URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Septembrie 2021, 12:08

Momentul lui Bolojan

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu încape dubiu: portretul wow al premierului Florin Cîțu, dovedit rocker doar la tricou și Superman numai pe Instagram, a eșuat în caricatură noir după doar 8 luni de guvernare, în care Guvernul n-a încercat nicio reformă de substanță. Mai grav, taman când pandemia e din nou pe val și facturile explodează fără să fi schițat vreo măsură structurală pentru atenuarea șocurilor (legea consumatorului vulnerabil nu se pune, e apă de ploaie, nicidecum liberalism prin noi înșine), Cîțu a provocat un scandal big time cu adevărat.

Instabilitatea guvernamentală generată de acest personaj sub înaltul patronaj al președintelui Iohannis și cu concursul unei găști pe cât de mediocre, pe tot atât de agresive, justifică tot mai serios percepția că PNL este ținta unei preluări ostile, iar scopul final sinuciderea asistată.

După ruperea coaliției cu USR-PLUS și circul din Parlament cu amânarea dezbaterii și votării moțiunii de cenzură, toate cu prețul remorcării la voia PSD, trebuie să fii orb ca să nu vezi că rămânerea lui Cîțu la Palatul Victoria și marșul lui spre șefia PNL produce acestui partid pagube uriașe, ireparabile dacă liberalii nu intervin înainte de a fi prea târziu.

Lui Iohannis, desigur, nu-i pasă nici de soarta PNL, nici de cea a guvernării. Vezi declarația din Elveția, că nu-l îngrijorează deloc criza asta, explicabilă și prin sinecura de care, probabil, va beneficia la Bruxelles după finalizarea mandatului. Lui Cîțu nici atât, în 2024 visându-se, cum singur a dat de înțeles, rege la BNR.

Liberalilor, însă, starea guvernării și a propriului partid ar trebui să le dea fiori de gheață. Să ne amintim că Florin Cîțu nu i-a demis doar pe pluseriștii Voiculescu și Stelian Ion, ci și pe mulți dintre ai lor (Nazare de la Finanțe e doar unul). Și câte eforturi au făcut să îngroape amintirea USL, pentru ca acum să se trezească duși de propriul premier în prizonieratul PSD! 

Deocamdată, doar 35 de parlamentari PNL (doi din Bihor, deputații Ioan Cupșa și Kiss Janos) au „luat atitudine”, împotrivindu-se unei asemenea perspective. Mult prea puțin!

E timpul ca Ilie Bolojan, singurul lider PNL cu reală prestanță morală (nu-i băgat în niciun scandal) și autoritate administrativă (oricând poate da lecții unor Boc & Flutur) să intervină pentru a opri suicidul colectiv. Propus de USR-PLUS la cârma Guvernului, dorit de vechii liberali la conducerea PNL, Bolojan a refuzat ambele variante. Nu are, însă, cum să se sustragă bătăliei pentru supraviețuirea propriului partid. Nu ajunge gestul (și așa timid) al unor parlamentari, doar cineva cu statura lui poate stopa deriva.

Or, ce-a făcut până acum Bolojan? Neutru ca un elvețian, i-a găzduit și pe Cîțu, și pe Orban, lăsând organizația din Bihor să voteze cum vrea, și-a dojenit rabinic colegii că nu-i sănătos să rupă punțile cu useriștii și cam atât. Tot prea puțin. Chiar dacă nu se vrea nici premier, nici președintele PNL, Bolojan e obligat să intre în ring cât mai degrabă. Sunt curios dacă și cum o va face, pentru că ultimul gong va bate pe 25 septembrie, la Congres. După, poate fi degeaba.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Citu wow :))
Textul de sus e scris de un membru d epartid, nu de un jurnalist. Care om normal isi face griji pentru soarta PNL, are insomnii din cauza unui partid care se straduieste de doi ani sa ingroape tara? PNL a dat niste caricaturi de ministrii, gen Grinda, Pepsiglass, Turcan-te culci sanatos si te trezesti mort- si doi prim ministri someri. Unul din ei acel Citu, la care nu stiu ce efect wow ati vazut, dar era clar din clipa in care a ajuns ministru ca nu e cu toate tiglele pe cap. Va ameintesc ca vedea rusi in toate tufele, a gasit in birou contabilitatea dubla a lui Al Capone si isi facea selfie-uri in scaunul de ministru, ca un copil. Daca v-a luat doi ani sa va dati seama ca nu e totuil OK la el, atunci bravo!
Postat 14 Septembrie 2021, 20:43 de 1x1
Pentru ca...
...nu renteaza sa dai vrabia din mana pt. cioara de pe gard. La Oradea/Bihor ii merge ca uns. Trupa ii voteaza orice nazbatie i-ar trece prin cap, proiectele locale curg unul dupa altul, iar prietenii au de lucru in draci. Trai, nineaca, pe bani publici. De ce ar renunta la asta in favoarea unui statut nesigur, incercand sa inghita un ciolan prea mare sau prea ravnit de alti rechini? Asa ca ramane sa ne "dezvolte" local, unde cooperativa functioneaza fara sfortari inutile.
Postat 13 Septembrie 2021, 18:49 de Musti
de ce?
Mie mi se pare ca Bolojan are un motiv simplu pt care nu se baga: nu poate. Isi da seama ca nici nu face fata si nici nu il sustine din interior o masa suficient de mare. Si asta dintr-un motiv simplu: la fel ca Catu, si Bolojan si toti sefii din politica, dupa o perioada de crestere, pierd legatura cu realitatea, devin niste dictatori si se inconjoara doar de yesmeni si incompetenti, care doar il mentin la putere si nu il ajuta cu nimic. Chiar si ce se face acum in oras si judet, incepe sa fie " facut mult si repede", doar de imagine in loc de "facut bine si facut pt oameni".
Postat 13 Septembrie 2021, 12:54 de oradea_mea_si_a_ta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON