrarea Primăriei, din dispoziţia reprezentanţilor Primăriei, şi nicidecum din dispoziţia vreunui angajat al şcolii”, susţine avocatul Răzvan Lupuţ, apărătorul lui Milian şi Ştiube.

De cealaltă parte, fostul viceprimar Popuș neagă până şi faptul că ar fi văzut momentul în care cele două porţi au fost duse din curtea Primăriei Dobrești în cea a şcolii din Crâncești, pretinzând că în acea perioadă nu a fost la serviciu. Cât despre motivul pentru care „nu a făcut niciun demers pentru a se asigura că porțile au fost montate și fixate în mod corespunzător pe terenul de fotbal”, avocatul fostului edil, Cosmin Buta, susține că Popuș „nu avea nicio atribuție pe această linie”, nici măcar procurorii neputând pune pe masă vreo dispoziție legală.

Ca atare, cel puţin deocamdată, singura certitudine e că o fetiţă de doar 7 ani ieşită la joacă şi-a pierdut viaţa din vina unor adulți care puteau evita orice pericol. Şi niciunul nu-şi asumă responsabilitatea...


VINĂ ÎMPĂRŢITĂ
Cursuri de dans la negru

Rechizitoriul Parchetului Beiuş nu face referire nici la răspunderea instituţiilor la care lucrează cei trei inculpaţi trimişi în judecată, nici Primăria Dobreşti, şi nici Liceul Tehnologic nefiind desemnate ca părți responsabile pentru faptele respectivilor.

Pe de altă parte, ancheta nu a lămurit nici cine dintre organizatorii cursului de dansuri populare pentru care copiii au fost adunaţi la Căminul Cultural din Crânceşti ar fi trebuit să fie responsabili pentru siguranţa elevilor pe răstimpul orei, ci doar că lecțiile au fost organizate contra cost de doi localnici, Raul Foghiş şi Mădălin Berde.

Deşi audiaţi în dosar, acestora nu li s-a adus vreo acuză, nici măcar pentru faptul că folosiseră Căminul Cultural fără acceptul Primăriei Dobreşti, după ce secretarul comunei le-a respins explicit o solicitare făcută pe 8 octombrie 2019. Cei doi s-au prefăcut că acceptă refuzul, dar pe 23 octombrie au păcălit-o pe femeia de serviciu a școlii din Crânceşti, care avea şi cheile Căminului, să le deschidă, minţind că ar fi avut acceptul „domnului secretar”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON