URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iulie 2019, 09:03

Muzeul frumuseţii: Absolventele Facultăţii de Arte şi-au prezentat creaţiile de modă la Gala Diplomelor (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Muzeului Ţării Crişurilor a devenit catwalk, joi seară, pentru zeci de fete frumoase care au purtat cu încredere creaţiile a şapte absolvente ale Facultăţii de Arte, secţiunea Modă-Design vestimentar şi Arte Decorative.

Roşie şi scumpă

Gala Diplomelor, ediţia 2019, a adunat la Muzeu zeci de apropiaţi şi rude ale absolventelor, care, pline de emoţii, şi-au îmbrăcat manechinele cu creaţiile personale, realizate din resurse financiare proprii. Sub îndrumarea lectorilor Amalia Judea, Anca Popescu, Corina Andor, Olimpia Urdea şi Mihaela Tătulescu, din cadrul facultăţii, fiecare absolventă a avut de pregătit câte opt ţinute, exceptând două dintre artiste, care au etalat pălării şi şaluri. 

Una dintre cele mai scumpe colecţii - intitulată "Glossă", după titlul poeziei lui Mihai Eminescu - a fost cea a absolventei Lavinia Catrinar, de la Arte Decorative. Creaţiile au avut în centru ia, care a fost reinterpretată. Absolventa a folosit, pe lângă alte materiale, mult tulle, pentru a oferi un aer cât mai contemporan piesei autentice româneşti.

Piesa de rezistenţă a fost o ţinută de spectacol (foto) în centrul căreia s-a aflat o ie roşie, cusută cu ac persan, de o rară frumuseţe. Publicul a fost uimit şi de coroana uriaşă, realizată exclusiv din trandafiri. Practic, artista a tăiat ia în mai multe bucăţi şi a combinat-o cu tulle pentru a concepe o rochie. După cum a recunoscut creatoarea colecţiei, costul rochiei este în jur de 1.000 de euro.

"Când le-am spus că am de gând să o tai, profesorii mi-au zis că sunt nebună, pentru că aşa ceva se găseşte numai în muzeu. Eu am făcut totul pentru artă. Am vrut să-i dau un aer cât mai actual iei, să fie cât mai plăcută tinerilor şi cred că am reuşit", a spus Lavinia Catrinar.

Pe ritmuri ruseşti

O altă colecţie impresionantă a fost "Kathiusa", a tinerei Denisa Catai, care a absolvit programul de studiu Design vestimentar şi care a ales să se inspire din portul popular rusesc. Interpretarea a fost, din nou, una actuală. Tinerele au fost machiate asemenea păpuşilor, au purtat pălării ruseşti colorate şi haine din moda contemporană (foto).

Colecţia a fost structurată pe mai multe niveluri, ţinutele putând fi folosite atât în cadrul unor spectacole cât şi în zona de pret-a-porter prin eliminarea accesoriilor.

O altă absolventă, Emilia Herede, a pictat manual opt şaluri din mătase. Fiecare eşarfă a spus povestea unui tip de femeie, pe ea fiind reprezentate diferite flori, de la albăstrele la floarea soarelui.

Celelalte absolvente au fost Camelia Ambro cu colecţia "Duality", Diana Milaş cu colecţia "In my mind", Denisa Silaghi cu colecţia "Mafia" şi Dorina Morna cu colecţia de pălării denumită "Dama cu camelii".

La finalul prezentării de modă, moderatorul Crina Dobocan a precizat că în 17 iulie va mai avea loc încă o Gală a diplomelor, tot la Muzeul Ţării Crişurilor. Atunci, vor fi în centrul atenţiei absolvenţii de la Pictură, Grafică şi Design.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON