URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2021, 18:59

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, îl acuză pe Cîţu că ignoră de luni de zile că sistemul sanitar a ajuns la fundul sacului cu bani

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce premierul Florin Cîţu a declarat că nu înţelege de ce angajaţii din centrele de vaccinare nu sunt plătiţi, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, l-a acuzat public că introduce sănătatea în lupta politică. Asta pentru că, a spus orădeanca, încă din aprilie l-a informat că bugetul alocat Ministerului este insuficient.

"Nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienţilor. Sunt aici să explic ceea ce prim-ministrul Cîţu tocmai a spus şi astăzi, cum a spus şi ieri, că nu înţelege cum de oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiţi de două-trei luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune că nu înţelege cum de s-a întâmplat acest lucru, deşi ştia încă din luna aprilie că banii alocaţi Ministerului Sănătăţii nu sunt suficienţi. Am prezentat situaţia financiară a bugetului Ministerului Sănătăţii, i-am spus că nu sunt bani suficienţi", a declarat Mihăilă, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, citată de news.ro.

Informare din 28 aprilie

Potrivit acesteia, în 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată la cabinetul premierului, i-a prezentat situaţia financiară a Ministerului Sănătăţii, anunţându-l că nu sunt suficienţi banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acţiuni prioritare ori pentru plata personalului din centrele de vaccinare.

"În ceea ce priveşte salariile personalului medical, i-am atras atenţia că pentru anul 2021 numărul personalului plătit de Ministerul Sănătăţii a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile judeţene de ambulanţă, în direcţiile de sănătate publică şi în unităţile de primiri urgenţă la aproximativ 75.000 de persoane.

De asemenea, am explicat în adresă că în ceea ce priveşte programele de sănătate care includ, pe lângă vaccinare împotriva Covid-19, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză şi bolnavii cu HIV, a fost informat astfel încă de pe atunci că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile Covid-19.

Era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 de milioane de lei pentru acţiunile prioritare, înfiinţarea secţiilor de terapie intensivă şi de mari arşi, sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 de milioane de lei decât în 2020.

Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare, i-am spus că e nevoie de suplimentare, având în vedere că în Legea Bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit, din acest motiv MS nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare.

Am cerut suplimentarea pentru medicii de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locaţii, precum şi pentru plata cheltuielilor de funcţionare. Fondurile ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai. Aşadar, începând din una aprilie, domnul prim-ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătăţii", a spus Mihăilă.

În aşteptarea rectificării

Pe 8 iunie, ministrul susţine că a trimis Guvernului şi un memorandum în care a explicat că a ajuns la epuizarea bugetului.

"Cu alte cuvinte, domnul prim-ministru ştia că bugetul Ministerului Sănătăţii pentru programele de sănătate şi alte titluri era în fundul sacului. Singurele răspunsuri din partea domnului prim-ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare", a precizat Ioana Mihăilă.

Pentru că Guvernul nu a făcut încă o rectificare bugetară, Ministerul Sănătăţii a jonglat lună de lună cu banii, după cum a explicat oficialul.

Mihăilă a mai susținut că ATI-urile din spitale mai au bani pentru a funcționa câteva zile, şi la fel stau lucrurile și în cazul secțiilor care asigură tratamentul pacienților cu arsuri.

„Faptul că azi nu avem personalul plătit, bani pentru ambulanțe și pentru medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu. Premierul a prioritizat alocările financiare pentru PNDL 3 în detrimentul alocării pentru unitățile sanitare”, a precizat Ioana Mihăilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sanda2099+1.
Aveți dreptate, stimată doamnă. Dvs. care proveniți din sistem știți destul de bine cum se poate "descurca" o unitate sanitar-medicală pe partea bugetar-salarială.
Postat 05 Septembrie 2021, 10:12 de KP
Asta-i fata lui Mengele?
Tu, caricatură de femeie, dacă ai fi vrut să le dai bani celor de la centrele de vaccinare, trebuia să nu mai dai sporuri nemeritate angajaților ministerului, orientând astfel banii unde e nevoie.
Postat 05 Septembrie 2021, 09:58 de KP
lol
Panarama asta e un fel de Karen ministru al sanatatii.
Postat 04 Septembrie 2021, 20:42 de User anonimizat
Dupa cum a zis si Sandu
E vina ei ca nu stie sa isi echilibreze bugetul in proipriul minister. Daca io la mine in casa nu echilibrez cheltuielile si veniturile si spre finalul lunii raman fara bani de pita desi am avut bani de cinema, e vina mea si nu ma duc sa urlu in fata primariei!
Postat 04 Septembrie 2021, 20:17 de unu
USR adica
Au topit tot bugetul in 6 luni, si acum plang pe la vecini.
Postat 04 Septembrie 2021, 19:37 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON