URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Decembrie 2019, 17:52

Ne enervează: Curţile şi casele sătenilor din Subpiatră sunt "înecate" în praf (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mulți săteni din Subpiatră, comuna Țețchea, se plâng că locuințele și mașinile le sunt prăfuite în fiecare zi, de săptămâna trecută, de camioanele unei firme care transportă argilă din cariera de calcar, aflată la marginea satului, spre sediul Holcim de lângă Țețchea.

O problemă veche

Sesizarea a fost trimisă BIHOREANULUI de un locuitor din satul Subpiatră, care a dorit să rămână anonim. "În urmă cu o săptămână, drumul principal care leagă cariera de argilă cu cel din cariera Holcim prin Subpiatră a devenit aproape impracticabil pentru cei care merg pe jos, iar cu maşina a devenit de-a dreptul bătaie de joc, pentru că automobilul se umple de noroi", povesteşte săteanul.

Povestea este una foarte veche, însă nimeni nu a intervenit până acum. Firma respectivă transportă în fiecare zi argilă la combinatul Holcim, însă de o săptămână, din cauza lapoviței, noroiul și praful s-au extins. 

"E un dezastru, toate maşinile ne sunt albite", scrie un cetăţean în grupul de Facebook "Subpiatră", în care sunt înscrişi numeroşi localnici. "Domnul primar trece zilnic pe acest drum cu maşina, dar din nepăsare şi lipsă de respect pentru comunitate, aşa tratează situaţia", a mai reclamat o femeie.

Nori de praf

După ce a văzut postările de pe grupul "Subpiatră", primarul PSD Ovidiu Drimbea a luat legătura, luni, cu firma de curățenie Vildadina, care, în loc să rezolve problema, a agravat-o. Asta pentru că șoferii nu au alimentat utilajul cu apă, ci doar au măturat drumul, creând un nor imens de praf (foto principală) care a ajuns în curțile și casele bihorenilor.

Localnicul din Subpiatră a făcut și o sesizare la sediului central Holcim din București, însă firma a pasat responsabilitatea pe prestatorul serviciilor de transport. 

"Holcim România a investit aproximativ 200.000 EUR în lucrări de ranforsare drum comunal constând in asfaltarea acestuia, precum și lucrări de reabilitare a celor 1.100 mp din drumul pe care il mentionezi din comuna Ţeţchea, constând ân: refacerea acostamentelor astfel încât să poată prelua apa de pe carosabil, s-au amenajat rigole deschise și accese la proprietăți în localitatea Subpiatra și s-a amenajat si asfaltat intersecția DC183. Mai mult decât atât, la ieșirea din cariera de calcar pe care o operăm, am instalat un echipament de spălare a roților pentru camioanele care transportă materia primă. Furnizorul nostru de transport este obligat prin contract să se asigure că roțile camioanelor sunt curate în momentul în care părăsesc incinta carierei. Vom trimite sesizarea partenerilor noștri pentru verificări și clasificare”, au răspuns reprezentanții firmei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON